Huoneistokeskuksen Mökkibarometri: Mökki järven rannalla on suomalaisen unelma

Huoneistokeskus kartoitti Mökkibarometrilla välittäjiensä näkemyksiä kevään ja kesän mökkikaupasta. Barometrin mukaan Huoneistokeskuksen välittäjistä 57 % ennustaa mökki- ja vapaa-ajanasuntojen kaupan pysyvän viime vuoden tasolla ja 24 % välittäjistä ennustaa kauppamäärien jopa nousevan. Kasvua kauppamäärissä ennustetaan erityisesti rantakohteisiin, joiden kysyntä on kasvanut viime vuosina merkittävästi.

Huoneistokeskuksen välittäjien mukaan tyypillinen mökin ostaja tällä hetkellä 40+ perhe tai etätöitä tekevä kaupunkilaispariskunta, joka etsii vapaa-ajanasuntoa 1-2 tunnin ajomatkan päästä kotoa.

”Suomalaiset rakastavat mökkeilyä, saunomista ja puuhastelua omassa rauhassa. Mökki järven rannalla on meidän suomalaisten unelma. Vaikka mökin omistaminen on yleisintä +55-vuotiaiden keskuudessa ovat mökkeilyn ja vapaa-ajanasuntojen hankinnan löytäneet viime vuosina yhä nuoremmat. Tämän ovat mahdollistaneet uudeksi normaaliksi muuttuneet etätyöt sekä korona-ajan tuomat säästöt, jotka voidaan sijoittaa vapaa-ajanasunnon hankintaan”, Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Marina Salenius sanoo.

Loma-asuntoa haetaan nyt ympärivuotiseen käyttöön ja etätöiden tekemiseen

Mökinostajien kolme tärkeintä kriteeriä ovat Mökkibarometrin mukaan edelleen sijainti lähellä kotia (alle 200 km), sähköt ja oma ranta. Tämän kevään toivelistalle ovat nousseet myös talviasuttavuus sekä energiatehokkuus/lämmitysratkaisut. Yli puolet vapaa-ajan asuntoa etsivistä aikoo hyödyntää sitä myös etätöiden tekemiseen.

”Mökin toivotaan sijaitsevan hyvien tieyhteyksien varrella, joko omalla autolla tai julkisella liikenteellä. Talviasuttavat, remonttivapaat ja kodinomaiset mökit, joissa on sähköt ja juokseva vesi ovat varsinkin kakkosasuntoa ostaville etätyölaisille kiinnostavia. Vaikka mökkejä ostetaan nyt laidasta laitaan, mökki järven rannalla on silti useimman unelma”, Salenius jatkaa.

Mökkikauppa käy jo vilkkaana

Mökkikauppa on jo käynnistynyt. Tarjonta on kuitenkin koko maassa edellisiä vuosia alhaisemmalla tasolla. Tällä hetkellä vapaa-ajanasuntoja kaivataan myyntiin erityisesti Etelä-Suomen alueelta, Pirkanmaalta sekä Varsinais-Suomesta, joihin kohdistuu suurin kysyntä.

”Mökin saa nyt hyvin kaupaksi, kun muistaa muutaman perusasian – siivoa ja kierrätä. Ennen myyntiä on hyvä varmistaa, että mökin ja pihapiirin yleisilme on siisti. Kevättyöt pihapiirissa kannattaa hoitaa ja sen jälkeen katse sisätiloihin. Kaikki turha tavara pois – vähemmän on enemmän”, Salenius kiteyttää.

Lisätietoja: 
Marina Salenius, liiketoimintajohtaja, Huoneistokeskus Oy 
marina.salenius@huoneistokeskus.fi
Puh. 040 738 1776

Facebookjaa Twittertwiittaa