Asuntomarkkinakatsaus: Omakotitalo- ja loma-asuntokauppa käynyt vilkkaana korona-aikana

Omakotitalo- ja loma-asuntokauppa on käynyt ennätyksellisen vilkkaana korona-aikana. Loma-asuntokaupan huippuvuosi oli 2020, jolloin kasvua oli peräti 38,5 % edelliseen vuoteen. Omakotitalokauppa on kasvanut maltillisemmin kahden viimeisen vuoden aikana, mutta keskittynyt selvästi aiempia vuosia arvokkaampiin kiinteistöihin.

”Omakotitalokaupassa nähtiin selvä käänne viime vuoden kesäkuussa kun kauppamäärät lähtivät tasaiseen nousuun. Omakotitalojen kauppamäärät kasvoivat viime vuonna 4,3 % ja tänä vuonna 9,3 % edelliseen vuoteen verrattuna. Samalla kysyntä kohdistui arvokkaampiin omakotitaloihin. Viime vuonna 42 % omakotitalokaupoista* tehtiin yli 300 t€ maksavista omakotitaloista. Tänä vuonna määrä on ollut jopa 48 %, aikaisempien vuosien tason ollessa alle 40 %. Kiinnostus omakotitaloasumiseen sekä väljempiin perheasuntoihin tulee jatkumaan myös ensi vuonna, sillä Suomessa oleva vauvabuumi heijastuu vahvasti asuntomarkkinaan. Loma-asuntokaupan osalta kysyntä näyttää tasaantuneen ja kääntyneen nyt loppuvuonna jopa hienoiseen laskuun. Ensi vuodesta uskomme tulevan maltillisempi loma-asuntokauppojen suhteen”, Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Marina Salenius sanoo.

Marraskuussa ylitettiin viime vuoden kokonaiskauppamäärä

Vilkas asuntokauppavuosi on päättymässä ja vaikka kauppamäärissä jäädään toista kuukautta viime vuoden kauppamääristä ollaan kumulatiivisesti viime vuotta edellä 14,6 %. Marraskuussa ylitettiin jo viime vuoden kokonaiskauppamäärä.

Kiinteistönvälitysalan keskusliiton ylläpitämän Hintaseurantapalvelun mukaan marraskuussa Suomessa myytiin vanhoja asuntoja* maanlaajuisesti 3 % vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Kumulatiivisesti tammi-marraskuussa vanhoja asuntoja on myyty noin 14,6 % enemmän kuin viime vuonna. Pääkaupunkiseudulla asuntokauppamäärät laskivat marraskuussa 7,1 % edellisvuoteen verrattuna ja muualla Suomessa 1,5 %.

Helsingissä vanhojen asuntojen kauppoja tehtiin tammi–marraskuussa 10,4 % enemmän kuin vuosi sitten. Espoossa kauppamäärät nousivat edellisvuoteen verrattuna 12,4 % ja Vantaalla 14,4 %.

Tampereella vanhoja asuntoja myytiin tammi–marraskuussa 12 % enemmän kuin vuosi sitten. Turussa kasvua oli 6 %, Lahdessa 26,3 %, Oulussa 12,2 %, Kuopiossa 25,4 %, Jyväskylässä 15,6 % ja Joensuussa 19,6 %.

Porvoossa kauppamäärät nousivat tammi–marraskuussa 13,5 % edellisvuoteen verrattuna, Kouvolassa 8,8 %, Porissa 11,5 %, Mikkelissä 28 %. Lappeenrannassa vanhojen asuntojen kauppamäärissä oli kasvua 18,1 % ja Imatralla 19,2 %.

Vuodessa vanhojen kerrostalokaksioiden hinnat nousivat eniten Turussa (+10,8 %) ja laskivat Kouvolassa (-5,4 %)

Kaksioiden neliöhinnat nousivat vuoden takaisesta Helsingissä 3 % (+171 €), Espoossa 2,4 % (+101 €), Vantaalla 8 % (245 €), Tampereella 4,2 % (+134 €) Jyväskylässä 2,8 % (+61 €), Lahdessa 3,7 % (+66 €), Kuopiossa 2,3 % (+53 €), Oulussa 5,4 % (+121 €) sekä Turussa 10,8 % (+296 €), jossa neliöhinnat nousivat eniten, ollen 3036 €/m2.

Neliöhinnat laskivat lokakuussa vuoden takaisesta Kouvolassa 5,4 % (-64 €) ja Porissa 3,4 %
(-51 €), ollen tänä vuonna 1475 €/m2.

Koko maan osalta vanhojen kerrostalokaksioiden hinnat nousivat vuodessa 1,4 % (+44 €).

Kuluttajien luottamus laskenut hieman – inflaation kiihtyminen havaittu

Kuluttajien luottamusindikaattori oli marraskuussa 1,2, kun se lokakuussa oli 2,7 ja syyskuussa 6,0. Viime vuoden marraskuussa luottamusindikaattori sai arvon -4,8. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on -1,7.

Kuluttajien luottamusindikaattorin neljästä osatekijästä arvio kuluttajan oman talouden nykytilasta oli marraskuussa hyvin valoisa. Myös odotus omasta taloudesta vuoden kuluttua oli melko valoisa. Arvio Suomen talouden lähikuukausien kehityksestä oli marraskuussa pitkän ajan keskimääräistä vastaava.

Lokakuuhun verrattuna odotukset omasta ja varsinkin Suomen taloudesta heikkenivät marraskuussa. Muut kaksi osatekijää vahvistuivat hieman. Viime vuoden marraskuuhun nähden kaikki osatekijät olivat nyt paremmalla tasolla, varsinkin odotus Suomen taloudesta vuoden kuluttua.

Kuten jo aiempina kuukausina, oman rahatilanteensa kuluttajat laskivat olevan erinomainen marraskuussa. Ajankohtaa pidettiin erittäin otollisena säästämiselle, suotuisana myös lainanotolle, mutta hieman huonona kestotavaroiden ostamiselle.

Marraskuussa kuluttajilla oli asunnon osto- tai rakentamisaikeita edelleen hyvin runsaasti.

Viime kuukausien tapaan kiinnostusta myös lainanottoon esiintyi marraskuussa huomattavan yleisesti. (Lähde: Tilastokeskus)

Kotitaloudet nostivat lokakuussa 2021 uusia asuntolainoja 1,9 miljardin euron edestä

Suomalaiset kotitaloudet nostivat lokakuussa 2021 uusia asuntolainoja noin 1,9 miljardilla eurolla, mikä on -5,6 % vähemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan. Uusien nostettujen asuntolainojen keskikorko oli 0,74 %.

Euromääräisten asuntolainojen kanta oli lokakuun 2021 lopussa 106,3 mrd. euroa ja asunto-lainakannan vuosikasvu 4,1 %. Näistä keskikorko oli 0,79 %. (Lähde: Suomen Pankki)

Lisätietoja: 
Marina Salenius, liiketoimintajohtaja, Huoneistokeskus Oy 
marina.salenius@huoneistokeskus.fi
Puh. 040 738 1776

*Omakotitalokaupoissa on laskettu mukaan 10 suurimman kaupungin omakotitalokaupat (vanhat asunnot).

*Vanhat asunnot sisältävät kaikki vanhat kerrostalo-, rivitalo- ja omakotitaloasunnot, mutta eivät tontteja, autotalleja tai loma-asuntoja. Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa. Lokakuun kauppatiedot haettu 14.11.2021.
 

Facebookjaa Twittertwiittaa