Helmikuu ennätyksellisen vilkas kauppakuukausi – Kiinnostus asuntosijoittamiseen säilynyt myös korkeana

Helmikuussa vanhoja asuntoja myytiin maanlaajuisesti 15,6 % enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Pääkaupunkiseudulla tehtiin kauppoja 3,0 % enemmän kuin vuosi sitten. Muualla Suomessa kauppamäärät nousivat peräti 20,7 %.

”Helmikuussa Helsingissä tehtiin vanhojen asuntojen kauppoja 2,3 % enemmän kuin vuosi sitten. Espoossa kauppamäärät nousivat edellisvuoden helmikuuhun verrattuna 7,3 % ja Vantaalla 1,7 %”, Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Marina Salenius sanoo.

Kovimmat kasvuluvut nähtiin kuitenkin pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Turussa vanhojen asuntoja myytiin helmikuussa 26,1 % enemmän kuin vuosi sitten. Oulussa puolestaan nähtiin 19,7 % nousua viime vuoden helmikuuhun verrattuna. Kuopiossa vanhojen asuntojen kauppamäärät kasvoivat edellisvuoteen verrattuna 18,4 % ja Jyväskylässä 17,9 %. Kouvolassa vanhojen asuntojen kauppoja tehtiin peräti 51,7 % enemmän kuin vuosi sitten. Tampereella kauppamäärät nousivat maltillisemmin 4,2 % edellisvuoden helmikuusta.

Kiinnostus asuntosijoittamiseen säilynyt korkeana

Viimeksi kuluneen vuoden aikana markkinatilanne niin asunto- kuin vuokramarkkinoilla on muuttunut koronapandemian myötä, ja yksityisestä sijoittajasta sijoitusasunnon hankinta voi tuntua aiempaa riskialttiimmalta.

”Asuntosijoittaminen on kuitenkin edelleen hyvä vaihtoehto säästämiseen. ​Tarkasti suunniteltuna se tuottaa paitsi kuukausittaista rahavirtaa myös mahdollisen arvonnousun pitkällä aikavälillä. ​Asuntosijoittaminen joustaa myös elämäntilanteiden mukaan; sijoitusasunto voi olla välillä vuokralla ja välillä taas omassa käytössä”, Marina Salenius sanoo.

VTT:n viime kesänä julkaisemien laskelmien mukaan tulevana vuosikymmenenä Suomessa tarvitaan vuosittain 35 000 uutta asuntoa. Tästä tarpeesta noin puolet kohdistuu Helsingin seutukunnalle.

”Asunnot kiinnostavat edelleen niin kotimaisia kuin ulkomaisia ammattimaisia sijoittajia, mutta myös yksityishenkilöiden kiinnostus asuntosijoittamista kohtaan on kasvanut ja esimerkiksi paljon uudistuotantoa myydään suoraan sijoitusasunnoiksi​. On esitetty arvioita, että jopa kaksikolmasosaa uudiskohteista menee sijoittajille”, Salenius sanoo.

Viime aikoina on puhuttu siitä, että vuokrien nousu on hidastunut ja vuokra-asuntoja on myös tyhjillään. Kehityksessä on kuitenkin suuria eroja alueittain.

”Kilpailu vuokralaisista on vuokramarkkinoilla kiristynyt ja korostaa entisestään hinta-laatusuhteen merkitystä. Hyvällä sijainnilla olevat kohtuuhintaiset vuokra-asunnot kiinnostavat vuokralaisia, mutta vuokrapyynnin on oltava kohdallaan”, Huoneistokeskuksen sisaryritys Realia Managementin asuntovuokrauksesta vastaava johtaja Jussi Lindholm sanoo.

​Kolmannes suomalaisista asuu vuokralla, joten hyville vuokra-asunnoille on kysyntää.

”Sijoitusasunto tarjoaa myös varsin hyvän suojan sijoitetulle pääomalle inflaatiota vastaan. ​Asuntojen hintakehitys on vakaampaa kuin mahdollisesti jyrkästi heilahtelevien osakkeiden ja varsinkin kasvukeskusten hyväkuntoisille asunnoille voitaneen odottaa arvonnousua myös tulevaisuudessa”, Salenius sanoo.

Helmikuussa vanhojen asuntojen neliöhinnat nousivat keskimäärin 3,6 %

Vuodessa vanhojen kerrostalokaksioiden hinnat nousivat eniten Vantaalla (+8,1 %) sekä Tampereella (+7,5 %) ja laskivat Kouvolassa (-15,7 %).

Kaksioiden neliöhinnat nousivat Helsingissä 5,0 % (+268 €), Espoossa 3,6 % (+145 €), Turussa 4,8 % (+125 €) ja Oulussa 3,7 % (+80 €).

Neliöhinnat laskivat helmikuussa vuoden takaisesta Porissa 13,1 % (-213 €), Kouvolassa 15,7 % (-197 €) ja Jyväskylässä 0,8 % (-16 €).

Kotitaloudet nostivat lainoja hiukan enemmän kuin edellisvuonna samaan aikaan

Kotitaloudet nostivat tammikuussa 2020 uusia asuntolainoja noin 1,39 mrd. euron edestä, mikä on noin 30 milj. euroa enemmän kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana. Uusien nostettujen asuntolainojen keskikorko oli 0,69 %.

Euromääräisten asuntolainojen kanta oli tammikuussa 2021 n. 103,8 mrd. euroa ja asuntolainakannan vuosikasvu 3,6 %. Näistä keskikorko oli 0,83 %.
(Lähde: Suomen Pankki)

*Vanhat asunnot sisältävät kaikki vanhat kerrostalo-, rivitalo- ja omakotitaloasunnot, mutta eivät tontteja, autotalleja tai loma-asuntoja. Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa. Helmikuun kauppatiedot haettu 15.3.2021.

Lisätietoja: 
Marina Salenius, liiketoimintajohtaja, Huoneistokeskus Oy 
marina.salenius@huoneistokeskus.fi
Puh. 040 738 1776

Facebookjaa Twittertwiittaa