Asuntomarkkinakatsaus: Opiskelijoiden paluu piristää asuntomarkkinaa

Pienten asuntojen kauppa on piristymässä. Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen palaaminen lähiopetukseen on saanut opiskelijat hankkimaan asuntoja opiskelupaikkakunnilta.

Pienten asuntojen kauppa on käynyt vilkkaana suuremmissa opiskelukaupungeissa. Kuluneen vuoden tammi-heinäkuun aikana yksiöitä on myyty Joensuussa 40,5 %, Kajaanissa 27,3 %, Porvoossa 19,2 %, Espoossa 18,8 %, Mikkelissä 17,1 %, Porissa 16,1 %, Savonlinnassa 10,5 %, Jyväskylässä 6,5 %, Lappeenrannassa 3,3 % ja Oulussa 1,9 % enemmän vuoden takaiseen vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

”Kysyntää on nyt erityisesti hyvien liikenneyhteyksien ja kampusten lähellä oleville asunnoille. Suurin osa opiskelijoista hakee yksiöitä, mutta myös kaksioiden kysyntä on lisääntynyt. Opiskelijoiden paluu on usealle paikkakunnalle odotettu piristysruiske, niin paikallisten palveluntarjoajien menestymisen kuin asukaskunnan tasaisemman jakautumisen kannalta. Pandemia-aika osoitti, että opiskelijoiden läsnäolo opiskelupaikkakunnalla merkitsee paljon alueen palvelu- ja talouskehitykselle”, Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Marina Salenius kertoo.

Myös vuokra-asuntomarkkinoilla vilkasta

 Opiskelijat muodostavat ison osan vuokra-asuntojen kysynnästä. Sijoittajien näkökulmasta opiskelijakaupungit ovatkin houkuttelevia kaupunkeja sijoitusasunnon omistamiselle juuri opiskelijamuuttoliikkeen vuoksi. Sijoittajien halu päästä kiinni tämän vuoden sesonkiin on myös näkynyt pienten asuntojen kauppamäärissä.

Vanhojen asuntojen kauppamäärät kumulatiivisesti pandemiaa edeltävällä tasolla

​Vanhojen asuntojen* kauppamäärät ovat palanneet poikkeusaikaa edeltäviin lukuihin. Kumulatiivisesti tarkasteltuna tammi-heinäkuussa vanhoja asuntoja on myyty koko maan osalta noin 11 % viime vuotta vähemmän, mutta kuitenkin 11 % enemmän kuin vuonna 2020 ja 6 % enemmän kuin vuonna 2019 vastaavana ajanjaksona.

Myyntiajat lyhentyneet vuoden takaisesta

Suurin muutos myyntiajoissa edelliseen vuoteen on ollut koko maan osalta omakotitalojen myyntiajoissa, jotka ovat lyhentyneet lähes 20 %, keskimäärin 105 vuorokaudesta 85 vuorokauteen. Ero pääkaupunkiseudun ja muun Suomen myyntiaikojen välillä on myös kaventunut.

Lisätietoja: 
Marina Salenius, liiketoimintajohtaja, Huoneistokeskus Oy 
marina.salenius@huoneistokeskus.fi
Puh. 040 738 1776

*Vanhat asunnot sisältävät kaikki vanhat kerrostalo-, rivitalo- ja omakotitaloasunnot,
mutta eivät tontteja, autotalleja tai loma-asuntoja. Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa.

Heinäkuun kauppatiedot haettu 9.8.2022.
 

Facebookjaa Twittertwiittaa