Varainsiirtoveron maksaminen ja ilmoittaminen muuttuu marraskuussa 2019

Varainsiirtoveron maksaminen ja ilmoittaminen muuttuu marraskuussa 2019. Kiinteistönvälittäjille tämä tarkoittaa, että varainsiirtoveroilmoitukset tehdään jatkossa sähköisesti.

Kiinteistönvälitysliikkeen tehtävänä on varmistaa käytetyn asunnon ollessa kaupan kohteena, että ostaja suorittaa varainsiirtoveron. Välitysliike tekee varainsiirtoveroilmoituksen, ja se on muutoksen myötä on tehtävä jokaisen ostajan osalta erikseen, jos kaupassa on useampia osapuolia.

8.11.2019 alkaen ostaja tarvitsee varainsiirtoveron maksamiseen henkilökohtaisen varainsiirtoveron viitenumeron, jonka ostaja saa OmaVerosta. Ostaja voi myös kysyä viitenumeroa Verohallinnosta puhelimitse.

Kiinteistönvälittäjä antaa ostajalle todistuksen suoritetusta varainsiirtoverosta. Keskeinen muutos on myös, että asunto-osakeyhtiöissä, joissa on lunastuslauseke, varainsiirtovero on maksettava kaupantekotilaisuudessa, kun kauppa tehdään kiinteistönvälitysliikkeen välityksin.

Myös kiinteistön kaupan osalta varainsiirtoveron ilmoittaminen muuttuu marraskuussa. Jatkossa ostajan on annettava varainsiirtoveroilmoitus kiinteistökaupasta. Kiinteistönvälittäjän velvollisuutena ei ole ilmoituksen tekeminen, vaikka kiinteistön kauppa tehtäisiin kiinteistönvälittäjän välityksellä. Hyvä välitystapa -ohjeen mukaan välittäjä antaa kuitenkin ostajalle ohjeet varainsiirtoveron suorittamisesta ja ilmoittamisesta.

Uudiskohteen kaupassa, vaikka kauppa olisi tehty kiinteistönvälittäjän välityksin, on ostajan  annettava varainsiirtoveroilmoitus ja maksettava vero kahden kuukauden kuluessa omistusoikeuden siirtymisestä. Hyvän välitystavan mukaan välitysliike antaa ohjeet veron maksamisesta ja ilmoittamisesta.

Facebookjaa Twittertwiittaa