Asuntomarkkinakatsaus: Vuoden 2021 asuntokaupan trendit

Tammikuussa vanhoja asuntoja myytiin Suomessa 4,6 % enemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana. Pääkaupunkiseudulla tehtiin tammikuussa kauppoja 4,8 % enemmän kuin vuosi sitten.

”Helsingissä tehtiin tammikuussa kauppoja 8,5 % enemmän kuin vuosi sitten ja Espoossakin kauppamäärät nousivat 6,5 % edellisvuoden tammikuuhun verrattuna. Vantaalla puolestaan kauppamäärät laskivat 4,2 % tammikuuhun 2020 verrattuna”, Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Marina Salenius sanoo.

Tampereella asuntoja myytiin tammikuussa 6,1 % enemmän kuin vuosi sitten. Turussa kauppamäärät nousivat reippaasti: tammikuussa myytiin 13,4 % enemmän asuntoja kuin vuosi sitten. Myös Kuopiossa oli vahvaa nousua edellisvuoden tammikuuhun verrattuna: 11,6 %. Jyväskylässä kauppamäärät sen sijaan laskivat -1,5 % viime vuoden tammikuuhun verrattuna.

Asuntokaupan trendit – Moni toivoo nyt lisää neliöitä kotiin

Alkaneen vuoden asuntokaupan trendeihin vaikuttaa voimakkaasti koronapandemia ja sen myötä nousseet uudenlaiset asumisen toiveet. Teimme Huoneistokeskuksen välittäjille kyselyn, jossa selvitimme, millaisia vuoden 2021 asumisen trendit ovat.

”Moni suomalainen toivoo nyt lisää neliöitä ja ennen kaikkea lisää huoneita kotiinsa. Etätyöskentelyä helpottava lisähuoneen tarve näkyy selvästi asunnonetsijöiden toiveissa. Samoin entistä useampi toivoo asunnolta omaa pihaa tai terassia, jossa voi viettää aikaa ilmojen lämmetessä”, Marina Salenius sanoo. 

Ihmisten viettäessä enemmän kotona myös toimivien säilytysratkaisujen merkitys on kasvanut. Harrastuksille ja harrastusvälineille toivotaan entistä enemmän tilaa.
Poikkeustilanteessa kotitaloudet säästävät varoja esimerkiksi matkustamisesta ja ulkona syömisestä, jolloin varoja on mahdollista suunnata parempaan asumistasoon. 

Huoneistokeskuksen välittäjät näkevät markkinoilla kaksi osittain vastakkaista trendiä. Moni muuttaa nyt pois kaupunkien tiiviistä keskustoista suurempien neliöiden ja oman pihan perässä.

”Kun etätöitä on mahdollista tehdä mistä vain, myös vähän kauempana työpaikasta sijaitsevat asunnot ovat mahdollisia. Tämä pätee erityisesti perheiden kohdalla. Omakoti- ja rivitalojen kysyntä on kasvanut ja niitä haetaan myös ympäristökunnista”, Salenius sanoo. 

Toisaalta välittäjät näkevät, että asuminen keskittyy edelleen kasvukeskuksiin ja niissä neliöhinnat pysyvät korkeina. Erityisesti nuorten toiveissa on kompakti kaupunkiasunto lähellä palveluita.

Pian alkavasta mökkikauppakaudesta välittäjät ennustavat vilkasta – mökkimarkkinoille on tullut kokonaan uusi sukupolvi, jota kiinnostaa nyt oma vapaa-ajanviettopaikka, josta käsin voi myös tehdä etätöitä.

Tammikuussa vanhojen asuntojen neliöhinnat nousivat keskimäärin 5,1 %

Vuodessa vanhojen kerrostalokaksioiden hinnat nousivat eniten Tampereella (+7,8 %) sekä Helsingissä (+6,2 %) ja laskivat Kouvolassa (-11,8 %).

Tammikuussa vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhinnat nousivat keskimäärin 5,1 % vuoden takaiseen verrattuna. Kaksioiden neliöhinnat nousivat Helsingissä 6,2 % (+330 €), Espoossa 3,2 % (+131 €), Vantaalla 6,4 % (190 €), Tampereella 7,8 % (+231 €), Turussa 5,4 % (+138 €), Oulussa 1,1 % (+25 €) ja Kuopiossa 0,8 % (18 €).  

Neliöhinnat laskivat tammikuussa vuoden takaisesta Porissa 3,0 % (-47 €), Kouvolassa 11,8 % (-145 €), Jyväskylässä 1,4 % (-29 €) ja Lahdessa 0,8 % (-14 €).

Kotitaloudet nostivat lainoja enemmän kuin edellisvuonna samaan aikaan

Kotitaloudet nostivat joulukuussa 2020 uusia asuntolainoja noin 1,91 mrd. euron edestä, mikä on noin 460 milj. euroa enemmän kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana. Uusien nostettujen asuntolainojen keskikorko oli 0,69 %. 

Euromääräisten asuntolainojen kanta oli marraskuun 2020 lopussa n. 103,6 mrd. euroa ja asuntolainakannan vuosikasvu 3,3 %. Näistä keskikorko oli 0,84 %.

(Lähde: Suomen Pankki)

*Vanhat asunnot sisältävät kaikki vanhat kerrostalo-, rivitalo- ja omakotitaloasunnot, mutta eivät tontteja, autotalleja tai loma-asuntoja. Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa. Tammikuun kauppatiedot haettu 15.2.2021.

Lisätietoja
Marina Salenius, liiketoimintajohtaja, Huoneistokeskus Oy 
marina.salenius@huoneistokeskus.fi
Puh. 040 738 1776

Facebookjaa Twittertwiittaa