Asuntomarkkinakatsaus: Asunnonvaihtajien katse kääntymässä pienempiin asuntoihin

Asuntomarkkinoilla on tapahtumassa käänne. Inflaatio, korkojen nousu ja energian kallistuminen ohjaavat asunnonvaihtajat kustannustehokkaampiin neliöihin. Tämä näkyy jo rivi- ja omakotitalokauppojen vähentymisenä sekä pienempien kerrostaloasuntojen kysynnän kasvuna.

”Asunnonvaihtajat hakevat nyt selvästi pienempiä asuntoja kuin vuosi sitten, jolloin yleisin hakukriteeri oli kolmio tai ylipäätään lisäneliöt etätöitä varten. Nyt uuden asunnon valintaan vaikuttavat enemmän asumiskustannusten muutokset korkojen nousun ja energiakustannusten myötä”, Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Marina Salenius sanoo.

”Asuntomarkkinan kannalta suunta on positiivinen, sillä mitä laajemmin kysyntä kohdistuu koko asuntokantaan yksiöistä omakotitaloihin, sitä normaalimmin asuntomarkkina toimii ja kaikille asunnonvaihtajille löytyy sopiva asunto”, Salenius jatkaa.

Alkuvuoden aikana vanhoja asuntoja on myyty noin -10,7 % viime vuotta vähemmän

Suomen kymmenen suurimman kaupungin vanhojen asuntojen kauppamäärät laskivat vuoden alkupuoliskolla viime vuoden kauppamääriin verrattuna muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Suurinta laskua nähtiin Espoossa (-15,1 %), Vantaalla (-11,6 %) ja Kuopiossa (-11,3 %). Kauppamäärät jäivät alhaisemmiksi erityisesti rivi- ja omakotitaloissa, joiden kysyntä ei ole ollut tänä vuonna enää edellisten vuosien tasolla.

Kasvua asuntokauppamäärissä oli tammi-kesäkuun aikana Joensuussa 7,9 %, Oulussa 2,2 % ja Porissa 1,1 % viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Kerrostaloyksiöiden kauppa piristynyt

Kerrostaloyksiöitä on myyty ensimmäisellä vuosipuoliskolla Porissa 23,4 %, Espoossa 21,4 %, Oulussa 12,5 %, Jyväskylässä 6,3 %, Kuopiossa 5,6 % ja Turussa 4,3 % enemmän viime vuoden vastaaviin lukuihin nähden.

Opiskelijoiden palaaminen lähiopintoihin tulee lisäämään pienten asuntojen kiinnostusta lähikuukausina entisestään. Opiskelupaikkakunnille on muuttamassa ensimmäisen vuoden opiskelijoiden lisäksi kahtena aiempana syksynä aloittaneet, jotka pandemian aikana jäivät asumaan kotipaikkakunnilleen.

Mökkikauppa on tyyntynyt vuoden ensimmäisellä puolivuotisella aiempien koronavuosien vilkkaista kauppamääristä

Vuoden 2022 ensimmäisellä vuosipuoliskolla myytiin -34,8 % vähemmän mökkejä vuoden takaiseen nähden. Toisaalta tänä vuonna mökkejä on myyty tammi-kesäkuun aikana 7,9 % enemmän kuin vuonna 2019 vastaavana ajankohtana. Mökkien myyntimäärissä on siis palattu tavallisempiin kauppamääriin kuluneena vuonna. Tänä vuonna mökin hankintapäätöksiin ovat vaikuttaneet korjaus- ja rakennusmateriaalien heikentynyt saatavuus ja niiden kustannukset sekä kohonnut energian hinta.  

Lisätietoja: 
Marina Salenius, liiketoimintajohtaja, Huoneistokeskus Oy 
marina.salenius@huoneistokeskus.fi
Puh. 040 738 1776

*Vanhat asunnot sisältävät kaikki vanhat kerrostalo-, rivitalo- ja omakotitaloasunnot,
mutta eivät tontteja, autotalleja tai loma-asuntoja. Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa.
Kesäkuun kauppatiedot haettu 12.7.2022.

Facebookjaa Twittertwiittaa