Asuntomarkkinakatsaus maaliskuu 2017

Asuntokauppojen hyvä vire valtakunnallisesti jatkui helmikuussa – erityisesti Turku oli vahva

Vahva helmikuu asuntokaupoilla

Helmikuussa vanhojen asuntojen* kauppoja tehtiin 6 % enemmän kuin helmikuussa 2016. Helmikuu 2017 oli erityisen vahva, vaikka työpäiviä oli yksi vähemmän kuin helmikuussa 2016.

Turussa vanhojen asuntojen kauppamäärät nousivat helmikuussa 39 % vuoden takaisesta. Pääkaupunkiseudulla** vanhojen asuntojen kauppamäärät nousivat helmikuussa 12 % vuoden takaisesta. Espoossa kauppamäärät kasvoivat helmikuussa 20 %. Helsingissä nousua helmikuuhun 2016 verrattaessa oli 9 % ja Vantaalla 14 %. Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa.

Muista kymmenen suurimman kaupungin joukosta prosentuaalisesti suurinta kasvua nähtiin seuraavissa kaupungeissa: Tampere (+11 %), Jyväskylä (+9 %) ja Kuopio (+8 %). Kymmenen suurimman kaupungin joukosta kauppamäärät laskivat Oulussa (-8 %), Lahdessa (-2 %) ja Kouvolassa (-2 %).

Turussa vanhojen asuntojen kauppamäärät nousivat 82 kappaleella edellisvuoden helmikuuhun verrattuna.  Kasvua erityisesti oli kerrostaloyksiöissä (14 kpl, +54 %), -kaksioissa (34 kpl, +47 %) sekä -kolmioissa (22 kpl, +61 %).

”Turussa myös helmikuun 2016 kauppalukumäärät olivat erittäin korkealla tasolla ja siksi helmikuun 2017 iso kasvu ei selity heikolla vertailuvuodella. Turun asuntokauppaa on alkuvuonna vauhdittanut telakan ja muun teollisuuden menestyminen kansainvälisillä markkinoilla sekä positiiviset uutiset Turun ja lähiseudun työllisyystilanteen parantumisesta. Myös myyntiajat lyhenivät Turussa helmikuussa voimakkaammin kuin keskimäärin Suomessa vanhoissa asunnoissa. Turun myyntiajat lyhenivät kuudella päivällä (-9 %) ja valtakunnallisesti kolmella päivällä (-3 %) ”, Huoneistokeskuksen vt. toimitusjohtaja Lea Jokinen sanoo.

Espoossa vanhojen asuntojen kauppamäärät nousivat 44 kappaletta edellisvuoden helmikuuhun verrattuna, mikä tarkoitti 20 % nousua. Espoossa oli helmikuussa kasvua omakotitaloissa (19 kpl, +86 %), kerrostalokolmioissa (22 kpl, +61 %), rivitaloissa (9 kpl, +13 %) sekä kerrostalokaksioissa (7 kpl, +11 %) edellisvuoden helmikuuhun verrattuna. Sen sijaan yksiöissä ja neliöissä kauppamäärät vähenivät

Neliöhinnoissa nousua helmikuussa erityisesti Jyväskylässä ja Lahdessa

Vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhinnat nousivat helmikuussa 2017 Suomessa 2 % (62 €/m2) vuoden 2016 helmikuusta. Kymmenen suurimman kaupungin joukosta suurin vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhintojen nousu oli tämän vuoden helmikuussa Jyväskylässä (+21 %). Hinnan nousua Jyväskylässä selittää osaltaan se, että tämän vuoden helmikuussa myytiin 2000-luvulla rakennettuja asuntoja suhteessa enemmän kuin vuosi sitten. Helsingissä hinnat nousivat helmikuussa 2 % vuoden takaisesta. Espoossa hinnat pysyivät ennallaan ja Vantaalla laskivat 5 %. Vantaalla myytiin tämän vuoden helmikuussa hieman enemmän huonompikuntoisia asuntoja kuin vuosi sitten, mikä osaltaan selittää neliöhinnan laskua. Turussa vanhojen kerrostalokaksioiden hinnat nousivat 5 %.

Uusia asuntolainoja nostettiin tammikuussa 2017 15 % enemmän kuin vuosi sitten

Kotitaloudet nostivat tammikuussa 2017 uusia asuntolainoja 1,2 miljardin euron edestä, mikä on noin 15 % enemmän kuin tammikuussa 2016.

Uusien nostettujen asuntolainojen keskikorko oli 1,15 %. Kotitalouslainoista oli tammikuun lopussa kulutusluottoja 14,6 miljardia euroa ja muita lainoja 16,4 miljardia euroa. (Lähde: Suomen Pankki)

Lisätietoja:

Lea Jokinen, vt. toimitusjohtaja, Huoneistokeskus
lea.jokinen@realia.fi
puh. 040 821 0859

 

*Vanhat asunnot sisältävät kaikki kerrostalo-, rivitalo- ja omakotitaloasunnot, mutta eivät tontteja, autotalleja tai loma-asuntoja. Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämän Hintaseurantapalvelun tietoihin.

 **Pääkaupunkiseutuun luetaan mukaan Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen.

Facebookjaa Twittertwiittaa