Asuntokauppalaki - Nämä asunnon ostajan ja myyjän tulee siitä tietää

Asuntokauppalaki säätelee asuntojen kauppaa ja asuntokaupan yhteydessä noudatettavia sääntöjä ja velvollisuuksia. Laki pyrkii luomaan tasapuoliset ja selkeät pelisäännöt asuntokaupalle sekä suojelemaan sekä ostajan että myyjän etuja. Asuntokauppalaki on määritelty koskemaan asunto-osakkeiden ja muiden asuinhuoneiston hallintaan oikeuttavien yhteisöosuuksien kauppaa. Lisäksi laissa määritellään myös uuden asunnon rakentamisvaiheen ajan asunnon ostajan oikeudellisen aseman suojaaminen.
Asuntokauppalaki sisältää useita tärkeitä näkökohtia, joista sekä asunnon ostajan että myyjän tulee olla tietoisia. Tässä niistä tärkeimpiä.
Tiedonantovelvollisuus
Myyjän tulee antaa ostajalle kaikki olennaiset tiedot asunnosta kaupanteon yhteydessä. Näihin tietoihin kuuluvat esimerkiksi asunnon pinta-ala, mahdolliset rasitukset, kiinteistöön kohdistuvat suunnitelmat sekä asunnon ja taloyhtiön kuntoon, energiatehokkuuteen ja korjaustarpeisiin liittyvät tiedot. Myyjä on velvollinen antamaan nämä tiedot rehellisesti ja täydellisesti.
Selonottovelvollisuus
Myyjällä on asuntokaupassa tiedonantovelvollisuus ja ostajalla puolestaan selonottovelvollisuus. Asuntokauppalain 6 luvun 12 momentin mukaan: ”Ostaja ei saa virheenä vedota seikkaan, josta hänen täytyy olettaa tienneen kauppaa tehtäessä.” Kaupan jälkeiseen vahingonkorvaukseen ei oikeuta asunnon ostajan huolimaton tutustuminen asunnon kuntoon, korjaushistoriaan, tuleviin korjauksiin tai asunto-osakeyhtiön taloudelliseen tilaan. Sen sijaan näiden tietojen salaaminen asunnon myyjän osalta on vastoin myyjän tiedonantovelvollisuutta ja asuntokauppalain mukaan ostaja voi olla oikeutettu korvauksiin.
Virhevastuu
Asunnon myyjä vastaa siitä, että myyty asunto vastaa sovittuja ominaisuuksia ja on virheetön. Ostajalla on oikeus vaatia virheen korjaamista, hinnanalennusta tai viime kädessä jopa kaupan purkua virheen ilmetessä. Ostajan tulee kuitenkin reklamoida virheestä kohtuullisessa ajassa kaupan toteuttamisesta.
Energiatodistus
Myyjän tulee hankkia asunnolle voimassa oleva energiatodistus ja saattaa se ostajan tietoon ennen kaupantekoa. Energiatodistus kertoo asunnon energiatehokkuuden ja auttaa ostajaa arvioimaan asumiskustannuksia.
Kauppakirja
Asuntokauppa tulee vahvistaa kirjallisella kauppakirjalla. Kauppakirjassa määritellään kaupan osapuolet, kaupan kohde, kauppahinta ja muut kauppaan liittyvät ehdot. On äärimmäisen tärkeää, että kauppakirja on selkeä ja kattava, jotta se suojaa sekä ostajan että myyjän etuja.
Kauppahinta ja maksuehdot
Myyjän ja ostajan tulee sopia yhdessä asunnon kauppahinnasta ja maksuehdoista. Kauppahinta voi sisältää esimerkiksi taloyhtiölainaosuuden, joka siirtyy asunnon ostajalle. Myyjän ja ostajan tulee varmistaa, että kauppahinta ja maksuehdot on sovittu selkeästi ja että myyjälle ja ostajalle kuuluvat maksut, kuten esimerkiksi taloyhtiölaina tai kiinteistöverot, on otettu huomioon.
Huoneiston hallintaan liittyvät oikeudet ja rasitukset
