Asuntokaupassa nyt ensiasunnonostajan markkinat

Olet täällä

Facebookjaa Twittertwiittaa

Ensimmäisen oman kodin ostaminen on jännittävä ja tärkeä askel elämässä. Lue välittäjämme neuvot ensiasunnon ostajalle!

Ensimmäinen askel ensiasunnon ostamiseen on oman rahatilanteen ja budjetin huolellinen selvittäminen. Keskustelu pankissa rahatilanteestasi ja asumisen toiveista auttaa muodostamaan sinulle sopivan hintahaarukan, jonka avulla myös asunnon etsiminen helpottuu. Samalla kannattaa tarkastella tulevaisuuden työllistymistilannettasi, mahdollisia muita tulevia muutoksia elämäntilanteessasi sekä lainojen korkoasioita.

Pyydä lainatarjous pankista ja mieti mahdollisimman realistisesti, mihin rahasi riittävät.  Tee lisäksi laskelma asumisen kustannuksista tuleva laina ja yhtiövastike huomioiden.

Ensiasunnon ostajan on hyvä kysyä neuvoa asunnonvaihdon ammattilaiselta eli kiinteistönvälittäjältä. Muista, että turhia kysymyksiä ei ole olemassakaan. Ostoprosessiin voi myös ottaa mukaan vaikkapa perheenjäsenen tai muun tuttavan, jolla on jo kokemusta asunnon ostamisesta.

Oikean kodin etsinnässä kohtaavat toiveet ja talous

Seuraava askel on potentiaalisten asuntojen ja ostokriteeriesi kartoittaminen. Millainen koti sopisi juuri sinulle?

Vertaile eri asuntoja ja tutustu eri alueiden hintatasoihin. Vanhempi, remonttia vaativa kohde ei välttämättä ole paras valinta, mikäli remonttitaitosi eivät ole kaksiset. Asunnon kokoa punnittaessa kannattaa pitää mielessä, että isommat asunnot ovat keskimäärin halvempia neliöhinnoiltaan. Kolmas yleinen pohtimisen kohde on kodin sijainti. Riittävätkö joukkoliikenneyhteydet, vai onko sijainti lähellä keskustaa sinulle tärkeä?  Jos sijainti on ykköskriteerisi, on todennäköistä, että joudut hieman tinkimään neliöistä. Oikean kodin valinta onkin usein kompromissi asuntohaaveiden ja realiteettien välillä.

Kerrostaloasuntoihin tutustuessa erilaiset taloyhtiötä ja asunnon huoltohistoriaa koskevat seikat saattavat alkuun tuntua monimutkaisilta. Kannattaa muistaa, että kiinteistönvälittäjä on tässäkin avuksi: välittäjän tehtävänä on koota kaikki oleelliset asiakirjat saatavillesi ja ymmärrettäväksi paketiksi. Taloyhtiön asiakirjoista käy ilmi muun muassa edellisen asukkaan sähkö- ja muut käyttökulut, sekä taloyhtiöön tulevaisuudessa tulevat remontit ja peruskorjaukset. Voit lukea lisää taloyhtiön papereihin tutustumisesta täällä.

Ensiostaja hyötyy verohelpotuksesta

Ensimmäisen asunnon ostoa suunnittelevan kannattaa ottaa huomioon ensiostajan varainsiirtoverovapaus. Ensikodin ostaessaan 18-40-vuotias saa vapautuksen varainsiirtoverosta, mikäli ei ole aiemmin omistanut vähintään 50 %:a asunnosta. Tavallisesti vero on 2 % rivi- tai kerrostaloasunnon ja 4 % omakotitalon kauppahinnasta. Kyseessä on siis huomattava kannustin ensikotiaan hankkivalle!

Ensiasunnon ostajan on hyvä muistaa myös asunnon myyntiä koskevat säädökset, mikäli myynti joskus tulee ajankohtaiseksi. Jotta omistusasunnon pystyy myymään verovapaasti eteenpäin, siinä tulee asua yhtäjaksoisesti vähintään kaksi vuotta.

Kysyttävää ensiasunnon ostosta? Lue lisää ensiasunnonostajan oppaastamme tai ota yhteyttä alueesi kiinteistönvälittäjään!

Muita vinkkejämme asunnonvaihtoon voit lukea täällä.  

 

Miksi valita meidät?

Tarjoamme sinulle alan parasta asiantuntijapalvelua satojen asuntokaupan ammattilaisen voimin ympäri Suomen. Välittäjistämme suurin osa on LKV-tutkinnon suorittaneita.

Meille aktiivisen ja asiantuntevan palvelun tarjoaminen on itseisarvo. Takaamme onnistuneen ja turvallisen asuntokaupan tunnistamalla asiakkaan yksilöllisen tarpeen ja tarjoamalla siihen sopivimman ratkaisun.

Tarjoamme sinulle kaikkien välittäjiemme ammattitaidon ja ostajakontaktit yhden välittäjän kautta. YhteismyyntiTM-mallimme ansiosta sinua palvelevalla välittäjällä on käytössään satojen välittäjiemme ostajaverkosto. Meillä kaikki haluavat tehdä yhdessä töitä asuntosi myymiseksi.

Haluatko kuulla lisää? Ota yhteyttä, autamme mielellämme.

Ota yhteyttä

Etunimi *
Sukunimi *
Postinumero *
Puhelin *
Vapaa viesti

Luitko jo nämä?