Asuntomarkkinakatsaus joulukuu 2018: Hyvistä edellytyksistä huolimatta vanhojen asuntojen kauppa hiljeni vuonna 2018

Joulukuun asuntomarkkinakatsauksessa teemme vuosikatsauksen vuoden 2018 asuntomarkkinaan. Vuonna 2018 vanhojen asuntojen kauppamäärät ovat laskeneet tammi–marraskuussa 3 % viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Asuntokaupan laskujohteinen kehitys on yllättänyt myös kiinteistönvälittäjät.

Vuoden 2018 tammi–marraskuussa vanhojen asuntojen* kauppamäärät laskivat Suomessa valtakunnallisesti yhteensä 3 % (työpäiväkorjauksella ei vaikutusta) verrattuna samaan ajanjaksoon viime vuonna. Vanhojen asuntojen kauppoja tehtiin tammi–marraskuussa koko Suomessa 54 887, mikä on 1 719 kauppaa vähemmän kuin vuoden 2017 tammi-marraskuussa.

”Hyvistä talouden näkymistä ja alhaisesta korkotasosta huolimatta vanhojen asuntojen kauppa on tänä vuonna jäänyt yllättävän vaisuksi. Osaltaan vanhojen asuntojen kauppamäärien kehitykseen vaikuttaa asuntojen uudistuotannon suuri volyymi, mutta näyttää myös siltä, että ihmiset ovat syystä tai toisesta varovaisempia asunnonvaihdon suhteen kuin aikaisemmin ja lykkäävät asunnon ostoa”, Huoneistokeskuksen toimitusjohtaja Ari-Matti Purhonen kertoo.

”Suurissa kaupungeissa on myös tullut markkinoille paljon vuokra-asuntoja, ja tämä sekä ihmisten kasvava kiinnostus vuokra-asumiseen eritysesti nuoremmassa ikäluokassa saattavat osaltaan selittää vanhojen asuntojen kauppamäärien laskua tänä vuonna”, Purhonen jatkaa.

Vanhojen asuntojen kauppamäärät ovat vuoden 2018 tammi–marraskuussa laskeneet useimmissa Suomen suurimmissa kaupungeissa. Vanhojen asuntojen kauppamäärät ovat laskeneet Helsingissä 5 % (-447 kpl), Espoossa 1 % (-26 kpl), Vantaalla 6 % (-166 kpl), Tampereella 1 % (-29 kpl), Turussa 2 % (-68 kpl), Kuopiossa 2 % (-28 kpl), Vaasassa 9 % (-82 kpl) ja Kouvolassa 7 % (-58 kpl). Kauppamäärät ovat tammi–marraskuussa nousseet Joensuussa 1 % (+8 kpl), Lappeenrannassa 5 % (+39 kpl), Porissa 1 % (+7 kpl) ja Lahdessa 1 % (+14 kpl) viime vuoteen verrattuna.  

Vanhojen kaksioiden neliöhinnat nousseet kuluvana vuonna pääkaupunkiseudulla 5 %, muualla Suomessa 1 %

”Vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhinnat ovat nousseet Suomessa kuluvan vuoden tammi­­–marraskuussa yhteensä reilun prosentin verrattuna samaan ajanjaksoon viime vuonna”, Purhonen sanoo.

Helsingissä vanhojen kaksioiden neliöhinnat ovat nousseet tammi–marraskuussa 7 %, Vantaalla 4 %, Tampereella 4 %, Kuopiossa 3 %, Turussa 6 %, Joensuussa 3 %, Lahdessa 1 % ja Porissa 1 %. Espoossa kaksioiden neliöhinnat pysyivät viime vuoden tasolla. Kaksioiden neliöhinnat laskivat tammi–marraskuussa Jyväskylässä 1 %, Oulussa 2 %, Mikkelissä 9 %, Vaasassa 3 %, Lappeenrannassa 2 % ja Kouvolassa 9 %.

