Asuntomarkkinakatsaus: Omakotitalokaupassa merkittäviä muutoksia

Viime vuoden poikkeuksellisen kovat omakotitalojen kauppamäärät jäävät tänä vuonna haaveeksi useilla paikkakunnilla. Oulussa sen sijaan omakotitalojen kauppa käy tänä vuonna ennätystahtiin.

Omakotitalojen kauppamäärissä on tapahtunut merkittävä lasku viime vuoteen. Kymmenen suurimman kaupungin osalta ainoastaan Oulussa omakotitalojen kauppamäärät ovat tammi-toukokuussa viime vuotta korkeammat n. 14 %. Suurimmat laskut kauppamäärissä ovat Jyväskylässä -28 %, Espoossa -27 % ja Tampereella -25 %. Pääkaupunkiseudulla ja Tampereella jäädään omakotitalojen kauppamäärissä jopa poikkeusaikaa edeltävistä 2019 luvuista.

”Omakotitalot ovat olleet viime vuosina erittäin suosittuja. Suurin ostobuumi on taittunut, mutta edelleen kysyntää on kaikkialla uudemmista ja hyväkuntoisista omakotitaloista. Modernit lämmitysratkaisut ja energiatehokkuus kiinnostavat nyt erityisesti omakotitalon ostajia. Myös sijainnilla on merkitystä, talo halutaan turvalliselta ja pientalovaltaiselta alueelta ”, Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Marina Salenius kertoo.

Omakotitalojen neliöhinnat nousivat voimakkaimmin suurissa kaupungeissa

Omakotitalojen keskimääräiset neliöhinnat ovat nousseet koko korona-ajan. Nousua selittää osin kauppojen kohdistuminen selkeästi uudempiin ja kalliimpiin omakotitaloihin, mutta myös kysynnän ja tarjonnan epäsuhta. Helsingissä omakotitalojen keskimääräiset neliöhinnat (6 kk ka) nousivat viime vuoteen +8,4 %, Espoossa +4,7 %, Vantaalla +0,9 %. Tampereella neliöhinnat nousivat suurista kaupungeista eniten +16 % ja Oulussakin +13,6 %. Muissa suurissa kaupungeissa neliöhintamuutokset olivat Turun -1,3 % ja Kuopion +4,4 % välillä.

Vanhojen asuntojen kauppamäärät palaamassa pandemiaa edeltävälle tasolle

​Vanhojen asuntojen* kauppamäärissä ollaan palaamassa poikkeusaikaa edeltäviin lukuihin. Kumulatiivisesti tarkasteltuna tammi-toukokuussa vanhoja asuntoja on myyty noin -10,8 % viime vuotta vähemmän.​ Helsingissä kauppamäärien muutos edellisvuoden tammi-toukokuuhun verrattuna oli -8,9 %. Espoossa -14,5 % ja Vantaalla -9,5 %.

Tampereella kumulatiivinen muutos oli -9,7 %, Turussa -8,3 %, Lahdessa -4,6 %, Kuopiossa -9,8 %, Jyväskylässä -6,2 %, Porissa -3,3 %, Kouvolassa -12,8 %, Lappeenrannassa -10,1 %, Mikkelissä -12,1 % ja Porvoossa -10,6 %. Kasvua kauppamäärissä edellisen vuoden tammi-toukokuuhun oli sekä Joensuussa että Oulussa +2,4 %.

Kuluttajien luottamuksen murentuminen lakkasi toukokuussa

​​Kuluttajien luottamusindikaattorin saldoluku oli -11,6 toukokuussa 2022, kun se huhtikuussa oli -11,7 ja maaliskuussa -10,5. ​Viime vuoden toukokuussa luottamusindikaattori sai arvon 2,7. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo vuodesta 1995 lähtien on -1,8.​ Kuluttajien luottamus on ollut huhti-toukokuuta heikommalla tasolla vain huhtikuussa 2020 ja vuoden 2008 lopulla. ​

Toukokuussa odotukset kuluttajan omasta ja Suomen taloudesta vuoden kuluttua olivat hyvin pessimistiset. Arvio myös oman talouden nykytilasta oli vaisu.​ Nykytilan arvio ja odotus omasta taloudesta heikkenivät toukokuussa, kun taas odotus Suomen taloudesta elpyi hieman. Vuoden takaiseen verrattuna näkemykset taloudesta olivat nyt huomattavasti synkemmällä tasolla.​

Arvio ja odotus inflaatiosta nousivat yhä ylemmäksi. Odotus inflaatiosta vuoden kuluttua oli toukokuussa korkeampi kuin koskaan aiemmin.​ Työllisten arvio työttömyyden tai lomautuksen uhasta omalla kohdalla pysyi melko valoisana toukokuussa.​ ​(Lähde: Tilastokeskus)

Lisätietoja: 
Marina Salenius, liiketoimintajohtaja, Huoneistokeskus Oy 
marina.salenius@huoneistokeskus.fi
Puh. 040 738 1776

*Vanhat asunnot sisältävät kaikki vanhat kerrostalo-, rivitalo- ja omakotitaloasunnot, mutta eivät tontteja, autotalleja tai loma-asuntoja. Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa. Toukokuun kauppatiedot haettu 10.6.2022.

 

Facebookjaa Twittertwiittaa