Asuntomarkkinakatsaus: Raide-Jokerin varrella asuntokauppa käy pirteänä

Pääkaupunkiseudulla on myyty kuluneen vuoden aikana vähemmän asuntoja viime vuoteen nähden. Poiketen markkinan laskutrendistä, usealla Raide-Jokerin reitin varrella olevalla alueella kauppamäärät ovat viime vuotta edellä.

Helsingin Itäkeskuksen ja Espoon Keilaniemen välille rakentuva Raide-Jokeri vauhdittaa asuntokauppaa raitiolinjan varrella. Tulevat hyvät ja nopeat kulkuyhteydet sekä alueen kohtuuhintainen hintataso houkuttelevat alueelle erityisesti lapsiperheitä.

Tämän vuoden aikana vanhoja asuntoja on myyty Raide-Jokerin varrelta Helsingin Myllypurossa (5,5 %), Veräjämäessä (25,0 %), Pajamäessä (25,0 %), Roihuvuoressa (11,8 %) sekä Maunula-Suursuon (17,0 %), Munkkivuori-Niemenmäen (10,9 %) ja Metsälä-Oulunkylän (14,3 %) alueilla jopa viime vuotta enemmän. Leppävaarassa ja Tapiolassa samaa nousutrendiä ei vielä ole näkyvissä, vaikka rakentamisen valmiusaste on samalla tasolla koko ratalinjan matkalta**.

”Raide-Jokerin vaikutus alueen asuntomarkkinaan tulee olemaan vastaava kuin Espoossa Länsimetrolla. Kysyntää hyvien liikenneyhteyksien varrella oleviin asuntoihin on runsaasti, jolloin asuntokauppa käy vilkkaana ja neliöhinnat kehittyvät positiivisesti sitä mukaan, kun Raide-Jokeri valmistuu ja alue kehittyy”, Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Marina Salenius kertoo.

Vanhojen asuntojen kauppamäärien kehityksessä alueellisia eroja

Koko maan osalta vanhojen asuntojen* kauppamäärät ovat elokuun jälkeen 11,1 % alle viime vuoden. Suurimmissa kaupungeissa laskua edelliseen vuoteen on ollut 10-16 %, poikkeuksina Lahti (-3,9 %), Oulu (-4,1 %) sekä Pori (-4,7 %), joissa asuntokauppojen määrät ovat laskeneet vain hieman viime vuodesta. Markkinasta poiketen Pohjois-Karjalan ja erityisesti Joensuun asuntokauppa on porskuttanut vilkkaana. Siellä asuntokauppamäärät ovat kumulatiivisesti 12,9 % yli viime vuoden.

Myyntiajat pidentyneet pääkaupunkiseudun kerrostaloasunnoissa

Koko maan osalta keskimääräinen myyntiaika vanhoissa asunnoissa oli elokuussa 87 vuorokautta, kun se viime vuonna oli 92 vuorokautta. Myyntiajat ovat lyhentyneet vuoden takaisesta muun Suomen osalta 8,5 %, kun taas pääkaupunkiseudulla myyntiajat ovat pidentyneet erityisesti kerrostaloasuntojen osalta jopa 18,5 %.

Lisätietoja: 
Marina Salenius, liiketoimintajohtaja, Huoneistokeskus Oy 
marina.salenius@huoneistokeskus.fi
Puh. 040 738 1776

*Vanhat asunnot sisältävät kaikki vanhat kerrostalo-, rivitalo- ja omakotitaloasunnot,
mutta eivät tontteja, autotalleja tai loma-asuntoja. Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa.

**Tekstiä korjattu 14.9. Raide-Jokerin rakentamisen valmiusasteen osalta.

Elokuun kauppatiedot haettu 8.9.2022.
 

Facebookjaa Twittertwiittaa