Asuntokaupat verkon välityksellä – miten digitaalinen asuntokauppa toimii?

Olet täällä

Facebookjaa Twittertwiittaa

Digitaalisesti hoidettu asuntokauppa on ajasta ja paikasta riippumatonta, joten kaupanteko on vaivatonta niin ostajalle, myyjälle kuin välittäjällekin. Miten digitaalinen asuntokauppa toimii, ja miten etäesittelyratkaisut helpottavat asuntokauppaa?

Digitaalinen asuntokauppa on vaivatonta kaikille osapuolille

Asuntokaupan eri vaiheissa hyödynnettävien digitaalisten työkalujen avulla kauppaa voi nykyisin käydä ilman fyysistä läsnäoloa.

”Kaikki kaupan vaiheet ostotarjouksen tekemisestä kauppakirjan allekirjoituksiin asti hoituvat vaikkapa kotisohvalta käsin”, kiteyttää Huoneistokeskuksen myyntineuvottelija Matias Hakala.

Fyysisesti aikaan ja paikkaan sidotut kaupantekotilaisuudet voi korvata sähköiseen tunnistautumiseen perustuvalla digitaalisella asuntokaupalla, joka toteutetaan kolmannen osapuolen, DIAS Oy:n tarjoamalla alustalla. Tällöin myyjä ja ostaja valtuuttavat oman pankkinsa hoitamaan tarvittavan maksuliikenteen, ilmoitukset ja muun muassa osakekirjan siirtomerkinnät.

DIASin piirissä on tällä hetkellä tuhansia kiinteistönvälittäjiä ja kahdeksan suomalaista pankkia. Kaupan osapuolilta digitaalinen asuntokauppa vaatii internet-yhteyden, pankkitunnukset ja sähköpostiosoitteen. Kun kauppaa käytännössä ryhdytään tekemään, kaupan osapuolet kirjautuvat DIAS-järjestelmään, tarkistavat ja hyväksyvät kauppakirjan sekä allekirjoittavat pankilleen valtuutuksen rahaliikenteen hoitamiseen ja osakekirjan siirtoon.

Digitaalinen asuntokauppa säästää sekä myyjän että ostajan aikaa.

”Minulla oli juuri digitaalinen kauppa, jossa myyjä asuu vakituisesti toisella paikkakunnalla ja myi sijoituskäytössä ollutta asuntoaan. Ostaja taas asuu ulkomailla ja hankki Helsingistä tukikohtaa itselleen. Meidän ei siis tarvinnut löytää yhteistä aikaa kaikkien osapuolten olla samassa kaupungissa tai edes maassa, vaan kauppa saatiin hoidettua joustavasti kunkin omien aikataulujen mukaisesti”, Huoneistokeskuksen kiinteistönvälittäjä Heikki Suomalainen kertoo.

Digitaalisen asuntokaupan ehdot

Vaikka digitaalinen asuntokauppa on ollut mahdollista vasta vajaan vuoden, se kiinnostaa asunnonvaihtajia.

”DIASin kautta tehtävät asuntokaupat on otettu hyvin vastaan. Kaupanteon vaivattomuus selvästi kiinnostaa ihmisiä”, Hakala kertoo.

Kaikkia asuntokauppoja ei kuitenkaan ole vielä mahdollista tehdä sähköisessä palvelussa. Digitaalinen asuntokauppa vaatii, että kaupan molemmat osapuolet ovat luonnollisia henkilöitä. Yritykset tai esimerkiksi kuolinpesät eivät siis voi vielä tehdä asuntokauppaa verkon välityksellä.

Kaupan osapuolilla tulee myös olla DIAS-järjestelmässä mukana oleva pankki, joita tällä hetkellä on kahdeksan. Jotta digitaalinen asuntokauppa onnistuu, tulee myös osakekirjan olla lainan vakuutena ja sen tulee päätyä lainan vakuudeksi. Toistaiseksi sähköiseen asuntokauppaan tarvitaan paperinen, pankin hallussa oleva osakekirja. Jos osakekirja on maanmittauslaitoksen sähköisessä rekisterissä, ei digitaalinen asuntokauppa ole mahdollinen.

Lisäksi digitaalinen asuntokauppa vaatii, että kauppa perustuu pankin myöntämään lainaan.

”Jotta kaupat voi tehdä digitaalisesti, lainaa pitää olla tai sitä pitää tulla. Jos myyjä on esimerkiksi ehtinyt maksaa oman lainansa jo pois, osakekirja ei ole lainan vakuutena, jolloin sähköinen kaupanteko ei vielä ole mahdollista”, Suomalainen avaa.

