Huoneistokeskuksen Omakotitalobarometri: Kiinteistön kunto ja lämmitysmuoto kiinnostavat omakotitalojen ostajia

Huoneistokeskus selvitti välittäjäbarometrilla, miltä tämän kevään ja tulevan kesän omakotitalokauppa näyttää ja millaiset omakotitalot kiinnostavat tällä hetkellä ostajia eniten.

Huoneistokeskuksen Omakotitalo-barometriin vastanneista välittäjistä suurin osa ennustaa omakotitalokaupan pysyvän samalla tasolla tänä keväänä ja kesänä viime vuoteen verrattuna, mikäli kysyntä ja tarjonta kohtaavat. Viime vuosi oli omakotitalokaupan kulta-aikaa, kauppoja *vanhoista omakotitaloista tehtiin 17 443 kpl, joka oli 9,54 % enemmän kuin vuonna 2020.

”Omakotitalojen kysyntä on kasvussa, ja samaan aikaan useilla alueilla ostajia kiinnostavia omakotitaloja on liian vähän myynnissä. Tällä hetkellä ostajia kiinnostavat erityisesti 2000-luvulla rakennetut, hyväkuntoiset omakotitalot. Energiakustannusten nousun myötä omakotitalojen ostajat kiinnittävät entistä enemmän huomiota energiatehokkuuteen ja kiinteistön lämmitysmuotoon. Maalämpö kiinnostaa yhä useampaa omakotitalon ostajaa”, Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Marina Salenius sanoo.

Kysytyimpiä omakotitalon ominaisuuksia ovat barometriin vastanneiden välittäjien mukaan kiinteistön hyvä kunto (61 %), makuuhuoneiden määrä (50 %) sekä lämmitysmuoto ja energiatehokkuus (45 %). Kiinteistön hyvä kunto ja ennakkoon tehdyt kuntotarkastukset ovat välittäjien mukaan ehdoton myyntivaltti kevään asuntomarkkinoilla. Uusioperheiden ja etätyön tilatarpeiden myötä puolestaan makuuhuoneiden määrä voi olla ratkaiseva. Aikaisempien vuosien ominaisuuskriteeristöstä merkitystään ovat menettäneet eniten autotalli (25 % -> 18 %) ja hyvät liikenneyhteydet (15 % -> 8 %).

Välittäjistä jopa 81 % kertoo, että kysyntää ja kiinnostusta on ollut viime kuukausina eniten 120-150m2:n kokoisille omakotitaloille. Viime vuonna kysyntää oli myös suuremmille omakotitaloille n. 18 % verran, tänä vuonna yli 150 m2 taloihin kohdistuva ostohalukkuus on ollut n. 10 % luokkaa.

”Tyypillisin omakotitalon ostaja on 30-40 -vuotias lapsiperhe tai pariskunta, joka tekee etä- tai hybridityötä. He kaipaavat erityisesti lisätilaa ympärilleen. Myös monet eläkeikää lähestyvät pariskunnat ovat kiinnostuneempia omakotitaloista tällä hetkellä”, Marina Salenius sanoo.

Ostajat ovat kiinnostuneita erityisesti uudehkoista 2000-luvulla rakennetuista omakotitaloista. Barometriin vastanneiden välittäjien mukaan 5–10-vuotiaat omakotitalot (43 %) ja 10-15 -vuotiaat omakotitalot (29 %) kiinnostavat eniten, mutta toisaalta noin 14,5 % välittäjistä kertoo, että omakotitalon iällä ei ole merkitystä, kunhan se on hyväkuntoinen eli korjauksista on huolehdittu ajallaan.

”Asiantuntevat välittäjämme auttavat myyjiä ja ostajia kaikissa asuntokauppaan liittyvissä asioissa. Kannattaa hyödyntää heidän ammattitaitonsa, sillä silloin säästää rahaa, aikaa ja saa vastaukset mieltä askarruttaviin kysymyksiin”, Marina Salenius lisää lopuksi.

Lisätietoja: 
Marina Salenius, liiketoimintajohtaja, Huoneistokeskus Oy 
marina.salenius@huoneistokeskus.fi
Puh. 040 738 1776

*Vanhat omakotitalot sisältävät kaikki käytetyt omakotitaloasunnot, eivät uusia, juuri valmistuneita. Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa.

Facebookjaa Twittertwiittaa