Huoneistokeskus selvitti: Millainen oli asuntokauppavuosi 2021 Tampereella?

”Kaiken kaikkiaan asuntokauppavuosi 2021 oli Tampereella ja koko Pirkanmaan alueella hyvä, kasvua edelliseen vuoteen oli n. 11 %. Kysyntä Tampereen alueella oli koko vuoden tarjontaa suurempaa, joka näkyi asunnon etsijöiden hakukriteereiden laajentumisena ympäristökuntiin. Korona-ajan ilmiö extra-huone hakukriteerinä näkyi myös Pirkanmaan asuntohauissa. Lisätilan tarve tulee näkymään jatkossakin vakiintuneen etä- ja hybridityöskentelyn myötä”, Huoneistokeskuksen myyntijohtaja Panu Paanila kertoo.

Millaiset asunnot ovat kysytyimpiä Tampereella?

Tampereen alueen asuntotarjonta oli koko vuoden niin niukkaa, että käytännössä kaikki asunnot olivat kiinnostavia ja kävivät hyvin kaupaksi. Suurin kysyntä kohdistui erityisesti perheasuntoihin. Poikkeusajan tuoma lisätilan tarve näkyi selvästi asuntomarkkinassa. Kiinnostus omaan pihaan tai puutarhaan on myös kasvanut parin viimeisen vuoden aikana merkittävästi. Tämä on näkynyt rivi- ja omakotitalokauppamäärien kasvuna. Pääasiassa etsitään asuntoa, jossa ei ole remontin tarvetta ollenkaan tai erittäin vähän.

Vapaa-ajanasuntokauppa kävi myös vilkkaana, vaikka vuoden 2020 huippukauppamääristä jäätiinkin n. 11 %. Vuonna 2020 vapaa-ajanasuntojen kauppamäärät kasvoivat Pirkanmaan alueella peräti 49,4 % edelliseen vuoteen verrattuna. Tonttien kysynnässä on myös nähtävissä kasvua aikaisempiin vuosiin.

Mitä erityistä Tampereen asuntomarkkinassa tapahtui viime vuonna?

Tarjonnan puute oli merkittävin tekijä. Kysyntä kaikenlaisiin asuntoihin oli tarjontaa suurempaa. Tämä näkyi kysynnän siirtymisellä ensin ympäristökuntiin ja vuoden puolivälin jälkeen myös kehyskuntiin Pirkanmaalla. Mielenkiintoinen ilmiö oli myös omatoimisten remontin tekijöiden vähentyminen markkinoilla, kysyntä kohdistui selkeästi hyväkuntoisiin asuntoihin.

Mitkä ovat Tampereen TOP 5 suosituinta asuinaluetta?

Tampereen perinteisesti kysytyt alueet kuten keskusta, Kaleva, Tammela, Amuri ja Härmälä säilyttäneet asemansa. Näiden alueiden kiinnostus perustuu keskustan palveluiden läheisyyteen ja isoon asuntokantaan, josta on usein vähintään kohtuullinen tarjonta. Uusina alueiden suosikkien listalle ovat nousseet uuden raitiovaunulinjan vierusalueet ja uudet asuinalueet kuten Muotiala, Niemenranta, Santalahti, Ranta-Tampella sekä Vuores. Näitä alueita yhdistää asuntokannan tuoreus, joissa ei tarvita remontteja sekä keskustan läheisyys tai hyvät kulkuyhteydet.

Lisätietoja: 
Panu Paanila, myyntijohtaja, Huoneistokeskus Oy 
panu.paanila@huoneistokeskus.fi
Puh. 0400 722 422

Facebookjaa Twittertwiittaa