Oletko myymässä omakotitaloa? Energiatodistus tarvitaan jatkossa kaikista pientaloista

Energiatodistuksen avulla vertaillaan rakennusten energiatehokkuutta erityisesti kiinteistön tai asunnon osto- ja vuokraustilanteissa. Heinäkuun alun lakimuutoksen myötä energiatodistus vaaditaan jatkossa kaikista myytävistä pientaloista.

Laki rakennuksen energiatodistuksesta edellyttää, että rakennuksen omistaja hankkii energiatodistuksen rakennuksen myynti- tai vuokraustilanteessa. Myynti- tai vuokrausilmoituksessa on ilmoitettava talon energiatehokkuutta koskeva tunnus, ja energiatodistuksen tulee olla ostajan nähtävillä jo asuntonäytöllä.

Siirtymäsäännöksen mukaan lakia alettiin heinäkuun alusta alkaen soveltaa kaikkiin vanhoihin, enintään kaksi asuinhuoneistoa käsittäviin asuinrakennuksiin, kun tätä ennen energiatodistus vaadittiin ainoastaan vuoden 1980 jälkeen käyttöönotetuista pientaloista. Pientaloksi luokitellaan omakotitalot, paritalot sekä sellaiset kaksikerroksiset omakotitalot, joissa on kaksi asuinhuoneistoa.

”Heinäkuun alusta lähtien energiatodistus vaaditaan kaikenikäisistä pientaloista. Energiatodistus laaditaan koko rakennukselle, vaikka myytävänä olisi esimerkiksi vain paritalon toinen asunto”, Huoneistokeskuksen toimitusjohtaja Ari-Matti Purhonen kertoo.

Energiatodistuksessa mainittu energialuokka perustuu rakennuksen ominaisuuksiin ja siihen vaikuttavat muun muassa eristys, ikkunat, ilmanvaihto ja lämmitys. Energiatodistuksessa annetaan myös suosituksia toimista, joilla voidaan kustannustehokkaasti parantaa rakennuksen energiatehokkuutta, mistä on apua ostajalle tämän suunnitellessa tulevaisuuden remonttitarpeita. Voimassa oleva energialuokka on ilmoitettava julkisesti esille laitetussa myynti- tai vuokrailmoituksessa, eli se on oltava hankittuna jo kun taloa aletaan markkinoida.

Mikäli rakennuksen myyjä tai vuokraaja ei hanki energiatodistusta, Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) voi viranomaisena kehottaa myyjää tai vuokraajaa hankkimaan energiatodistuksen määräaikana tai lopulta sakon uhalla. Viranomainen voi myös teettää puuttuvan energiatodistuksen, jolloin kustannukset tulevat myyjälle. Energiatodistus teetetään pätevöityneellä laatijalla, jotka löytyvät listattuna energiatodistusrekisteristä.

”Kiinteistönvälittäjä osaa auttaa energiatodistuksen hankkimiseen liittyvässä prosessissa. Välittäjän tehtävä on myös muistuttaa omakotitalon myyjää todistuksen laatimisesta hyvissä ajoin ennen kuin kohdetta aletaan markkinoida”, Purhonen sanoo.

 

Oletko myymässä asuntoa? Ota yhteyttä  alueesi asunnonvaihdon asiantuntijaan!

Facebookjaa Twittertwiittaa