”Yhteensä vanhojen kaksioiden neliöhinnat nousivat tammi–marraskuussa pääkaupunkiseudulla 5 % ja muualla Suomessa 1 %. Kun aiemmin tänä vuonna asuntomarkkinassa tuntui olevan tarjontaongelma, niin kauppamäärien lasku ja neliöhintojen nousun tasaantuminen koko maan tasolla puhuu enemmänkin kysynnän vähenemisestä tai suuntautumisesta uudiskohteisiin”, Purhonen sanoo.

Vanhojen kerrostaloasuntojen myyntiajat pidentyneet kuluvana vuonna

Vanhojen kerrostaloasuntojen myyntiajat ovat pidentyneet tammi–marraskuussa Suomessa 3 % (2 päivää). Pääkaupunkiseudulla kerrostaloasuntojen myyntiajat ovat olleet kuluvana vuonna keskimäärin 59 päivää (+4 % verrattuna samaan ajanjaksoon viime vuonna) ja muualla Suomessa 83 päivää (+ 2 %).

Vanhojen omakotitalojen myyntiajat ovat keskimäärin pysyneet Suomessa tammi–marraskuussa samana kuin edeltävänä vuonna (116 päivää).

”Pääkaupunkiseudulla vanhat omakotitalot ovat kuluvan vuoden tammi–marraskuussa menneet kaupaksi keskimäärin 107 päivässä (-2 % viime vuodesta), muualla Suomessa 117 päivässä (+0 %)”, Purhonen kertoo.

Marraskuu oli suurimmassa osassa Suomea hiljainen asuntokauppakuukausi

Vanhojen asuntojen kauppamäärät laskivat Suomessa marraskuussa yhteensä 7 % (-379 kpl) verrattuna vuoden takaiseen. Vanhojen asuntojen kauppamäärät laskivat marraskuussa Helsingissä 9 % (-76 kpl), Espoossa 6 % (-17 kpl), Vantaalla 19 % (-61 kpl), Tampereella 8 % (-23 kpl), Turussa 5 % (-14 kpl), Kuopiossa 21 % (-27 kpl), Vaasassa 13 % (-13 kpl), Lappeenrannassa 18 % (-14 kpl) ja Porissa 2 % (-2 kpl). Vanhojen asuntojen kauppamäärät nousivat marraskuussa Joensuussa 27 %, (+17 kpl) Lahdessa 15 % (+18 kpl) ja Kouvolassa 28 % (+17 kpl).

Vanhojen kaksioiden neliöhinnat nousivat Suomessa marraskuussa yhteensä prosentin verran vuoden takaiseen verrattuna. Helsingissä vanhojen kaksioiden neliöhinnat nousivat 6 %, Tampereella 1 %, Turussa 7 %, Kuopiossa 2 %, Vaasassa 16 %, Porissa 14 %, Lahdessa 2 % ja Kouvolassa 11 %. Kaksioiden neliöhinnat laskivat marraskuussa Espoossa 3 %, Vantaalla 1 %, Joensuussa 4 % ja Lappeenrannassa 1 %.

Uusia asuntolainoja nostettiin lokakuussa 100 miljoonalla enemmän kuin vuotta aikaisemmin

Kotitaloudet nostivat lokakuussa 2018 uusia asuntolainoja 1,7 mrd. euron edestä, mikä on 100 milj. enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan. Uusien nostettujen asuntolainojen keskikorko oli 0,87 % ja laskennallinen marginaali 0,85 %. Euromääräisten asuntolainojen kanta oli lokakuun 2018 lopussa 97,6 mrd. euroa ja asuntolainakannan vuosikasvu 1,8 %. Asuntolainakannan kasvuvauhti oli viimeksi hitaampaa huhtikuussa 2015. Kotitalouslainoista oli lokakuun lopussa kulutusluottoja 15,9 mrd. euroa ja muita lainoja 17,2 mrd. euroa. (Lähde: Suomen Pankki)

*Vanhat asunnot sisältävät kaikki kerrostalo-, rivitalo- ja omakotitaloasunnot, mutta eivät tontteja, autotalleja tai loma-asuntoja. Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa
 

Lisätietoja:
Ari-Matti Purhonen, toimitusjohtaja, Huoneistokeskus
ari-matti.purhonen@huoneistokeskus.fi
puh. 050 543 1305

Facebookjaa Twittertwiittaa