Myyjän tulee ilmoittaa ostajalle kaikista asuntoon kohdistuvista rasituksista ja kiinnityksistä, kuten panttioikeuksista tai vuokraoikeuksista. Ostajan tulee olla tietoinen näistä oikeuksista ja velvollisuuksista, jotka voivat vaikuttaa asunnon käyttöön tai omistusoikeuteen. Asunnon kauppakirjassa sovitaan myös huoneiston hallinnan sekä taloudellisten vastuiden kuten yhtiövastikkeen siirtymisestä.
Asunnon esittely ja tutustumisoikeus
Myyjän tulee antaa ostajalle mahdollisuus tutustua asuntoon ennen kaupantekoa. Tämä voi tarkoittaa asunnon esittelyä tai muita järjestelyjä, jotta ostajalla on mahdollisuus tarkastella asuntoa ja arvioida sen kuntoa ja sopivuutta omiin tarpeisiinsa. Myyjän tulee vastata rehellisesti ostajan esittämiin kysymyksiin ja tarjota tarvittavat tiedot asunnon ominaisuuksista.
Reklamaatio-oikeus
Ostajalla on oikeus reklamoida virheestä kohtuullisessa ajassa sen havaitsemisesta. On tärkeää huomata, että oikeus esittää vaatimuksia virheellisen suorituksen takia pääsääntöisesti menetetään, ellei reklamaatiota ole tehty kohtuullisessa ajassa. Kohtuullisen ajan määritelmä riippuu sopimusrikkomuksen laadulla ja tapauksen olosuhteilla sekä luonnollisesti myyjän tietoisuudella virheestä.
Asuntokaupan kulut
Asuntokauppaan liittyy erilaisia kustannuksia, kuten kiinteistönvälityspalkkio, markkinointi- ja asiakirjakulut, sähköisen kaupan DIAS-kulut, varainsiirtovero, lainhuudatuskulut ja mahdolliset lainanoton kustannukset. Myyjän ja ostajan tulee olla tietoisia näistä kuluista sekä siitä kummalle osapuolelle ne lankeavat.
Asuntokauppalain soveltaminen riippuu kulloisenkin tilanteen yksityiskohdista. Parhaiten varaudut riskeihin käyttämällä luotettavaa ja kokenutta LKV-tutkinnon suorittanutta kiinteistönvälittäjää. Olitpa sitten myymässä, ostamassa tai pohtimassa jotain asuntokauppalain kohtaa, ota yhteyttä alla olevalla lomakkeella ja autamme mielellämme.
Miksi valita meidät?
Tarjoamme sinulle alan parasta asiantuntijapalvelua satojen asuntokaupan ammattilaisen voimin ympäri Suomen. Välittäjistämme suurin osa on LKV-tutkinnon suorittaneita.
Meille aktiivisen ja asiantuntevan palvelun tarjoaminen on itseisarvo. Takaamme onnistuneen ja turvallisen asuntokaupan tunnistamalla asiakkaan yksilöllisen tarpeen ja tarjoamalla siihen sopivimman ratkaisun.
Tarjoamme sinulle kaikkien välittäjiemme ammattitaidon ja ostajakontaktit yhden välittäjän kautta. YhteismyyntiTM-mallimme ansiosta sinua palvelevalla välittäjällä on käytössään satojen välittäjiemme ostajaverkosto. Meillä kaikki haluavat tehdä yhdessä töitä asuntosi myymiseksi.
Haluatko kuulla lisää? Ota yhteyttä, autamme mielellämme.
Ota yhteyttä
Luitko jo nämä?

Mitä Huoneistotietojärjestelmä tarkoittaa asunnon vaihtajalle?
Huoneistotietojärjestelmä yhdistää taloyhtiöiden ja osakehuoneistojen tiedot digitaaliseen muotoon. Asunto-osakkeen omistajalle tämä tarkoittaa mm. paperisten osakekirjojen häviämistä.

Kokemuksia digitaalisesta asuntokaupasta – Huoneistokeskuksen välittäjä Sami Paulig kertoo
Asuntokaupassa kannattaa käyttää DIAS:ia aina kun voi, koska se nopeuttaa välittäjän työtä ja helpottaa niin asunnon myyjän kuin ostajan kaupantekoa.