Asunnon myynti vuokrattuna – mitä kannattaa ottaa huomioon?

Olet täällä

Facebookjaa Twittertwiittaa

Kun vuokrattua asuntoa myydään, on kaikkien osapuolten – niin myyjän, ostajan kuin vuokralaisenkin – noudatettava voimassaolevaa vuokrasopimusta. Asunnon myynti vuokrattuna voi kuitenkin olla sekä myyjän että ostajan kannalta toimiva vaihtoehto varsinkin, jos asunto ostetaan sijoitusasunnoksi. 

Myyjälle vuokratun asunnon myynti on hyvä ratkaisu

Myyjän näkökulmasta asunnon myynti vuokrattuna kannattaa: säännölliset vuokratulot säilyvät myyntijaksonkin aikana. Vuokrasopimus siirtyy ostajalle aina kaupanteossa, mikäli myyjä ei sitä irtisano ennen myyntitoimia. Vuokranantaja voi irtisanoa vuokrasopimuksen irtisanomisaikojen puitteissa: yli vuoden kestäneessä vuokrasopimuksessa irtisanomisaika on kuusi kuukautta, muuten kolme kuukautta. Pitkä irtisanomisaika saattaa vaikeuttaa myyntiä, jos uusi omistaja haluaakin muuttaa ostamaansa asuntoon mahdollisimman pian.

Ostajasta tulee vuokranantaja kauppojen jälkeen

Sijoitusasunnon ostajalle valmiiksi vuokrattu asunto on kätevä; vuokralaista kun ei tällöin tarvitse itse etsiä eikä tyhjiä kuukausia ilman vuokratuloa tule. Varmaa vuokralaista ei uudelle omistajalle kuitenkaan voi taata, sillä vuokralainen voi irtisanoa sopimuksen yleensä jo kuukauden irtisanomisajalla.

Jos asuntoon kuitenkin haluaa muuttaa itse, on ostajan hyvä huomioida, että vuokrasopimukseen kuuluva pitkä, jopa kuuden kuukauden, irtisanomisaika vaikuttaa asunnon vapautumiseen. Uusi omistaja voi irtisanoa vuokrasopimuksen kaupanteon jälkeen. Kun vuokratun asunnon ostaa omaan käyttöön, on se pätevä syy irtisanoa vuokrasopimus.

Vuokratun asunnon myyminen vaatii vuokralaisen huomioimista

Kun asuntoa myydään vuokrattuna, mennään aina vuokralaisen ehdoilla – onhan myytävä asunto vuokralaisen koti. Kokenut kiinteistönvälittäjä osaa huomioida vuokralaisen ja järjestää asuntoesittelyt niin, ettei vuokralaiselle koidu tarpeetonta häiriötä. Välittäjä myös huolehtii, että esittelyjen aikana ei asunnossa esimerkiksi valokuvata ilman vuokralaisen lupaa. Toki vuokralaisellakin on velvollisuutensa: hän ei saa kohtuuttomasti vaikeuttaa myyntiä esimerkiksi kieltämällä asuntonäyttöjen pitämistä.

Näin vuokratun asunnon myyminen sujuu:

  • Varmista, että vuokrasopimus on kunnossa.
  • Tarkista, että vuokra on markkinahinnan mukainen.
  • Ilmoita myyntiaikeista vuokralaiselle etukäteen.
  • Huolehdi, että kiinteistönvälittäjä saa vuokralaisen yhteystiedot sopiakseen asuntoesittelyt jouhevasti.
  • Muista, että vastuu vuokralaisesta siirtyy ostajalle kaupanteossa. Tällöin myös vuokravakuus siirtyy ostajalle. Summa on mahdollista huomioida esimerkiksi kauppahinnassa.

Artikkelin asiantuntijana toimi Huoneistokeskuksen myyntijohtaja Antti Mäkinen.

Miksi valita meidät?

Tarjoamme sinulle alan parasta asiantuntijapalvelua satojen asuntokaupan ammattilaisen voimin ympäri Suomen. Välittäjistämme suurin osa on LKV-tutkinnon suorittaneita.

Meille aktiivisen ja asiantuntevan palvelun tarjoaminen on itseisarvo. Takaamme onnistuneen ja turvallisen asuntokaupan tunnistamalla asiakkaan yksilöllisen tarpeen ja tarjoamalla siihen sopivimman ratkaisun.

Tarjoamme sinulle kaikkien välittäjiemme ammattitaidon ja ostajakontaktit yhden välittäjän kautta. YhteismyyntiTM-mallimme ansiosta sinua palvelevalla välittäjällä on käytössään satojen välittäjiemme ostajaverkosto. Meillä kaikki haluavat tehdä yhdessä töitä asuntosi myymiseksi.

Haluatko kuulla lisää? Ota yhteyttä, autamme mielellämme.

Ota yhteyttä

Luitko jo nämä?