Asuntomarkkinakatsaus tammikuu 2019: Polarisaatio, lisääntynyt uudistuotanto sekä vihreät arvot ohjaavat asuntokauppaa tänä vuonna

Kuluvana vuonna asuntomarkkinaan tulevat vaikuttamaan erityisesti polarisaatio ja kaupunkien sisäinen eriytyminen, sekä omistus- että vuokra-asuntojen tarjontaa lisäävä voimakas uudistuotanto ja kuluttajien vihreät arvot.

Polarisaatio ja kaupunkien sisäinen eriytyminen tulevat näkymään asuntomarkkinoilla myös vuonna 2019. Muuttoliikkeen vahvistuminen kasvukeskuksiin ja niiden ympäristöön näkyy kysynnän muutosten kautta erityisesti näiden alueiden neliöhintojen nousuna.

”Polarisaatio ilmiönä ei ole uusi. Tänä vuonna ennustamme kaupunkien sisäisen eriytymisen vahvistuvan entisestään. Eri kaupunginosien maine ja houkuttelevuus ohjaavat kaupunkien sisäistä asuntomarkkinaa. Asuntojen kilpailukykyinen hinnoittelu nousee asuntojen myynnin näkökulmasta entistä tärkeämmäksi, varsinkin kun monilla alueilla on tarjolla paljon vanhojen asuntojen kanssa kilpailevaa uudistuotantoa”, Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Anu-Elina Hintsa kertoo.

Yksi asuntomarkkinaan vaikuttava trendi onkin voimakkaasti kasvanut uudistuotanto. Asuntojen rakentaminen jatkuu myös tänä vuonna, mutta rakennuslupien määrä on jo kääntynyt laskuun: asuinrakentamiseen myönnettiin syys–marraskuussa 2018 yli 2 100 rakennuslupaa, mikä on 17 % vähemmän kuin vastaavaan aikaan vuonna 2017. Myös rakennustuotannon volyymin kasvu hiipui edelleen: käynnissä olevan asuinrakennustuotannon kiinteähintainen arvo kasvoi vuoden 2018 syys-marraskuussa enää vain 0,4 prosenttia vuodentakaisesta. (Lähde: Tilastokeskus)

”Tänä vuonna useat isot rakennushankkeet valmistuvat, ja uudisasuntoja tulee jo alkuvuonna myyntiin sekä vuokralle runsaasti. Rakenteilla olevista uudiskohteista parhaiten myyvät ne asunnot, joissa sijainti on hyvä ja hinta–laatu-suhde kunnossa. Kaupunkikohtaisia eroja uudiskohteiden kysynnässä on odotettavissa, ja joissakin kaupungeissa alkaa jo olla ylitarjontaa kysyntään nähden”, Hintsa kertoo.

Koska rakenteilla on historiallisen paljon uudiskohteita, on ostajilla valinnanvaraa sekä rakenteilla olevissa että jo valmiissa uusissa asunnoissa.

”Kasvanut uudistuotanto tarkoittaa samalla myös vuokra-asuntotarjonnan lisääntymistä ja vuokra-asuminen varmasti kiinnostaa osaa kuluttajista. Eri vaihtoehtoja punnitsevan kannattaakin punnita pitkällä tähtäimellä asumiskustannusten erot vuokra- ja omistusasumisen välillä, joista jälkimmäisessä oma varallisuus kasvaa lainan lyhennysten myötä”, Hintsa huomauttaa.

Kuluttajat osaavat vaatia myös energiatehokkuutta ja ekologisuutta uudelta kodilta.

”Vihreät arvot tulevat näkymään tänä vuonna myös asuntokaupassa ja asuntorakentamisessa. Asunnonvaihtajat ovat entistä valveutuneempia esimerkiksi omakotitalojen ja rivitalojen energiankulutuksesta ja energiatehokkuudesta. Taustalla ei kuitenkaan ole pelkästään vihreät arvot vaan myös halu minimoida asumiskustannuksia”, Hintsa sanoo.

Joulukuussa vanhojen asuntojen kauppa oli pyhäpäivät huomioiden viime vuoden tasolla

Joulukuussa 2018 vanhojen asuntojen* kauppamäärät laskivat valtakunnallisesti 5 %.

”Koska vuoden 2018 joulukuussa työpäiviä oli vähemmän kuin edeltävän vuoden joulukuussa, olivat kauppamäärät kuitenkin työpäiväkorjattuna vuoden 2017 joulukuun tasolla. Koko vuoden 2018 vanhojen asuntojen kauppamäärät jäivät 3 % vuoden 2017 kauppamääristä: vanhojen asuntojen kauppoja tehtiin vuonna 2018 yhteensä n. 58 500 kappaletta”, Hintsa kertoo.

Joulukuussa vanhojen asuntojen kauppamäärät laskivat kaikkialla muualla paitsi Espoossa (+4 %, +8 kpl), Tampereella (+20 %, +40 kpl), Lappeenrannassa (+11 %, +6 kpl) ja Porissa (+49 %, +30 kpl). Laskua joulukuussa oli Helsingissä (-1 %, +5 kpl), Vantaalla (-2 %, -4 kpl), Turussa (-9 %, -17 kpl), Kuopiossa (-26 %, -28 kpl), Joensuussa (-8 %, -4 kpl), Vaasassa (-10 %, -5 kpl), Lahdessa (-22 %, -22 kpl) ja Kouvolassa (-11 %, -6 kpl).

Vanhojen kaksioiden neliöhinnat nousivat Suomessa 6 % joulukuussa

”Vanhojen kaksioiden neliöhinnat nousivat joulukuussa 2018 valtakunnallisesti yhteensä 6 % (+152 €) verrattuna joulukuuhun 2017”, Hintsa sanoo.

Helsingissä vanhojen kaksioiden neliöhinnat pysyivät ennallaan vuoden takaiseen verrattuna. Vanhojen kaksioiden neliöhinnat nousivat joulukuussa Vantaalla 5 %, Turussa 5 %, Kuopiossa 15 %, Joensuussa 3 %, Vaasassa 16 %, Lappeenrannassa 30 %, Lahdessa 1 % ja Kouvolassa 14 % vuoden takaiseen verrattuna. Kaksioiden neliöhinnat laskivat vuoden 2018 joulukuussa Espoossa 2 %, Tampereella 3 % ja Porissa 14 % vuodentakaiseen verrattuna. 

Asuntolainoja nostettiin marraskuussa 25 miljoonaa euroa enemmän kuin vuosi sitten

Kotitaloudet nostivat marraskuussa 2018 uusia asuntolainoja 1,6 mrd. euron edestä, mikä on 25 milj. euroa enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan. Uusien nostettujen asuntolainojen keskikorko oli 0,88 % ja laskennallinen marginaali 0,85 %. Euromääräisten asuntolainojen kanta oli marraskuun 2018 lopussa 97,8 mrd. euroa ja asuntolainakannan vuosikasvu 1,8 %. Kotitalouslainoista oli marraskuun lopussa kulutusluottoja 15,9 mrd. euroa ja muita lainoja 17,2 mrd. euroa. (Lähde: Suomen Pankki)

*Vanhat asunnot sisältävät kaikki vanhat kerrostalo-, rivitalo- ja omakotitaloasunnot, mutta eivät tontteja, autotalleja tai loma-asuntoja. Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa

Lisätietoja:
Anu-Elina Hintsa, liiketoimintajohtaja, Huoneistokeskus Oy
anu-elina.hintsa@huoneistokeskus.fi
puh. 050 482 3807

Facebookjaa Twittertwiittaa