Asuntomarkkinakatsaus syyskuu 2017

Elokuu oli erittäin vilkas kauppakuukausi asuntokaupoilla. Vanhojen asuntojen kauppamäärät kasvoivat valtakunnallisesti 7 % viime vuoden elokuuhun verrattuna. Vilkkaan elokuun myötä kuluvan vuoden asuntokauppamäärät tammi–elokuussa olivat 2 % korkeammalla kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana. Erityisesti Turku ja Vaasa ovat kehittyneet kuluvana vuonna suotuisasti.

Vanhojen asuntojen kauppamäärät kasvoivat valtakunnallisesti 7 % elokuussa

Elokuussa vanhojen asuntojen* kauppoja tehtiin Suomessa 7 % enemmän kuin elokuussa 2016. Kauppa kävi elokuussa hyvin muun muassa Joensuussa (+31 %; + 21 kpl), Kuopiossa (+29 %; + 32 kpl), Vaasassa (+20 %; + 18 kpl), Vantaalla (+20 %; + 43 kpl), Lahdessa (+16 %; + 22 kpl) sekä Turussa (+14 %; + 37 kpl).

Pääkaupunkiseudulla vanhojen asuntojen kauppamäärät olivat elokuussa nousussa Vantaan lisäksi myös Helsingissä (+6 %) ja Espoossa (+1 %).  Tarkasteltaessa koko kuluvaa vuotta ovat vanhojen asuntojen kauppamäärät nousseet tammi–elokuussa Helsingissä yhteensä 4 %, Espoossa 1 % ja Vantaalla 4 %.

”Pääkaupunkiseudun ulkopuolelta erityisesti Vaasa ja Turku ovat kehittyneet positiivisesti koko kuluvan vuoden. Vaasassa tammi–elokuun 2017 kauppamäärät ovat 26 % suuremmat kuin edellisenä vuonna vastaavana ajankohtana. Turussa vastaava luku on 13 % ”, Huoneistokeskuksen toimitusjohtaja Ari-Matti Purhonen sanoo.

Asuntorakentaminen ennätysvilkasta

Asuntorakentaminen on ollut kuluvana vuonna ennätysvilkasta. Tilastokeskuksen mukaan huhti–kesäkuussa asuinrakennuksille myönnettiin Suomessa rakennuslupia 7,3 % enemmän kuin vuosi sitten samaan aikaan. Kerrostaloille myönnettyjen rakennuslupien volyymi kasvoi peräti 27,2 %. Kerrostaloille myönnetyt luvat ovatkin sekä lupien että asuntojenmäärän että tilavuuden suhteen Suomen tilastohistorian suurimpia.

”Viime vuosina asuntorakentaminen on keskittynyt pieniin asuntoihin, joista on kova kysyntä sekä omistus- että vuokra-asunnoiksi. Kasvukeskusten pienet asunnot käyvät hyvin kaupaksi”, Purhonen sanoo.

Neliöhinnoissa nousua erityisesti pääkaupunkiseudulla

Vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhinnat nousivat elokuussa 2017 Suomessa 2 % (53 €/m2) vuoden 2016 elokuusta. Kymmenen suurimman kaupungin joukossa suurinta vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhintojen nousua oli tämän vuoden elokuussa Vaasassa (+45 %), Oulussa (+15 %) sekä Helsingissä ja Lahdessa (+6 %).

Uusia asuntolainoja nostettiin heinäkuussa lähes saman verran kuin vuosi sitten

Kotitaloudet nostivat heinäkuussa 2017 uusia asuntolainoja 1,4 miljardin euron edestä, mikä on lähes saman verran kuin vuosi sitten heinäkuussa. Uusien nostettujen asuntolainojen keskikorko oli 1,07 % ja laskennallinen marginaali 1,05 %. Euromääräisten asuntolainojen kanta oli heinäkuun 2017 lopussa 95,0 miljardia euroa ja asuntolainakannan vuosikasvu 1,9 %. Kotitalouslainoista oli heinäkuun lopussa kulutusluottoja 15 miljardi euroa ja muita lainoja 16,5 mrd. euroa. (Lähde: Suomen Pankki)

Lisätietoja:

Ari-Matti Purhonen, toimitusjohtaja, Huoneistokeskus
ari-matti.purhonen@huoneistokeskus.fi
puh. 050 543 1305

 

*Vanhat asunnot sisältävät kaikki kerrostalo-, rivitalo- ja omakotitaloasunnot, mutta eivät tontteja, autotalleja tai loma-asuntoja. Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämän Hintaseurantapalvelun tietoihin.

Facebookjaa Twittertwiittaa