Asuntomarkkinakatsaus elokuu 2017

Heinäkuu oli vilkas kauppakuukausi monissa suurissa kaupungeissa. Erityisesti kerrostaloasunnot kävivät hyvin kaupaksi vuoden takaiseen verrattuna: vanhojen* kerrostaloyksiöiden kauppamäärät kasvoivat heinäkuuhun 2016 verrattuna 10 % ja kaksioiden 8 %. Kuitenkin kun tarkastellaan kuluvan vuoden asuntokauppamääriä tammi–heinäkuussa, vanhojen asuntojen kauppamäärät ovat vuoden 2016 tasolla (+0,4 %).

 

Heinäkuussa vanhojen asuntojen kauppoja tehtiin 4 % enemmän kuin vuotta aiemmin

Heinäkuussa vanhojen asuntojen* kauppoja tehtiin 4 % enemmän kuin heinäkuussa 2016. Työpäiväkorjaus ei vaikuta vertailuun, sillä työpäiviä oli saman verran kuin vuosi sitten.

”Kauppa kävi heinäkuussa isoissa kaupungeissa hyvin Espoota, Vantaata ja Kuopiota lukuun ottamatta. Suomen kymmenessä suurimmassa kaupungissa vanhoja asuntoja myytiin 10 % enemmän kuin heinäkuussa 2016. Esimerkiksi Helsingissä kauppamäärät kasvoivat 15 % edellisvuoden heinäkuuhun verrattuna ”, Huoneistokeskuksen toimitusjohtaja Ari-Matti Purhonen sanoo.

Espoossa kauppoja tehtiin kuitenkin 7 % ja Vantaalla 12 % vähemmän kuin vuosi sitten heinäkuussa. Pääkaupunkiseudun** kauppamäärät ovat kuitenkin kehittyneet kuluvana vuonna tasaisesti: kauppamäärät ovat kasvaneet 2,4 % tammi–heinäkuussa 2017 verrattuna tammi–heinäkuuhun 2016.

 

Maantieteellinen polarisoituminen näkyy selvästi

Kouvolassa vanhojen asuntojen kauppamäärät kasvoivat heinäkuussa 2017 huimat 69 % (+34 kpl) edellisvuoden heinäkuuhun verrattuna. Lisäksi prosentuaalisesti suurinta kasvua heinäkuun vanhojen asuntojen kauppamäärissä nähtiin muun muassa Tampereella (+22 %; +67 kpl) ja Oulussa (+17 %; +35 kpl).

”Kun katsoo kuluvan vuoden kehitystä Suomen kymmenen suurimman kaupungin kohdalla, maantieteellinen polarisoituminen näkyy selvästi. Vanhojen asuntojen kauppamäärät kymmenessä suurimmassa kaupungissa ovat kasvaneet tammi–heinäkuussa 2017 edellisvuoteen verrattuna 2,5 % kun koko maan tasolla vastaava luku on vain 0,4 %”, Purhonen toteaa.

”Uusien asuntojen kauppoja on välittäjiemme mukaan tehty kesällä vilkkaasti ja etenkin kerrostalokauppa on käynyt hyvin”, Purhonen sanoo.

Vaikka myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä kokonaisuudessaan laski maalis–toukokuussa 2017, niin asuinrakennuksille myönnetyssä kuutiomäärät kasvoivat 12,5 % verrattuna vastaavaan ajankohtaan vuotta aiemmin. (Tilastokeskus)

Neliöhinnoissa nousua erityisesti pääkaupunkiseudulla

Vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhinnat nousivat heinäkuussa 2017 Suomessa 5 % (105 €/m2) vuoden 2016 heinäkuusta. Kymmenen suurimman kaupungin joukossa suurinta vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhintojen nousua oli tämän vuoden heinäkuussa Vaasassa (+16 %), Vantaalla (+11 %) ja Oulussa (+9 %). Helsingissä neliöhinnat nousivat heinäkuussa 3 % vuoden takaisesta ja Espoossa 8 %.

Neliöhinnat kuvaaja

Uusia asuntolainoja nostettiin kesäkuussa lähes saman verran kuin vuosi sitten

Kotitaloudet nostivat kesäkuussa 2017 uusia asuntolainoja 1,8 miljardin euron edestä, mikä on lähes saman verran kuin vuosi sitten kesäkuussa. Uusien nostettujen asuntolainojen keskikorko oli 1,07 % ja laskennallinen marginaali 1,04 %. Euromääräisten asuntolainojen kanta oli kesäkuun 2017 lopussa 95,0 miljardia euroa ja asuntolainakannan vuosikasvu 2,0 %. Kotitalouslainoista oli kesäkuun lopussa kulutusluottoja 14,9 miljardi euroa ja muita lainoja 16,5 mrd. euroa. (Lähde: Suomen Pankki)

 

Lisätietoja:

Ari-Matti Purhonen, toimitusjohtaja, Huoneistokeskus
ari-matti.purhonen@huoneistokeskus.fi
puh. 050 543 1305

*Vanhat asunnot sisältävät kaikki kerrostalo-, rivitalo- ja omakotitaloasunnot, mutta eivät tontteja, autotalleja tai loma-asuntoja. Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämän Hintaseurantapalvelun tietoihin.

**Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa.

Facebookjaa Twittertwiittaa