Asuntomarkkinakatsaus: Suuret kaupungit pärjänneet ympäristökuntia paremmin

Huoneistokeskus tutki suurten kaupunkien ja niiden ympäristökuntien kauppamäärät alkuvuodelta. Missä kauppa käy ja missä asuntokauppamäärät ovat kääntyneet laskuun.

”Asuntomarkkina on kääntynyt laskuun, sitä ei käy kieltäminen. Hyvin alkanut vuosi on saanut haasteen toisensa perään Venäjän aloittamasta sodasta inflaatioon, korkojen nousuun ja energiakriisiin. Voisiko kuluttajien luottamusta enää enempää horjuttaa”, Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Marina Salenius sanoo.

”Vanhojen asuntojen kauppamäärät ovat laskeneet koko maassa tammi-lokakuun aikana 13,8 % viime vuodesta. Toki lasku on merkittävä, mutta se on kuitenkin vain 1,4 % alle viiden vuoden keskiarvon. Asuntokauppamäärissä näkyy selvästi myös alueelliset erot suurten kaupunkien, niiden ympäristökuntien kuin muiden alueiden välillä”, Salenius lisää.

Ympäristökuntien kauppamäärät laskeneet pääkaupunkiseutua enemmän

Pääkaupunkiseudulla (Helsinki, Espoo, Vantaa) asuntokauppamäärät ovat positiivisen alkuvuoden jälkeen laskeneet suhteessa muita suuria kaupunkeja enemmän syksyn aikana, mikä näkyy kumulatiivisissa asuntokauppamäärissä. Helsingissä vanhojen asuntojen* kauppamäärät ovat pudonneet tammi-lokakuun aikana 15,1 % viime vuoden vastaavasta ajanjaksosta. Espoossa laskua kauppamäärissä on ollut 18,6 % ja Vantaalla 15,1 %.  Naapurikunnista parhaiten ovat pärjänneet Siuntio, jossa laskua viime vuodesta 10,9 %, Nurmijärvi -12,8 %, Porvoo -13,2 % ja Hyvinkää -16,7 %.  

Muut ympäristökunnat:
Vihti -45 %
Inkoo -34,4 %
Kirkkonummi -32 %
Lohja -23,4 %
Mäntsälä -20,5 %

​Pirkanmaalla Tampereen asuntomarkkina ympäristökuntia vilkkaampaa

Tampereen asuntokauppamäärät ovat laskeneet tämän vuoden aikana 11,7 % viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Ympäristökunnista vain Ylöjärvi ja Vesilahti ovat onnistuneet kasvattamaan asuntokauppamääriään viime vuodesta. Ylöjärvellä kasvua viime vuoteen on ollut 0,8 % ja Vesilahdessa 20 %. Muissa naapurikunnissa asuntokauppojen määrät suhteessa viime vuoden tammi-lokakuuhun ovat laskeneet Tamperetta enemmän. Lempäälässä asuntokauppojen määrät laskivat viime vuodesta 25,8 %, Orivedellä 19,6 %, Kangasalla 19,3 %, Nokialla 17,7 %, Pirkkalassa 13,8 % ja Ruovedellä 12,5 %.

Turun seudulla​ asuntokauppamäärät laskeneet erityisesti naapurikunnissa

Turun asuntokauppamäärät ovat tammi-lokakuun aikana olleet 13 % alhaisemmat viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Turkua hieman paremmin asuntomarkkinassa ovat pärjänneet naapurikunnista Kaarina, jossa laskua asuntokauppojen määrissä 10,3 % sekä Rusko -12,8 % viime vuodesta. Turun ympäristökunnista Liedossa asuntokauppojen määrä on laskenut eniten viime vuodesta -22,8 %. Laskua kauppamäärissä on ollut myös Maskussa -20,8 %, Paimiossa -19,5 % sekä Naantalissa -16,9 %.

​Lahti menestynyt hyvin asuntomarkkinoilla tänä vuonna

Lahdessa vanhojen asuntojen kauppamäärät ovat tammi-lokakuun aikana olleet 8,7 % alhaisemmat kuin viime vuonna eli huomattavasti positiivisemmat kuin koko maan luvut. Lahden naapurikunnassa Iitissä asuntokauppoja on tehty 2,1 % enemmän alkuvuoden aikana kuin viime vuonna vastaavana ajanjaksona. Muissa Lahden naapurikunnissa suunta on ollut toisenlainen, joskin hyvin maltillinen koko maahan verrattuna. Hollolassa asuntokauppavolyymi on laskenut viime vuodesta 4,9 %, Orimattilassa 10 %, Heinolassa 15,1 % ja Asikkalassa 15,4 %.

