Asumisen trendit 2022

Olet täällä

Facebookjaa Twittertwiittaa

Asumiseen vaikuttavat megatrendit

  • Väestö ikääntyy ja yksin asuvien määrä kasvaa
  • Kaupungistuminen ja hybridityöskentely lisääntyy
  • Arki digitalisoituu ja teknologiaa hyödynnetään asumisessa entistä laajemmin
  • Vastuullisuus, ekologisuus ja ympäristöstä huolehtiminen vaikuttavat yhä enemmän päätöksiimme missä ja miten asumme

”Asumiseen vaikuttavat megatrendit kehittyvät hitaasti ja ovat helposti ennustettavissa. Korona-aika mullisti tämänkin ja toi omat mausteensa trendeihin. Siinä missä pari vuotta sitten haettiin eniten kaksioita, on kysyntä kääntynyt extra huoneen etsintään etätyöskentelyä varten. Matkustamisesta ja vapaa-ajanvietosta säästyneet eurot on suunnattu asumiseen ja kotiin, jonka käyttötarve on laajentunut työn, harrastusten ja viihteen keskiöksi. Koti ei ole pelkkä asunto vaan nyt puntarissa ovat myös sen muunneltavuus, toiminnallisuudet ja soveltuvuus omiin ja perheen tarpeisiin”, Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Marina Salenius kertoo.

Muuttuneet sijaintihaaveet

Etä- ja hybridityöskentely mahdollistaa asumisen kauempanakin työpaikasta, kun matkoja ei tarvitse tehdä päivittäin. Tämä näkyy asuntomarkkinoilla kiinnostuksen laajentumisena keskustojen ympäristöön. Kehyskunnista haetaan lisää tilaa nykyisen asunnon budjetilla. Kaupungistuminen jatkaa kuitenkin vahvana trendinä, sillä palveluista ei olla valmiita luopumaan, vaikka verkkokaupan käyttö lisääntyykin merkittävästi. Kaupunkikorttelit, jotka yhdistävät toisiinsa niin asumisen, työpaikat, palvelut kuin vapaa-ajantoiminnatkin lisääntyvät.

Asunnon sijaintitoiveisiin vaikuttavat hyvien palvelujen lisäksi alueen maine, hyvät kulkuyhteydet, luonnon läheisyys ja rauhallisuus. Myös vastuullisuus korostuu asumiseen vaikuttavana trendinä. Ekologisuus, energian säästö ja ympäristöstä huolehtiminen vaikuttavat päätöksiin missä ja miten haluamme asua.

Yhteisöllisyys ja arjen helpottaminen

Yhden hengen talouksien määrän kasvaessa ja väestön ikääntyessä haetaan asumiselta entistä enemmän myös yhteisöllisyyttä. Taloyhtiöiden yhteiset tilat kuten kerhohuoneet, harrastetilat tai viljelypalstat toimivat sosiaalisina kohtaamispaikkoina ja tarjoavat niin turvaa kuin virikkeitä yksin asuville. Yhteiset harrastevälineet ja yleistyvät yhteiskäyttöautot tuovat puolestaan kustannustehokkuutta, kun kaikkea ei tarvitse hankkia yksin. Palveluhankintojen yhdistäminen ja keskittäminen lisääntyy taloyhtiöissä ja kaupunkikortteleissa. Uusissa taloyhtiöissä tätä on jo toteutettu tarjoamalla asukkaille kauppa-, ruokailu-, siivous- ja liikuntapalveluja keskitetysti.

Älykodit ja asunnon muunneltavuus

Teknologia tulee lähemmäs jokapäiväistä elämäämme kaikkialla. Koteja ohjataan älylukoista etäohjattavaan elektroniikkaan ja ääniassistentit auttavat arjen askareissa. Koti on laajentunut pandemian myötä lepo- ja rauhoittumispaikasta koko elämän ydinpaikaksi, joka palvelee työ-, kohtaamis- ja harrastuspaikkana sekä viihdekeskuksena. Asunnolta vaaditaan nyt muuntautumiskykyisiä tiloja, jotka mahdollistavat tämän kaiken tehokkaasti.

 

Lisätietoja: 
Marina Salenius, liiketoimintajohtaja, Huoneistokeskus Oy 
marina.salenius@huoneistokeskus.fi
Puh. 040 738 1776

Miksi valita meidät?

Tarjoamme sinulle alan parasta asiantuntijapalvelua satojen asuntokaupan ammattilaisen voimin ympäri Suomen. Välittäjistämme suurin osa on LKV-tutkinnon suorittaneita.

Meille aktiivisen ja asiantuntevan palvelun tarjoaminen on itseisarvo. Takaamme onnistuneen ja turvallisen asuntokaupan tunnistamalla asiakkaan yksilöllisen tarpeen ja tarjoamalla siihen sopivimman ratkaisun.

Tarjoamme sinulle kaikkien välittäjiemme ammattitaidon ja ostajakontaktit yhden välittäjän kautta. YhteismyyntiTM-mallimme ansiosta sinua palvelevalla välittäjällä on käytössään satojen välittäjiemme ostajaverkosto. Meillä kaikki haluavat tehdä yhdessä töitä asuntosi myymiseksi.

Haluatko kuulla lisää? Ota yhteyttä, autamme mielellämme.

Ota yhteyttä

Etunimi *
Sukunimi *
Postinumero *
Puhelin *
Vapaa viesti

Luitko jo nämä?