Asuntomarkkinakatsaus maaliskuu 2018: Asuntokauppa hiljeni helmikuussa

Helmikuu oli koko maan tasolla tarkasteltuna hiljaisempi asuntokauppakuukausi kuin helmikuu vuosi sitten. Matalien korkojen ja ennätyksellisen korkean kuluttajaluottamuksen vuoksi Huoneistokeskus ennustaa kuitenkin kaupan jälleen piristyvän kevättä kohden. Tarkastelemme tässä katsauksessa erityisesti Turun asuntomarkkinaa, jota on viime vuosina piristänyt parantunut talousalueen kehitys, työllisyystilanne sekä vilkas uudisrakentaminen.

Helmikuussa vanhojen* asuntojen kauppa hiljeni Suomessa edellisen vuoden helmikuuhun verrattuna. Vanhojen asuntojen kauppoja tehtiin valtakunnallisesti helmikuussa 7 % vähemmän kuin vuotta aiemmin helmikuussa.

”Kun tarkastellaan tammi–helmikuun kauppamääriä, vanhojen asuntojen kauppamäärät ovat vain hieman jäljessä viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna (-1 %). Odotamme asuntokaupan jälleen piristyvän kevättä kohden, sillä kuluttajaluottamus oli helmikuussa ennätyksellisen korkealla ja korot ovat edelleen matalat”, Huoneistokeskuksen toimitusjohtaja Ari-Matti Purhonen kertoo.

Helmikuussa vanhojen asuntojen kauppa kasvoi viime vuoden helmikuuhun verrattuna Helsingissä 7 % (+46 kpl) ja esimerkiksi Kouvolassa 2 % (+1 kpl).  Laskua kauppamäärissä sen sijaan nähtiin helmikuussa useimmissa suurimmista kaupungeista: esimerkiksi Espoossa vanhojen asuntojen kauppamäärät laskivat 4 % (-11 kpl), Vantaalla 9 % (-19 kpl), Tampereella 11 % (-36 kpl), Turussa 9 % (-25 kpl) ja Kuopiossa 10 % (-14 kpl) viime vuoden helmikuuhun verrattuna.

Turussa odotetaan hyvää asuntokauppavuotta

Turussa piristynyt talousalueen kehitys ja parantunut työllisyystilanne on vilkastuttanut luonnollisesti myös asuntokauppaa. Vuosina 2015–2017 Turun vanhojen asuntojen kauppamäärät nousivat 24 %, ja vuosi 2017 oli Turussa paras asuntokauppavuosi vanhoissa asunnoissa kymmeneen vuoteen.

”Turku on muuttovoittoinen alue. Alueen uudisrakentaminen on ollut vilkasta, ja myös kauppamäärät ovat kasvussa: vanhojen asuntojen kauppamäärät kasvoivat vuonna 2017 Turussa vuodesta 2016 yhteensä 8,5 %. Sekä alhainen korkotaso että parantunut työllisyystilanne ovat vilkastuttaneet asuntokauppaa. Myös nuoret ovat uskaltaneet asuntokaupoille, kun tilanne on lainansaannin suhteen helpottunut”,  Huoneistokeskuksen Turun myyntijohtaja Mikko Halme kertoo.

Vanhoja kerrostalokaksioita tarkasteltaessa neliöhinnat nousivat Turussa vuonna 2017 yhteensä 7,7 % edeltävästä vuodesta. Vanhan kerrostalokaksion keskineliöhinta oli Turussa vuonna 2017 2335 €/m2. Kuten kauppamäärät, myös neliöhinnat ovat Turussa nousseet tasaisesti vuodesta 2015 lähtien.

”Odotamme tästäkin vuodesta Turussa vilkasta asuntokauppavuotta, olettaen, että talous edelleen tukee asunnon ostajia”, Halme toteaa.

Uudisrakentaminen on Turussa vilkasta

”Turkuun ja lähialueille on viime vuosina rakennettu täysin uusia asuinalueita. Esimerkiksi Kakola, Skanssi ja Telakkaranta ovat rakentuneet kokonaan muutaman viime vuoden aikana. Koska kysyntää on paljon, pyritään Turussa rakentamaan asuntoja lähes kaikkialle, missä on tilaa”, Halme kertoo.

Piristynyttä uudisrakentamista kuvaa myös se, että Turkuun on saapunut uusia rakennuttajia, sekä suuria että pieniä toimijoita ympäri Suomea.

”Myös muualla on huomattu, että Turussa uudiskohteille on vientiä. Kasvanut kysyntä on nostanut sekä vanhojen asuntojen että uudiskohteiden hintoja. Nyt tilanne on sekä myönnettyjen rakennuslupien että hintojen nousun suhteen hieman normalisoitunut.”

Rakennuttaminen on kuluvana vuonna siirtynyt Turun keskusta-alueista hieman kauemmaksi ja esimerkiksi Kaarinaan ja Raisioon on viime aikoina rakennettu paljon uudistuotantoa.

”Kaarina ja Raisio houkuttelevat hieman edullisempien hintojen, kattavien palveluiden ja hyvien liikenneyhteyksien vuoksi. Uusien asuinalueiden lisäksi muun muassa Hirvensalo Turussa on säilyttänyt suosionsa erityisesti perheellisten keskuudessa”, Halme sanoo.

Neliöhinnat nousivat helmikuussa lähes kaikissa kasvukeskuksissa vuoden takaisesta

Vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhinnat nousivat helmikuussa Helsingissä 9 %, Espoossa 17 % ja Vantaalla 5 % viime vuoden helmikuuhun verrattuna. Lisäksi vanhojen kaksioiden neliöhinnat nousivat helmikuussa vuoden takaisesta muun muassa Turussa 13 %, Tampereella 8 %, Vaasassa 20 % ja Lappeenrannassa 11 %.

Laskua vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhinnoissa nähtiin vuoden takaiseen verrattuna helmikuussa Joensuussa (-4 %) ja Lahdessa (-5 %).

Uusia asuntolainoja nostettiin tammikuussa 1,3 miljardin edestä

Kotitaloudet nostivat tammikuussa 2018 uusia asuntolainoja 1,3 mrd. euron edestä. Uusien nostettujen asuntolainojen keskikorko oli 0,94 % ja laskennallinen marginaali 0,92 %. Euromääräisten asuntolainojen kanta oli tammikuun 2018 lopussa 95,9 mrd. euroa ja asuntolainakannan vuosikasvu 2,09 %. Kotitalouslainoista oli tammikuun lopussa kulutusluottoja 15,2 mrd. euroa ja muita lainoja 16,9 mrd. euroa. (Lähde: Suomen Pankki)

*Vanhat asunnot sisältävät kaikki kerrostalo-, rivitalo- ja omakotitaloasunnot, mutta eivät tontteja, autotalleja tai loma-asuntoja. Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa.

Lisätietoja:
Ari-Matti Purhonen, toimitusjohtaja, Huoneistokeskus
ari-matti.purhonen@huoneistokeskus.fi
puh. 050 543 1305

Facebookjaa Twittertwiittaa