Ei enää paperien pyörittelyä – asuntokauppa on nyt sähköistä

Olet täällä

Facebookjaa Twittertwiittaa

Kun Heikki Kulta vastikään myi omakotitalonsa, melkein kaikki hoitui sähköisesti. ”Jopa vähän yllätti, kuinka helppoa se on”, sanoo hän nyt.

Oli ehtinyt vierähtää parikymmentä vuotta siitä, kun Heikki Kulta oli edellisen kerran tehnyt asuntokauppaa. Kun Kulta ja hänen vaimonsa päättivät sitten laittaa omakotitalonsa myyntiin, olikin yllätys, että käytännössä kaikki hoitui sähköisesti.

”Asunnon vaihtaminen ei ole ollut ajankohtaista vuosiin, joten en itse asiassa edes tiennyt, että koko prosessi on mahdollista hoitaa digitaalisesti”, Kulta kertoo.

Kun Hyvinkäällä sijaitsevan omakotitalon myynti tuli eteen, Kullan pariskunta päätti vilkaista Huoneistokeskuksen verkkosivuja. Pian selvisikin, että haluamansa kiinteistönvälittäjän voi varata maksuttomalle arviokäynnille suoraan verkosta.

”Taisimme varata arviokäyntiajan maanantaina. Välittäjä oli heti yhteydessä, tuli käymään ja lähetti sen jälkeen välityssopimuksen sähköisesti allekirjoitettavaksi. Jo saman viikon lauantaina oli ensimmäinen näyttö”, Kulta naurahtaa.

Kullan pariskunnan omakotitalon välittänyt Sami Paulig sanoo, että asiakkaat ovat ottaneet hyvin vastaan Huoneistokeskuksen uuden nettiajanvarauksen, jonka avulla arviokäynnin voi varata verkosta.

”Enää ei tarvitse tarttua puhelimeen ja soittaa, kun ajan voi varata kätevästi netistä. Se on madaltanut yhteydenottokynnystä selvästi”, Paulig kertoo.

”Ehkä vähän jopa yllätti, että kaikki sujui niin joutuisasti.”

Paitsi että sähköinen ajanvarauspalvelu helpottaa asuntokaupan aloittamista merkittävästi, sujuvoittaa sähköistyminen koko asuntokauppaprosessia muutenkin.

”Periaatteessa ihan jokaisen vaiheen voi nyt tehdä sähköisesti aina toimeksiantosopimuksesta tarjouksiin ja kauppoihin asti”, Sami Paulig sanoo.

Kun Kullan pariskunnan omakotitalon ensinäyttö oli ohi, tarjouksia vastaanotettiin heti – tietenkin sähköisesti. Varsinaiseen kaupankäyntiin päästiin kesäkuun puolella, kun kuntotarkastus oli hoidettu. Heikki Kulta tapasi omakotitalonsa ostajat tarkastuksessa, mutta sen jälkeen kauppa hoidettiinkin verkon välityksellä. Enää ei myyjän ja ostajan siis tarvitse marssia pankkiin tekemään asuntokauppaa, kun kaikki on hoidettavissa sähköisesti. Uutta on se, että nyt myös kiinteistökaupan voi hoitaa digitaalisesti. Aiemmin lähinnä asunto-osakkeet ovat vaihtaneet omistajaa verkossa, mutta Maanmittauslaitoksen tarjoama kiinteistövaihdannan palvelu mahdollistaa Huoneistokeskuksen asiakkaille nykyään myös sähköisen kiinteistökaupan.

”Helpottaa ja nopeuttaa asiointia, kun ei tarvitse sovitella yhteen myyjän, ostajan, välittäjän ja vielä pankinkin aikatauluja”, Paulig kiittelee ja toteaa, että välittäjän näkökulmasta on ainoastaan hyvä asia, ettei paperirumbaan tarvitse enää käyttää turhaa aikaa.

Kulta on samaa mieltä siitä, että sähköisesti asiat hoituivat helposti ja nopeasti:

”Ehkä vähän jopa yllätti, että kaikki sujui niin joutuisasti.”

Mutta mietityttikö sähköinen asiointi missään vaiheessa?

”Pankkitunnuksilla toimiminen on turvallista, joten missään vaiheessa ei tullut edes mieleen, että sähköinen asiointi ei olisi turvallista. Välittäjä piti jatkuvasti meidät tietoisena siitä, mitä seuraavaksi tapahtuu. Hän selitti tarkasti, vaihe vaiheelta, miten asiat etenevät. Ja aina oli mahdollisuus kysyä, jos jokin sitten pohditutti”, Kulta kertaa.

”Kaikki muukin hoidetaan sähköisesti, miksi ei sitten asuntokauppakin?”

Hyvinkään Huoneistokeskuksessa työskentelevän Sami Pauligin mukaan suurin osa hänen asuntokaupoistaan tehdään nimenomaan sähköisesti, sillä se on jokaisen osapuolen kannalta järkevintä:

”Sähköpostiosoite ja pankkitunnukset on oltava, muita esteitä sähköiselle asioinnille ja kaupankäynnille ei muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta ole.”

Mutta entä jos haluaisikin toimia ihan perinteisesti? Sekin on toki mahdollista.

”Välittäjä kysyi meiltä, sopiiko, että kaupat tehdään sähköisesti. Se sopi meille hyvin, koska kaikki vaikutti varsin selkeältä. Kun kaikki muutkin asiat hoidetaan nykyisin sähköisesti, niin miksi ei sitten asuntokauppakin?” Heikki Kulta sanoo.

Entä muuttaisiko Kulta jotain, jos voisi?

”Voi olla, että ihmiset eivät välttämättä edes vielä tiedä, että sähköinen asuntokauppa on tätä nykyä mahdollista. Enhän minäkään siitä tätä ennen tiennyt. Se on kuitenkin niin helppoa, että siitä voisi kertoa enemmänkin.”

 

Miksi valita meidät?

Tarjoamme sinulle alan parasta asiantuntijapalvelua satojen asuntokaupan ammattilaisen voimin ympäri Suomen. Välittäjistämme suurin osa on LKV-tutkinnon suorittaneita.

Meille aktiivisen ja asiantuntevan palvelun tarjoaminen on itseisarvo. Takaamme onnistuneen ja turvallisen asuntokaupan tunnistamalla asiakkaan yksilöllisen tarpeen ja tarjoamalla siihen sopivimman ratkaisun.

Tarjoamme sinulle kaikkien välittäjiemme ammattitaidon ja ostajakontaktit yhden välittäjän kautta. YhteismyyntiTM-mallimme ansiosta sinua palvelevalla välittäjällä on käytössään satojen välittäjiemme ostajaverkosto. Meillä kaikki haluavat tehdä yhdessä töitä asuntosi myymiseksi.

Haluatko kuulla lisää? Ota yhteyttä, autamme mielellämme.

Ota yhteyttä

Etunimi *
Sukunimi *
Postinumero *
Puhelin *
Vapaa viesti

Luitko jo nämä?