Kaikki hyöty irti hyllyistä ja kaapeista – näin teet kodin varastoinnista helppoa

Olet täällä

Facebookjaa Twittertwiittaa

Sano hyvästit romahtaville pinoille ja kaappien perällä ulottumattomissa oleville esineille. Lue vinkit kodin varastointitilojen fiksuun ja tehokkaaseen käyttöön.

Kodin varastointitarpeita kannattaa lähestyä pohtimalla, mikä on varastotilojen ja varastoitavien tavaroiden suhde. Jos tavaraa on liikaa suhteessa tilaan, täytyy yksinkertaisesti karsia tavaroiden määrää tai hankkia lisää säilytystiloja, kuten uusi kaappi tai varastotila. Loputtomasti ei varastotilaa voi kuitenkaan lisätä. Karsiminen voi muutenkin olla fiksu idea – tavaraa pullistelevan, sotkuisen kodin on todettu jopa lisäävän asukkaiden stressitiloja, kun taas fiksusti organisoitu ja harmoninen koti rauhoittaa mieltä ja tekee arjesta helpompaa.

Jokaisella tavaralajilla on hyvä olla oma säilytyspaikkansa, ja näiden tulisi olla kaikkien asukkaiden tiedossa. Tarvittaessa säilytyspaikat voi myös nimikoida sanallisilla tai kuvallisilla kylteillä. Visuaalinen ärsyke auttaa pitämään säilytyspaikat muistissa.

Kotien varastotilat vaihtelevat. Jos käytössäsi on ulkovarasto tai häkkikaappi taloyhtiön ullakolla, mieti, mitkä tavarat kannattaa jättää sisälle kodin kaappeihin ja mitkä taas ovat vähemmällä käytöllä. Useimmiten häkkivarastoa käytetään esimerkiksi kausittaisten harrastusvälineiden tai kesällä talvivaatteiden säilytykseen. Ulkovarastoon tavaraa säilöessä on tärkeää, että vaatteet ja tavarat on pakattu asianmukaisesti esimerkiksi ilmatiiviisiin säilytyslaatikoihin, jolloin niiden käyttöikä säilyy eivätkä tuholaiset pääse esimerkiksi tekstiileihin käsiksi.

Tavaroiden käsittely helpoksi

Kaappitilaa ja hyllyjä järjestäessä on hyvä muistaa, että liian täyteen pakatusta tilasta ei tavaroita enää mahdu ottamaan siististi. Ns. ”25 prosentin sääntö” kehottaakin jättämään neljänneksen tyhjää tilaa tavaroiden käsittelyn helpottamiseksi.

Toinen varastointiin liittyvä peukalosääntö on, että tavara pitäisi pystyä ottamaan varastotilasta yhdellä kädellä esiin. Tässä auttavat erilaiset korit, joita on tarjolla huonekalu- ja sisustusliikkeissä laaja valikoima. Siisti pahvi- tai kenkälaatikko ajaa saman asian. Unohda korista kansi, niin sen sisältöön pääsee helpoiten käsiksi.

Säilytyskoreja saa askarreltua myös kestokasseista, joita kertyy moneen talouteen kauppareissuilla. Ideana on taittaa kestokassin reunasta kymmenisen senttiä ulospäin, niin kassi pysyy muodossaan.

Koreihin on kätevä säilöä pystyviikattuja vaatteita. Pystyviikkauksessa vaatteesta näkyy kaistale kuin kirjasta kirjahyllyssä ja yksittäisen vaatteen saa napattua käyttöön helpommin kuin pinosta.

Tuunaa säilytystilat toimiviksi

Joskus hyllyt ovat niin syviä, että niiden perälle on hankala yltää – varsinkin jos hylly on vielä kovin ylhäällä tai alhaalla. Korit auttavat tähänkin ongelmaan. Hyllyihin voi myös tehdä itse uuden peräseinän, jolloin perälle ei pääse häviämään tavaraa.

Kannattaa tarkistaa ovatko hyllyjen välit tavaroille sopivat, niitä voi itse säätää siirreltävien hyllypidikkeiden avulla. Vaatekaapista voi poistaa hyllyjä ja asentaa tilalle esimerkiksi kaksi riviä hyllytankoja: näin vaatteita ei tarvitse viikata vaan ne viihtyvät ilmavasti henkareilla.

Metallilankakoreista koostuvaan koritorniin mahtuu paljon tavaraa, ja siihen voi myös soveltaa pystyviikkausta. Tornin voi ottaa muutossa mukaan uuteen kotiin. Tärkeät paperit voi varastoida mappeihin, kansioihin tai arkistolaatikoihin. Tarkempaa lajittelua voi tehdä muovitaskujen avulla.

Säilytyksen suhteen kannattaa myös muistaa, että kun tavaraa säilytetään mahdollisimman lähellä sitä paikkaa missä sitä käytetään, sitä todennäköisemmin tavara myös viitsitään palauttaa omalle paikalleen.

 

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös seuraavat artikkelit:

Parveke kesäkuntoon – vinkit parvekkeen sisustukseen

Kevään ja kesän 2018 sisustustrendit 

Akustiikka – tärkeä osa kodin sisustusta

Miksi valita meidät?

Tarjoamme sinulle alan parasta asiantuntijapalvelua satojen asuntokaupan ammattilaisen voimin ympäri Suomen. Välittäjistämme suurin osa on LKV-tutkinnon suorittaneita.

Meille aktiivisen ja asiantuntevan palvelun tarjoaminen on itseisarvo. Takaamme onnistuneen ja turvallisen asuntokaupan tunnistamalla asiakkaan yksilöllisen tarpeen ja tarjoamalla siihen sopivimman ratkaisun.

Tarjoamme sinulle kaikkien välittäjiemme ammattitaidon ja ostajakontaktit yhden välittäjän kautta. YhteismyyntiTM-mallimme ansiosta sinua palvelevalla välittäjällä on käytössään satojen välittäjiemme ostajaverkosto. Meillä kaikki haluavat tehdä yhdessä töitä asuntosi myymiseksi.

Haluatko kuulla lisää? Ota yhteyttä, autamme mielellämme.

Ota yhteyttä

Luitko jo nämä?