Asuntomarkkinakatsaus heinäkuu 2017

Vaikka vanhojen asuntojen kauppa hiljentyi alkukesästä vuoden takaiseen verrattuna, ovat kuluvan vuoden vanhojen asuntojen kauppamäärät silti lähes viime vuoden tasolla. Kesäkuussa vanhojen asuntojen kauppamäärät kasvoivat vuoden takaisesta erityisesti Espoossa, Turussa, Oulussa ja Kouvolassa.

Alkukesä vanhojen asuntojen kaupoilla kevättä hiljaisempi

Kesäkuussa vanhojen asuntojen* kauppoja tehtiin 9 % vähemmän kuin kesäkuussa 2016. Työpäiväkorjaus ei vaikuta vertailuun, sillä kesäkuussa oli työpäiviä saman verran kuin vuosi sitten.

Pääkaupunkiseudulla** vanhojen asuntojen kauppamäärät laskivat kesäkuussa 5 % vuoden takaisesta. Helsingissä laskua kesäkuuhun 2016 verrattuna oli 9 % ja Vantaalla 2 %. Espoossa puolestaan tehtiin 3 % enemmän kauppoja kuin vuosi sitten kesäkuussa.***

Kymmenen Suomen suurimman kaupungin joukosta etenkin Kouvolassa vanhojen asuntojen kauppamäärät kasvoivat kesäkuussa (+18 %). Lisäksi Oulussa (+4 %) ja Turussa (+2 %) myytiin vanhoja asuntoja enemmän kuin vuosi sitten. Prosentuaalisesti suurinta laskua kesäkuun 2017 vanhojen asuntojen kauppamäärissä nähtiin Jyväskylässä (-18 %), Lahdessa (-21 %) ja Kuopiossa (-21 %).

”Vaikka alkukesä on ollut vanhojen asuntojen kaupoilla kevättä hiljaisempi, ovat kuluvan vuoden vanhojen asuntojen kauppamäärät lähes samalla tasolla viime vuoteen verrattaessa”, Huoneistokeskuksen toimitusjohtaja Ari-Matti Purhonen sanoo.

Helsingin keskusta ja itäinen kantakaupunki suosituimpia alueita pienten asuntojen kaupoille

Pääkaupunkiseudulla vanhojen yksiöiden kauppamäärät ovat nousseet viimeisen 12 kuukauden aikana erityisesti Espoossa (+19 %) ja Vantaalla (+12 %). Helsingissä vanhojen yksiöiden kauppamäärät ovat olleet hieman laskusuuntaiset samana ajanjaksona (-5 %).

”Vaikka Helsingissä vanhojen yksiöiden kauppamäärät ovat laskeneet viimeisen vuoden aikana, olivat vuoden 2016 suosituimmat alueet pääkaupunkiseudulla pienten asuntojen eli yksiöiden ja kaksioiden kaupoille kuitenkin Kallio, Sörnäinen, Helsingin keskusta, Lauttasaari sekä Etu-Vallilan ja Alppilan alueet”, Purhonen sanoo. 

Neliöhinnoissa nousua erityisesti pääkaupunkiseudulla

Vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhinnat nousivat kesäkuussa 2017 Suomessa 5 % (+135 €/m2) vuoden 2016 kesäkuusta. Kymmenen suurimman kaupungin joukossa suurinta vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhintojen nousua oli tämän vuoden kesäkuussa Jyväskylässä (+23 %) ja Vantaalla (+17 %). Helsingissä neliöhinnat nousivat kesäkuussa 7 % vuoden takaisesta ja Espoossa 12 %. 

Uusia asuntolainoja nostettiin toukokuussa lähes saman verran kuin vuosi sitten

Kotitaloudet nostivat toukokuussa 2017 uusia asuntolainoja 1,7 miljardin euron edestä, mikä on lähes saman verran kuin vuosi sitten toukokuussa. Uusien nostettujen asuntolainojen keskikorko oli 1,08 % ja laskennallinen marginaali 1,05 %. Euromääräisten asuntolainojen kanta oli toukokuun 2017 lopussa 94,7 miljardia euroa ja asuntolainakannan vuosikasvu 2,1 %. Kotitalouslainoista oli toukokuun lopussa kulutusluottoja 14,8 miljardi euroa ja muita lainoja 16,4 mrd. euroa. (Lähde: Suomen Pankki)

Lisätietoja:

Ari-Matti Purhonen, toimitusjohtaja, Huoneistokeskus
ari-matti.purhonen@huoneistokeskus.fi
puh. 050 543 1305

 

*Vanhat asunnot sisältävät kaikki kerrostalo-, rivitalo- ja omakotitaloasunnot, mutta eivät tontteja, autotalleja tai loma-asuntoja. Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämän Hintaseurantapalvelun tietoihin.
**Pääkaupunkiseutuun luetaan mukaan Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen.
***Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa.

Facebookjaa Twittertwiittaa