Asuntomarkkinakatsaus toukokuu 2017

Pääsiäinen vaikutti laskevasti vanhojen asuntojen kauppamääriin huhtikuussa, työpäiväkorjattuna huhtikuu samalla tasolla kuin vuosi sitten 

Pääsiäinen vähensi kauppamääriä huhtikuussa

Huhtikuussa vanhojen asuntojen* kauppoja tehtiin 14 % vähemmän kuin huhtikuussa 2016. Osittain lasku johtui pääsiäisen pyhäpäivistä, jotka tänä vuonna osuivat huhtikuulle. Huhtikuu oli työpäiväkorjattuna samantasoinen kauppakuukausi kuin viime vuoden huhtikuu, sillä nyt työpäiviä oli kolme vähemmän kuin vuosi sitten.

Pääkaupunkiseudulla** vanhojen asuntojen kauppamäärät laskivat huhtikuussa 14 % vuoden takaisesta. Helsingissä laskua huhtikuuhun 2016 verrattuna oli 9 %, Espoossa 20 % ja Vantaalla 19 %***. 

Kymmenen suurimman kaupungin joukosta ainoastaan Turussa vanhojen asuntojen kauppamäärät kasvoivat (+14 %). Prosentuaalisesti suurinta laskua huhtikuun 2017 vanhojen asuntojen kauppamäärissä nähtiin muun muassa Oulussa (-27 %), Kuopiossa (-24 %) ja Tampereella (-19 %).

”Helsingissä kerrostaloyksiöt kävivät huhtikuussa hyvin kaupaksi. Muiden asuntotyyppien myyntiluvut laskivat huhtikuussa, mutta kerrostaloyksiöitä myytiin viidenneksen enemmän kuin vuosi sitten (20 kpl, +17 %). Myös Espoossa kerrostaloyksiöitä myytiin enemmän kuin vuosi sitten (6 kpl, +40 %)”, Huoneistokeskuksen vt. toimitusjohtaja Lea Jokinen sanoo.

Vuoden 2017 tammi–huhtikuussa Suomessa myytiin vanhoja asuntoja hiukan enemmän (0,6 %) kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana. Työpäiväkorjattuna muutos on 2,4 % eli alkuvuosi on ollut kauppamäärissä viime vuoden ensimmäistä vuosikolmannesta selvästi parempi.

”Vaikka huhtikuu oli kauppakuukautena vaisu, vanhojen asuntojen kauppa on koko alkuvuotta 2017 tarkasteltaessa viime vuotta parempi”, Jokinen sanoo.

 

Neliöhinnoissa nousua huhtikuussa erityisesti Espoossa ja Turussa

Vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhinnat nousivat huhtikuussa 2017 Suomessa 1 prosentilla (31 €/m2) vuoden 2016 huhtikuusta. Kymmenen suurimman kaupungin joukossa suurin vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhintojen nousu oli tämän vuoden huhtikuussa Espoossa ja Turussa (+9 %). Helsingissä neliöhinnat nousivat huhtikuussa 7 % vuoden takaisesta ja Vantaalla puolestaan laskivat 7 %. 

Uusia asuntolainoja nostettiin maaliskuussa 2017 lähes yhtä paljon kuin vuosi sitten

Kuluttajaluottamusindeksi oli huhtikuussa korkealla tasolla (+21,5).  Myös suomalaisten asunnonostoaie oli huhtikuussa hiukan yli pitkän ajan keskiarvon ollen 7,7 %. (Lähde: Tilastokeskus)

Kotitaloudet nostivat maaliskuussa 2017 uusia asuntolainoja 1,6 miljardin euron edestä, mikä on lähes 0,2 miljardia euroa enemmän kuin vuotta aiemmin maaliskuussa. Uusien nostettujen asuntolainojen keskikorko oli 1,1 % ja laskennallinen marginaali 1,1 %. Kotitalouslainoista oli maaliskuun lopussa kulutusluottoja 14,7 miljardia euroa ja muita lainoja 16,4 miljardia euroa. (Lähde: Suomen Pankki)

Lisätietoja:

Lea Jokinen, vt. toimitusjohtaja, Huoneistokeskus
lea.jokinen@realia.fi
puh. 040 821 0859

 

*Vanhat asunnot sisältävät kaikki kerrostalo-, rivitalo- ja omakotitaloasunnot, mutta eivät tontteja, autotalleja tai loma-asuntoja. Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämän Hintaseurantapalvelun tietoihin.

 **Pääkaupunkiseutuun luetaan mukaan Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen.

Facebookjaa Twittertwiittaa