Akustiikka – tärkeä osa kodin sisustusta

Olet täällä

Facebookjaa Twittertwiittaa

Asunnon akustiikassa tulee kiinnittää huomiota sekä huoneiston sisällä kuuluviin että ulkopuolelta kantautuviin ääniin. Akustiikan suunnittelu on osa asunnon sisustusta siinä missä pintamateriaalien ja huonekalujen valintakin.

Sisustuslehdissä painotetaan visuaalisuutta kauniilla kuvilla – äänellä sisustamisesta puhutaan vähemmän. Kuitenkin jokainen tietää, että ohuet väliseinät, äänekkäät seinänaapurit tai puheääntä kaiuttavat seinät voivat olla häiriöksi asumiselle.

Sisätiloissa väliseinien kautta kantautuviin ääniin pystyy vaikuttamaan seinä- ja kattorakenteiden kautta. Varsinkin vanhoissa kerrostaloissa väliseinät saattavat olla ohuet. Tarvittaessa niiden päälle voidaan rakentaa uusi seinärakenne (esimerkiksi seinälevyillä, puukoolausrakenteilla ja taljatäytteillä), mikä yleensä vaimentaa seinän. Samalla periaatteella voidaan tehdä uusia kerroksia huoneen kattorakenteisiin. Nämä rakenteet pienentävät asuinpinta-alaa, mutta voivat parantaa asumismukavuutta merkittävästi. 

Myös omien huonekalujen, etenkin kaappien ja hyllyjen sijoittelulla voidaan vaikuttaa seinän takaa kuuluviin ääniin. 

Pehmeät seinäkoristeet hillitsevät kaikua

Akustiikan suunnittelu tarkoittaa useimmiten toimia jälkikaiun hallitsemiseksi. Kovat pintamateriaalit – kuten kivi, kaakelit ja ikkunat – voimistavat jälkikaikua. Pehmeämmät materiaalit taas vähentävät sitä. Uuteen asuntoon muuttaessa kannattaa muistaa, että tyhjä huoneisto kaikuu aina. Todenmukainen akustiikka on kuultavissa vasta kun huonekalut, matot ja verhot ovat paikoillaan. 

Kaikuvaa tilaa voidaan tarvittaessa muokata ääntä pehmentävillä elementeillä. Niitä voivat olla matot, peitteet, verhot, ryijyt tai muut pehmeärakenteiset seinäkoristeet. Saatavilla on myös erityisesti jälkikaiun poistoon suunniteltuja seinään tai kattoon kiinnitettäviä akustiikkapaneeleja, akustoverhoja ja -sermejä.

Kun kyseessä on erityisen hyvää akustiikkaa vaativa tila, kuten vaikkapa erillinen elokuvahuone tai musiikin kuunteluun tarkoitettu huone, seinään ja kattoon kiinnitettävät akustiikkalevyt tai -tekstiilit tukahduttavat kaiut pois.

Näin sijoittelet kaiuttimet oikein

Myös kaiuttimien sijoittelu on äänenlaadun kannalta merkittävää. Kaiuttimien ympärillä tulisi olla riittävästi tyhjää tilaa – esimerkiksi täysi kirjahylly on huono sijoituspaikka kaiuttimille. Lisäksi liian matalalle tai korkealle sijoitetut kaiuttimet voivat suunnata äänen väärään suuntaan. Optimaalinen kaiutinkorkeus ulottuu istuma-asennossa korvien tasalle.

Nykyisin etenkin uusissa asunnoissa voi olla valmiina myös kattorakenteisiin upotettuja kaiuttimia, joiden äänet suuntautuvat "suihkumaisesti" alaspäin.

Äänen käytössä volyymi eli äänen voimakkuus on yksi tapa saada ääni paremmin kuuluviin. Ellei asu omakotitalossa, äänenvoimakkuus tulee kuitenkin mitoittaa naapurit huomioiden. Useimmissa taloyhtiöissä järjestyssäännöt takaavat asukashiljaisuuden kello 23-7. Laadukas äänentoistojärjestelmä toistaa kuitenkin äänet selkeästi myös hiljaisemmalla voimakkuudella. Jos kuuntelee tai soittaa musiikkia yksin, kannattaa satsata myös hyviin kuulokkeisiin.  

Erilaiset kodin äänenhallinnan järjestelmät ovat yleistyneet viime vuosina, ja niiden myötä kaiuttimia sijoitetaan yhä useampiin huoneisiin. Kaiutin voikin olla mainio tunnelmanluoja myös makuu- tai kylpyhuoneessa tai saunassa. Kokeile siis rohkeasti äänellä sisustamista kotonasi!

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös seuraavat aiheet:

Sisusta seinäpinnoilla - eteisen muodonmuutos!

Asunto myyntiin – mutta pitäisikö remontoida ensin?

Näin pienennät kotisi lämmityskustannuksia

 

Miksi valita meidät?

Tarjoamme sinulle alan parasta asiantuntijapalvelua satojen asuntokaupan ammattilaisen voimin ympäri Suomen. Välittäjistämme suurin osa on LKV-tutkinnon suorittaneita.

Meille aktiivisen ja asiantuntevan palvelun tarjoaminen on itseisarvo. Takaamme onnistuneen ja turvallisen asuntokaupan tunnistamalla asiakkaan yksilöllisen tarpeen ja tarjoamalla siihen sopivimman ratkaisun.

Tarjoamme sinulle kaikkien välittäjiemme ammattitaidon ja ostajakontaktit yhden välittäjän kautta. YhteismyyntiTM-mallimme ansiosta sinua palvelevalla välittäjällä on käytössään satojen välittäjiemme ostajaverkosto. Meillä kaikki haluavat tehdä yhdessä töitä asuntosi myymiseksi.

Haluatko kuulla lisää? Ota yhteyttä, autamme mielellämme.

Ota yhteyttä

Luitko jo nämä?