Energiatodistus auttaa energiatehokkuuden arvioinnissa

Olet täällä

Facebookjaa Twittertwiittaa

Energiatodistus antaa tietoa rakennuksen energiatehokkuudesta. Milloin energiatodistusta tarvitaan, mistä todistuksen saa ja onko se pakollinen?

Mikä on energiatodistus?

Energiatodistus kertoo, miten energiatehokas kiinteistö on. Sen avulla ostaja tai vuokraaja voi helposti vertailla energiatehokkuutta hankintatilanteessa. Energiatodistuksen tiedot perustuvat laskennalliseen energiatehokkuuteen, johon asukkaan energiankulutustottumukset tai esimerkiksi sähkölaitteiden käyttötavat eivät vaikuta.

Mitkä ovat energiatodistuksen tärkeimmät tiedot?

Rakennuksen perustietojen lisäksi energiatodistuksesta käyvät ilmi rakennuksen energiatehokkuusluokka ja E-luku.

Energiatehokkuusluokkaa kuvataan asteikolla A2018–G2018. A on vähiten energiaa hukkaava energiatehokkuusluokka, G heikoin energiatehokkuusluokka. Tunnuksessa oleva vuosiluku kertoo, minkä vuoden säädöksin energiatodistus on laadittu.

Se, mihin energialuokkaan rakennus kuuluu, riippuu esimerkiksi käytettävästä lämmitysmuodosta. Perusteellinen energiatodistus antaa tietoa myös siitä, miten energiatehokkuutta olisi mahdollista parantaa ja näin saada aikaan säästöjä.

E-luku kertoo rakennuksen laskennallisen kokonaisenergiakulutuksen vuodessa. Todellinen energiankulutus liittyy kuitenkin oleellisesti asukkaan käyttötottumuksiin, kuten vedenkulutukseen ja asunnon lämpötilaan.

Energiatodistuksen tulkinnassa kannattaa hyödyntää kiinteistönvälittäjän asiantuntemusta, jotta oleellisestikin asumiskustannuksiin vaikuttavat asiat selviävät.

Mihin energiatodistusta tarvitaan?

Energiatodistus on lakisääteinen ja tarvitaan aina uudisrakennuksen rakennuslupamenettelyn yhteydessä sekä silloin, kun rakennusta tai huoneistoa myydään tai vuokrataan. Energiatodistuksen hankinnasta vastaa rakennuksen omistaja eli myyjä tai vuokranantaja.

Mistä energiatodistuksen saa?

Energiatodistuksen laatii tarvittavan pätevyyden omaava henkilö, joka on rekisteröity energiatodistusrekisteriin. Energiatodistuksen laatijan tulee täyttää toiminnan harjoittamisen yleiset edellytykset.

Energiatodistuksen hinta määräytyy rakennuksen koon mukaan ja alkaa parista sadasta eurosta. Todistus on voimassa 10 vuotta.

Onko energiatodistus pakollinen?

Energiatodistuslaki edellyttää energiatodistusta pääsääntöisesti kaikilta rakennuksilta muutamin poikkeuksin.

Energiatodistusta ei vaadita, mikäli rakennus on asuinkerrosalaltaan alle 50m². Myöskään yksityiseen loma-asumiseen tarkoitetuilta rakennuksilta todistusta ei edellytetä. Mikäli kohteen myyntihinta on alle 50 000 € tai sen vuokra on alle 350 € kuukaudessa, voidaan käyttää kevennettyä energiatodistusmenettelyä.

Mikäli energiatodistus puuttuu, voi energiatehokkuuden lainsäädäntöä valvova Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus velvoittaa omistajaa teettämään energiatodistuksen. Mikäli kehotusta ei noudateta, voi se johtaa uhkasakkoon.

Artikkelia varten on haastateltu Huoneistokeskus Oy:n myyntijohtaja Marko Perälää.

Miksi valita meidät?

Tarjoamme sinulle alan parasta asiantuntijapalvelua satojen asuntokaupan ammattilaisen voimin ympäri Suomen. Välittäjistämme suurin osa on LKV-tutkinnon suorittaneita.

Meille aktiivisen ja asiantuntevan palvelun tarjoaminen on itseisarvo. Takaamme onnistuneen ja turvallisen asuntokaupan tunnistamalla asiakkaan yksilöllisen tarpeen ja tarjoamalla siihen sopivimman ratkaisun.

Tarjoamme sinulle kaikkien välittäjiemme ammattitaidon ja ostajakontaktit yhden välittäjän kautta. YhteismyyntiTM-mallimme ansiosta sinua palvelevalla välittäjällä on käytössään satojen välittäjiemme ostajaverkosto. Meillä kaikki haluavat tehdä yhdessä töitä asuntosi myymiseksi.

Haluatko kuulla lisää? Ota yhteyttä, autamme mielellämme.

Ota yhteyttä

Etunimi *
Sukunimi *
Postinumero *
Puhelin *
Vapaa viesti

Luitko jo nämä?