Laukaa ja Jämsä menestyneet Jyväskylää paremmin

Jyväskylän asuntokauppamäärät ovat laskeneet tämän vuoden aikana 10,9 % viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Ympäristökunnista Laukaassa -6,1 % ja Jämsässä -4,1 % asuntokauppamäärät ovat olleet positiivisemmat ja lähempänä viime vuotta. Muissa Jyväskylän ympäristökunnissa lasku on ollut suurempaa: Uuraisilla -72,7 %, Petäjävedellä -50 %, Muuramessa -35,6 % ja Joutsassa -17,4 %.

Kuopion ympäristökunnissa sekä kasvua että laskua asuntokauppamäärissä

Kuopiossa vanhojen asuntojen kauppamäärät ovat tammi-lokakuun aikana olleet 13,2 % alhaisemmat kuin viime vuonna. Siilinjärvellä ja Kaavilla asuntokauppamäärät ovat laskeneet n. 9 %. Tuusniemellä laskua on ollut 14,3 % ja Leppävirralla 17,7 %. Asuntokauppamäärät sen sijaan ovat kasvaneet Suonenjoella, jossa vanhoja asuntoja on myyty 18,2 % viime vuotta enemmän.

Asuntokauppa Joensuussa viime vuotta vilkkaampaa

Joensuu on suurista kaupungeista ainoa, jonka asuntokauppamäärät ovat kasvaneet tänä vuonna suhteessa viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon. Kasvua tammi-lokakuun aikana on ollut 5,1 %. Myös Joensuun naapurissa Liperissä asuntokauppamäärien kehitys on ollut positiivista. Kasvua on ollut alkuvuoden aikana 5,7 % viime vuoteen. Asuntokauppojen määrät ovat kasvaneet myös Rääkkylässä ja Tohmajärvellä viime vuodesta, joskin kokonaiskauppamäärät ovat alhaiset. Kontiolahdella suunta on ollut toisenlainen, siellä asuntokauppojen määrä on laskenut viime vuodesta 15,6 %.

Oulun ja sen ympäristökuntien asuntomarkkina ollut koko vuoden mielenkiintoinen

Oulussa vanhojen asuntojen kauppamäärät ovat tammi-lokakuussa vain 5,9 % viime vuoden vastaavasta ajanjaksosta. Oulu ja sen ympäristökunnat ovatkin pärjänneet koko vuoden asuntomarkkinavertailussa asuntokauppamäärien positiivisilla luvuillaan. Muhos on alueen selkeä menestyjä, sillä asuntokauppamäärät alueella ovat kasvaneet tammi-lokakuun aikana jopa 44,6 % viime vuodesta. Kasvua on myös Limingassa, jossa asuntokauppoja on tehty 14,7 % enemmän kuin viime vuonna vastaavana ajanjaksona. Kempeleen ja Tyrnävän asuntokauppamäärät ovat laskeneet linjassa Oulun asuntokauppamäärien kanssa. Iissä asuntokauppojen määrät ovat laskeneet viime vuodesta 10,6 % ja Utajärvellä 16,7 %.

Porin asuntokauppa käynyt ympäristökuntia vilkkaammin

Porin asuntokauppavolyymi on laskenut viime vuodesta tammi-lokakuun aikana muuta maata maltillisemmin, vain 7,6 %. Ympäristökunnissa asuntokauppa ei ole käynyt yhtä vilkkaana. Kankaanpäässä asuntokauppojen määrä on jäänyt lähes puoleen viime vuodesta. Ulvilassa, Pomarkussa ja Sastamalassa asuntokauppojen määrät ovat jääneet n. 20 % viime vuodesta ja Nakkilassa 10,8 %.

Lisätietoja: 
Marina Salenius, liiketoimintajohtaja, Huoneistokeskus Oy 
marina.salenius@huoneistokeskus.fi
Puh. 040 738 1776

*Vanhat asunnot sisältävät kaikki vanhat kerrostalo-, rivitalo- ja omakotitaloasunnot,
mutta eivät tontteja, autotalleja tai loma-asuntoja. Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa.
Lokakuun kauppatiedot haettu 11.11.2022.

Kauppatietojen tarkastelujakso tammi-lokakuu 2021 vs. tammi-lokakuu 2022

Facebookjaa Twittertwiittaa