Kesämökin myynti – vinkit onnistuneisiin mökkikauppoihin

Olet täällä

Facebookjaa Twittertwiittaa

Kevät ja kesä ovat vapaa-ajan asuntojen parasta myyntiaikaa. Minkälaisia asioita kannattaa huomioida, kun suunnittelee kesämökin myyntiä?

Kun kesämökin myynti on mielessä, muista seuraavat vinkit onnistuneisiin mökkikauppoihin.

  • Myy kesämökkisi sesonkiaikaan

Mökkien myyntisesonki alkaa, kun suomalaiset ryhtyvät suunnittelemaan kesälomiaan. Vesistöjen läheisyydessä olevat kohteet ovat suosituimpia, ja jotta oikea tunnelma välittyy, ostajat haluavat nähdä mökin rantoineen juuri kesäaikaan. Kesämökin myynti kannattaa siksi ajoittaa kesäsesonkiin.

  • Hinnoittele oikein

Jos mökki on saatu perintönä tai siihen liittyy muuten paljon tunnearvoa, saattaa hintaa olla vaikea asettaa oikealle tasolle. Vapaa-ajan asuntojen ostajat ovat kuitenkin hintatietoisia – vanhasta rakennuksesta tai alkeellisista oloista ei olla valmiita maksamaan ylihintaa. Sen sijaan hieno paikka ja hyvä vesistö kiinnostavat, joten ne ovat myös myyjän parhaat myyntivaltit.

  • Tunne myymäsi vapaa-ajan asunto

Kuten kiinteistökaupassa muutenkin, myyjän viiden vuoden vastuu koskee myös vapaa-ajan asuntojen kauppoja. Siksi myytävän mökin kunnosta kannattaa ottaa selvää, jottei kaupan kummallekaan osapuolelle tule yllätyksiä jälkikäteen. Asuntokaupasta tuttu kuntokartoitus on sekä ostajan että myyjän etu myös mökkikaupassa.

  • Hanki tarvittavat asiakirjat ja tiedot kesämökistä

Kun vapaa-ajan asunnon myyntiä hoitaa kiinteistönvälittäjä, hankkii hän kaikki myyntiprosessissa tarvittavat asiakirjat, kuten lainhuutotodistuksen, rasitustodistuksen, kiinteistörekisteriotteen ja tonttikartat. Myyjä voi valmistautua kiinteistönvälittäjän tapaamiseen kiinteistöveroilmoituksilla ja rakentamiseen liittyvillä asiakirjoilla. Ostajaa kiinnostaa mökin ilmansuunnan lisäksi myös esimerkiksi tontin rajat, vesistöjen suuruus ja teiden kunto, joten kaikki onnistuneen myynnin kannalta oleelliset asiat on hyvä selvittää etukäteen ja kertoa mahdollisimman tarkasti välittäjälle.

  • Tarkista kesämökkisi jätevesijärjestelmä

Uuden jätevesiasetuksen mukaan perustason puhdistusvaatimusten mukainen jätevesien käsittelyjärjestelmä on oltava asennettuna ennen vuotta 2004 rakennetuissa mökeissä. Jätevesiasetus koskee kiinteistöjä, jotka sijaitsevat pohjavesialueella tai enintään 100 metrin päässä rannasta. Jätevesijärjestelmä on tullut uudistaa lain vaatimalle tasolle vuoden 2019 lokakuun loppuun mennessä. Hyvin järjestetty jätevesihuolto on myös myyntivaltti mökkikaupoilla.

  • Tutustu kesämökin myynnin veroseuraumuksiin etukäteen

Kesämökin myyntiverotus saattaa tulla myyjälle yllätyksenä – vapaa-ajan asunnon myynnistä maksetaan aina myyntivoittoveroa. Veronalainen luovutusvoitto on pääomatuloa ja siitä maksetaan vähintään 30 prosentin vero. Kiinteistönvälittäjä osaa kertoa tarkemmin mökkikauppaan kohdistuvien verojen suuruudesta.

Kesämökin hinta-arvio

Jos kesämökin myynti on sinulle ajankohtaista ja haluaisit siitä asiantuntijan hinta-arvion, ota yhteyttä alueesi kiinteistönvälittäjään!

Vinkit onnistuneisiin mökkikauppoihin antoi Huoneistokeskus Oy:n kiinteistönvälittäjä Petteri Ranta.

Miksi valita meidät?

Tarjoamme sinulle alan parasta asiantuntijapalvelua satojen asuntokaupan ammattilaisen voimin ympäri Suomen. Välittäjistämme suurin osa on LKV-tutkinnon suorittaneita.

Meille aktiivisen ja asiantuntevan palvelun tarjoaminen on itseisarvo. Takaamme onnistuneen ja turvallisen asuntokaupan tunnistamalla asiakkaan yksilöllisen tarpeen ja tarjoamalla siihen sopivimman ratkaisun.

Tarjoamme sinulle kaikkien välittäjiemme ammattitaidon ja ostajakontaktit yhden välittäjän kautta. YhteismyyntiTM-mallimme ansiosta sinua palvelevalla välittäjällä on käytössään satojen välittäjiemme ostajaverkosto. Meillä kaikki haluavat tehdä yhdessä töitä asuntosi myymiseksi.

Haluatko kuulla lisää? Ota yhteyttä, autamme mielellämme.

Ota yhteyttä

Etunimi *
Sukunimi *
Postinumero *
Puhelin *
Vapaa viesti

Luitko jo nämä?