Asuntomarkkinakatsaus lokakuu 2017

Syyskuussa vanhojen asuntojen kauppamäärät laskivat valtakunnallisesti 2 % edellisvuoden syyskuuhun verrattuna, mutta työpäiväkorjattuna muutos oli kuitenkin 2,4 % nousua.  Koko vuotta tarkasteltaessa vuoden 2017 kauppamäärät olivat tammi–syyskuussa 2 % korkeammat kuin vastaavana ajanjaksona edellisvuonna. Pääkaupunkiseudulla asuntokauppa on tammi–syyskuussa kehittynyt maan keskiarvoa paremmin, ja Helsingissä asuntokauppa on keskittynyt kuluvana vuonna isompiin asuntoihin kuten kolmioihin ja neliöihin.

Syyskuussa vanhojen asuntojen* kauppoja tehtiin Suomessa 2 % vähemmän kuin syyskuussa 2016. Kauppa kävi syyskuussa vanhoissa asunnoissa kuitenkin hyvin muun muassa Kouvolassa (+24 %; + 18 kpl), Lahdessa (+11 %; + 13 kpl) ja Espoossa (+9 %; + 26 kpl). Suurimmat vanhojen asuntojen kauppamäärien laskut nähtiin syyskuussa Porissa (-24 %, -29 kpl), Vaasassa (-13 %, -13 kpl) ja Turussa (-10 %, - 28 kpl).

Tarkasteltaessa koko kuluvaa vuotta vanhojen asuntojen kauppamäärät ovat nousseet tammi–syyskuussa koko maan tasolla 2 % sekä Helsingissä 3 %, Espoossa 2 % ja Vantaalla 4 % edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Lisäksi Turun kauppamäärät ovat kasvaneet tammi–syykuussa 11 % ja Vaasan peräti 21 % verrattuna samaan ajanjaksoon viime vuonna.

”Helsingissä asuntokaupan kasvu on keskittynyt kuluvana vuonna isompiin asuntoihin. Tammi–syyskuussa on myyty kerrostaloyksiöitä ja -kaksioita saman verran (-0,4 %) kuin vuosi sitten vastaavana aikana. Kerrostalokolmioita ja -neliöitä on sen sijaan myyty 12 % ja omakotitaloja 9 % enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan”, Huoneistokeskuksen toimitusjohtaja Ari-Matti Purhonen sanoo.

Uudisasunnot asuntokaupan ajureina

”Uusien asuntojen osuus kaikista tehdyistä asuntokaupoista on ollut kuluvana vuonna ennätyskorkea”, Ari-Matti Purhonen sanoo.

Rakennusteollisuuden ennusteen mukaan kuluvana vuonna aloitetaan 43 000 asunnon rakentaminen, ja asuntojen kappalemääräinen tuotantotaso on 40 % pitkän aikavälin keskiarvon yläpuolella. Myös ensi vuodeksi ennustetaan noin 40 000 asunnon aloitusta.

Ensiasunnonostajien määrä laskenut kymmenessä vuodessa

Ensiasunnonostajia oli vuonna 2006 vielä 34 159 mutta vuonna 2016 vain 20 944. Ensiasunnonostajien määrä on siis laskenut perät 39 % kymmenessä vuodessa. Tilastokeskuksen mukaan kuitenkin yhä harvempi 20–29-vuotias asuu vanhempiensa luona. Vuoden 2016 lopussa vanhempiensa luona asui hieman alle 17 prosenttia 20–29-vuotiaasta asuntoväestöstä, kun vielä vuonna 2005 noin viidennes tämänikäisistä asui vanhempiensa luona. Suosituin asumismuoto nuorten aikuisten keskuudessa on vuokra-asuminen, jonka suosion kasvu asumismuotona on osaltaan voinut siirtää ensiasunnonostajien keski-ikää.

”Tämä on selkeä trendi, joka näkyy asuntomarkkinoilla: osa nuorista aikuisista lykkää asunnon ostoa. Syynä tähän voivat olla joko taloudelliset tekijät, joihin vaikuttavat muun muassa asuntojen hintakehitys etenkin pääkaupunkiseudulla sekä vakituisen työpaikan saaminen. Lisäksi osa nuorista aikuisista ei välttämättä halua sitoutua omistusasuntoon ja suosii siksi mieluummin vuokra-asumista”, Ari-Matti Purhonen sanoo.

Tilastokeskuksen mukaan ensiasunnonostajan keski-ikä on pääkaupunkiseudulla 29,7 vuotta ja koko maan keskiarvo on 28,5 vuotta.

Neliöhinnoissa nousua Suomessa 7 % viime vuoden syyskuusta

Vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhinnat nousivat syyskuussa 2017 koko maassa 7 % (177 €/m2) vuoden 2016 syyskuusta. Kymmenen suurimman kaupungin joukossa suurinta vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhintojen nousua oli tämän vuoden syyskuussa Lappeenrannassa (+23 %), Vaasassa (+22 %) sekä Turussa (+21 %) edellisvuoden vastaavaan kuukauteen verrattuna.

Kotitaloudet nostivat elokuussa 2017 uusia asuntolainoja 1,6 miljardin euron edestä

Kotitaloudet nostivat elokuussa 2017 uusia asuntolainoja 1,6 miljardin euron edestä mikä on noin 11 % enemmän kuin vuosi sitten elokuussa (1,4 mrd. euroa). Uusien nostettujen asuntolainojen keskikorko oli 1,05 % ja laskennallinen marginaali 1,03 %.  Euromääräisten asuntolainojen kanta oli elokuun 2017 lopussa 95,4 miljardia euroa ja asuntolainakannan vuosikasvu 2,1 %. Kotitalouslainoista oli heinäkuun lopussa kulutusluottoja 15,1 miljardi euroa ja muita lainoja 16,7 mrd. euroa. (Lähde: Suomen Pankki)

Lisätietoja:

Ari-Matti Purhonen, toimitusjohtaja, Huoneistokeskus
ari-matti.purhonen@huoneistokeskus.fi
puh. 050 543 1305

 

*Vanhat asunnot sisältävät kaikki kerrostalo-, rivitalo- ja omakotitaloasunnot, mutta eivät tontteja, autotalleja tai loma-asuntoja. Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa.

Facebookjaa Twittertwiittaa