Korjaus tilastoon: Asuntomarkkinakatsaus huhtikuu 2020: Maaliskuu poikkeustilanteesta huolimatta vilkas asuntokauppakuukausi Helsingissä, Espoossa ja Turussa

Teknisen virheen vuoksi Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto (KVKL) ylläpitämä asuntokauppatilasto maaliskuulta oli vajaa. Päivitetyt luvut osoittavat kasvua käytettyjen asuntojen kauppamäärissä maaliskuussa. Katsausta on päivitetty korjattujen lukujen perusteella 22.4.2020. 

Vanhoja asuntoja myytiin alkuvuonna 2020 4,6 % enemmän kuin tammi-maaliskuussa vuosi sitten. Maaliskuun kauppamäärissä koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne alkoi näkyä kuun puolivälin jälkeen, mutta kauppamäärät kasvoivat silti 3,2 % edellisvuoden maaliskuusta. Maaliskuu oli erittäin vilkas asuntokauppakuukausi mm. Helsingissä, Espoossa ja Turussa.

Maaliskuussa vanhoja asuntoja myytiin Suomessa 3,2 % enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Kumulatiivisesti tarkasteltuna tammi-maaliskuussa vanhoja asuntoja on myyty 4,6 % enemmän kuin viime vuonna.

”Pääkaupunkiseudulla tehtiin maaliskuussa kauppoja 8,4 % enemmän kuin vuosi sitten. Maaliskuu oli erityisesti Espoossa vilkas: Espoossa vanhojen asuntojen kauppamäärät kasvoivat edellisvuoden maaliskuuhun verrattuna 18,9 %.  Samoin Helsingissä tehtiin kauppoja 6,3 % enemmän kuin vuosi sitten. Vantaalla puolestaan vanhojen asuntojen kauppamäärät kasvoivat 6,8 % edellisvuoden maaliskuusta,” Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Anu-Elina Hintsa sanoo.

Pääkaupunkiseudun lisäksi Turussa maaliskuu oli todella vilkas. Vanhojen asuntojen kauppamäärät nousivat siellä peräti 18,3 % edellisvuodesta. Sen sijaan Tampereella asuntoja myytiin maaliskuussa 12,5 % vähemmän kuin vuosi sitten.  Kuopiossa kauppamäärät pysyivät ennallaan edellisvuoden maaliskuuhun verrattuna.

”Poikkeustilanne alkoi vaikuttaa asuntokauppaan maaliskuun puolenvälin jälkeen, mutta laskua markkinassa ei ollut vielä maaliskuussa nähtävissä. Harkinta-aika on kuitenkin pidentynyt niin ostajien kuin myyjien puolelta”, Anu-Elina Hintsa sanoo. 

Kerrostaloasuntojen kauppamäärät laskivat 3 %, mutta rivitaloasunnot sen sijaan kävivät vilkkaasti kaupaksi: niitä myytiin 9 % enemmän kuin vuosi sitten maaliskuussa. Omakotitaloja myytiin peräti 12 % enemmän kuin vuosi sitten maaliskuussa.

Asuntokauppaa tehdään tällä hetkellä sujuvasti virtuaaliesittelyiden, yksityisnäyttöjen, videoneuvotteluiden sekä sähköisen asuntokaupan avulla. 

”Tällä hetkellä myynnissä oleviin asuntoihin on runsaasti kiinnostusta, joten jos oman asuntonsa myyntiä harkitsee, nyt on hyvä hetki siihen. Ihmisten tarve vaihtaa asuntoa ei sinänsä ole muuttunut miksikään”, Anu-Elina Hintsa sanoo.

”Asuntojen hinnoissa ei myöskään ole tällä hetkellä kuplaa. Siitä syystä emme näe, että hintoihin tulee laskupainetta, jos poikkeustilanne kestää arvioidusti noin heinäkuulle”, Hintsa jatkaa.

Vanhojen kaksioiden neliöhinnat jatkoivat nousua

Vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhinnat nousivat Suomessa maaliskuussa keskimäärin 3,8 % (+109 €) vuoden takaiseen verrattuna. Kaksioiden neliöhinnat nousivat Helsingissä 4,9 % (+260 €), Espoossa 6,2 % (+238 €), Tampereella 2,4 % (+69 €), Turussa 0,7 % (+17 €), Oulussa 3,6 % (+75 €), Kuopiossa 7,1 % (+161 €), Porissa 21,3 % (+287 €), Lahdessa 0,3 % (+6 €) ja Kouvolassa 11,5 % (+129). Neliöhinnat laskivat helmikuussa vuoden takaisesta Vantaalla 0,4 % (-11 €) ja Jyväskylässä 1,0 % (-21 €). 

Uusia asuntolainoja nostettiin helmikuussa vilkkaasti 

Kotitaloudet nostivat helmikuussa 2020 uusia asuntolainoja 1,6 mrd. euron edestä. Suomen Pankin mukaan uusia nostoja tehtiin poikkeuksellisen vilkkaasti verrattuna aiempien vuosien helmikuun nostoihin. Uusien nostojen keskikorko laski tammikuusta ja oli 0,71 % helmikuussa 2020. Kotitalouslainoista oli helmikuun lopussa kulutusluottoja 16,7 mrd. euroa ja muita lainoja 17,7 mrd. euroa.  (Lähde: Suomen Pankki)
 

*Vanhat asunnot sisältävät kaikki vanhat kerrostalo-, rivitalo- ja omakotitaloasunnot, mutta eivät tontteja, autotalleja tai loma-asuntoja. Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa.

Lisätietoja:
Anu-Elina Hintsa, liiketoimintajohtaja, Huoneistokeskus Oy
anu-elina.hintsa@huoneistokeskus.fi
puh. 050 482 3807 

Facebookjaa Twittertwiittaa