Digitaalinen asuntokauppa vaatii pankkitunnusten käyttöä, ja Suomessa sähköisten tunnistautumisten palvelut ovat tietoturvallisia. Entä jos pankkitunnukset joutuvat vääriin käsiin?

”Sähköiseen kaupantekoon liittyy useita vaiheita. Vaikka kaupat saadaan tehtyä nopeasti, menee siihen kuitenkin useita päiviä. Kadonneilla pankkitunnuksilla ei kukaan voi huomaamatta asuntoa ostaa”, Suomalainen sanoo.

Etäesittelyt ja virtuaaliset arviointikäynnit tehostavat perinteistä asuntokauppaa

Sähköiset asuntojen markkinointialustat ovat olleet käytössä kauan, sähköisiä sopimuspohjia on osana asuntokaupan prosessia voinut hyödyntää jo pitkään ja lisäksi ostotarjouksia on ollut mahdollista jättää ja hyväksyä verkon välityksellä hyvän aikaa.

Uusinta uutta asuntomyynnin kentällä ovat etäesittelyt. Ne perustuvat hyviin kuviin, videoihin ja erilaisiin 3D-mallinnuksiin.

”Etäesittelyssä voidaan hyödyntää asiakkaalle muutenkin tuttua kanavaa kuten Instagramin Live-ominaisuutta tai WhatsApp-puhelua”, Hakala kertoo.

Etäesittelyihin voi kuitenkin liittyä haasteita: yksityiskohtia ei välttämättä voi tarkastella lähietäisyydeltä eikä asunnon tunnelmaan pääse käsiksi ruudun kautta.

”Hyvin toteutettu etäesittely antaa kuitenkin ostajaehdokkaalle hyvät valmiudet arvioida, kannattaako kohteesta varata oma yksityisesittely”, Suomalainen muistuttaa.

Paitsi että asuntoihin voi tutustua etänä, voivat kiinteistönvälittäjät tehdä myös arvioita virtuaalisesti. Se edellyttää, että välittäjällä on kattavat tiedot alueesta, taloyhtiöstä ja aiemmasta myyntihistoriasta. Lisäksi asunnon kuntoon, näkymiin ja muihin ostopäätökseen vaikuttaviin tietoihin on päästävä mahdollisimman tehokkaasti kiinni.

”Digitaalisen arviokäynnin onnistuminen edellyttää esimerkiksi videopuhelua, jonka aikana myyjä kävelee huoneiston läpi ja kuvaa asuntoaan välittäjälle. Hyvän välitystavan mukaisesti välittäjän tulee lisäksi käydä asunnossa, mutta sen voi järjestää niinkin, ettei asunnon omistaja ole paikalla”, Suomalainen sanoo.

Sekä Matias Hakala että Heikki Suomalainen ovat sitä mieltä, että digitaalisuus osana asuntokauppaa tulee jatkossa yleistymään. Sähköiset työkalut, erilaiset digitaaliset ratkaisut ja esimerkiksi tekoälyn käyttö tulevat muuttamaan alaa merkittävästi.

”Esimerkiksi asuntojen hinta-arviopalvelut voivat olla tulevaisuudessa tarkempia, kun ne pohjautuvat älykkääseen dataan ja tekoälyyn. Tällä hetkellähän verkossa toimivat hintakoneet perustuvat lähinnä sijaintiin, pinta-alaan ja tilastoihin”, Suomalainen pohtii lopuksi.

Panostamme Huoneistokeskuksella turvallisiin asuntokauppoihin ja henkilökohtaiseen palveluun. Lue lisää täällä>>

Haluatko löytää asumisen toiveisiisi sopivan sähköisen ratkaisun? Ota yhteyttä ja kysy lisää!

Miksi valita meidät?

Tarjoamme sinulle alan parasta asiantuntijapalvelua satojen asuntokaupan ammattilaisen voimin ympäri Suomen. Välittäjistämme suurin osa on LKV-tutkinnon suorittaneita.

Meille aktiivisen ja asiantuntevan palvelun tarjoaminen on itseisarvo. Takaamme onnistuneen ja turvallisen asuntokaupan tunnistamalla asiakkaan yksilöllisen tarpeen ja tarjoamalla siihen sopivimman ratkaisun.

Tarjoamme sinulle kaikkien välittäjiemme ammattitaidon ja ostajakontaktit yhden välittäjän kautta. YhteismyyntiTM-mallimme ansiosta sinua palvelevalla välittäjällä on käytössään satojen välittäjiemme ostajaverkosto. Meillä kaikki haluavat tehdä yhdessä töitä asuntosi myymiseksi.

Haluatko kuulla lisää? Ota yhteyttä, autamme mielellämme.

Ota yhteyttä

Etunimi *
Sukunimi *
Postinumero *
Puhelin *
Vapaa viesti

Luitko jo nämä?