Kategoriat MarkkinakatsauksetKirjoitettu

Perheasuntojen kauppa

käy hyvin markkinatilanteesta huolimatta

Valkoinen omakotitalo Vantaalla

Korkojen ja elinkustannusten vilkkaasta noususta huolimatta kasvukeskusten hyväkuntoisten ja hyvien kulkuyhteyksien omaavien perheasuntojen kauppa jatkuu vilkkaana ja useilla paikkakunnilla on jopa selkeää puutetta hyväkuntoisista perheasunnoista.

Tammi-helmikuussa vanhoja* asuntoja myytiin koko maassa 35,9 % vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Kerrostaloyksiöissä ja kaksioissa asuntokauppa kävi erityisen nihkeästi, laskua viime vuoden tammi-helmikuun kauppamääriin oli suurista kaupungeista Espoossa -55,9 %, Vantaalla -57,7 %, Tampereella -51,9 %, Turussa -53,5 %, Kuopiossa -56,3 % ja Oulussa -54,7 %. Helsingissä pienten asuntojen kauppamäärät laskivat -43,3 %. Lahdessa, Jyväskylässä ja Porissa pienten asuntojen kauppa kävi tammi-helmikuussa jopa suurempia asuntoja paremmin, samoin Joensuussa, jossa nähtiin alkuvuoden ainoa positiivinen kauppamääräkehitys. Joensuussa yksiö- ja kaksiokauppoja tehtiin jopa 22,2 % enemmän kuin viime vuoden tammi-helmikuussa.

Perheasunnoista kauppa kävi tammi-helmikuussa parhaiten omakoti- ja rivitalohuoneistoista. Helsingissä ja Espoossa puolestaan kolmiot ja sitä suuremmat kerrostalohuoneistot kiinnostivat asunnonostajia.

Asuntokauppaa jarruttaa nyt kuitenkin korkojen rivakan nousun luoma asunnon vaihtajan kannustinloukku, jonka takia asunnon vaihdon mukana uusittavaa asuntolainaa ei välttämättä kannata päivittää ennen korontarkistuspäivää. Suurinta osaa asunnon vaihtajista koskettava kannustinloukku poistuu markkinoilta pikkuhiljaa asuntolainojen korkojen päivittyessä, jolloin perheasuntojen kauppa kiihtyy entisestään.

Perheasuntojen markkinatilanne pieniä asuntoja valoisampi

”Korkojen ja yhtiövastikkeiden nousu on tehnyt asuntosijoittamisesta aiempaa vähemmän houkuttelevan ja myynnissä onkin nyt paljon asuntosijoittajien suosimia yksiöitä ja kaksioita. Tarjonnan noustessa ja kysynnän laskiessa markkinat tasaavat itsensä joustamalla hintoja. Pienissä asunnoissa onkin nyt käynnissä ostajan markkinat”, Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Marina Salenius kertoo.

Huolimatta asuntokaupan synkistelevistä otsikoista, perheasuntojen keskimääräiset myyntiajat eivät ole juurikaan kasvaneet ja ovat tällä hetkellä useilla paikkakunnilla jopa lyhyemmät kuin pienillä asunnoilla. Tilannetta, jossa isot asunnot liikkuvat pieniä nopeammin, ei ole nähty asuntomarkkinoilla vuosikymmeniin. Lisäksi kasvukeskusten perheasuntojen hintapyynnöt ovat yhä jatkaneet nousuaan vuoden takaiseen verrattuna.

Millaiset perheasunnot kiinnostavat ostajia?

”Perheasunnolla käsitetään yleensä 3h+k osakehuoneistoista aina suuriin 200+ neliön omakotitaloihin. Ominaispiirre halutuille perheasunnoille on kiinteistömarkkinoiden useimmin toisteltu fraasi: sijainti. Kasvukeskuksissa kysyntää on niin keskustan kolmioille, kuin hyvien kulkuyhteyksien varrella oleville omakotitaloille. Ja kaikelle tältä väliltä. Mielenkiintoisena korona-ajan tuomana lisämausteena perheasuntojen ostajien halutun ostoalueen säde on kasvanut etätyön yleistyttyä. Haja-asutusalueiden ja muuttotappiokuntien perheasuntojen markkinat ovat sitä vastoin viime vuosien tapaan haastavammat, mutta sielläkin kysyntää on hyväkuntoisille ja oikein hinnoitelluille kohteille”, Marina Salenius jatkaa.

Lähtökohtaisesti perheasuntojen ostajat ovat kiinnostuneempia muuttovalmiista kohteesta kuin ”remontoijan unelmasta”. Omakotitalojen osalta tärkeiksi ovat nousseet myös asuinkustannukset ja eritoten lämmityskulut. Sähkölämmitteiset omakotitalot kiinnostavat luonnollisesti aiempaa vähemmän siinä missä energiaremontin jo läpikäyneet omakotitalot ovat aiempaa selvästi halutumpia.

Lisätietoja: 
Marina Salenius, liiketoimintajohtaja, Huoneistokeskus Oy 
marina.salenius@huoneistokeskus.fi
Puh. 040 738 1776

* Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa. Helmikuun kauppatiedot haettu 13.3.2023.

Ajankohtaista

Huoneistokeskuksen tuoreimmat asuntomarkkinakatsaukset ja tiedotteet

Lue lisää