Kesämökin ostajan opas

Olet täällä

Facebookjaa Twittertwiittaa

Loma-asunnon ostaminen on suuri investointi, joten on tärkeää ottaa huomioon useita asioita ennen ostopäätöksen tekemistä ja kesämökkiä valittaessa. Tässä muutamia tärkeitä asioita, jotka sinun tulisi tietää kesämökin ostoa harkitessasi:

Budjetti

Ennen kuin aloitat kesämökin etsimisen, on tärkeää määrittää oma budjetti. Mökkien hinnat vaihtelevat huomattavasti riippuen sijainnista, koosta, varustelusta ja kunnosta. Kun tiedät budjettisi, voit keskittyä etsimään sellaisia mökkejä, jotka ovat hintaluokassasi.

Sijainti

Sijainti on yksi tärkeimmistä tekijöistä niin asunto- kuin mökkikaupoilla, sillä paljon voit loma-asunnossasi muuttaa, mutta sijaintia et. Mitä lähempänä vakituista asuinpaikkaa mökki on, sitä suuremman hyödyn siitä usein saa ja nopeat mökkiviikonloput onnistuvat jouhevasti. Harva jaksaa lähteä mökkiviikonlopulle tai yhden yön saunareissulle usean sadan kilometrin päähän, eikä se edullistakaan kohonneilla polttoainekustannuksilla ole. Toisaalta sijainnilla on suuri vaikutus mökin hintaan, Uudellamaalla ja kasvukeskusten läheisyydessä kesämökit ovat luonnollisesti huomattavasti kalliimpia kuin kauempana suurista kaupungeista.

Kunto

Kesämökin kunto on tärkeä tekijä, johon kannattaa kiinnittää huomiota. Selvitä milloin mökki on rakennettu, milloin sitä on viimeksi korjattu ja mitä korjauksia siihen on tehty. Jos mahdollista, pyydä myös kuntotarkastus, jossa asiantuntija tarkastaa mökin kunnon ja mahdolliset korjaustarpeet. Tämä auttaa sinua arvioimaan mökin todellisen arvon ja välttämään yllättäviä korjauskuluja.

Varustelu

Mökin varustelu vaikuttaa siihen, millaista oleskelu mökillä on sekä mitä päivityksiä mökillä tulisi mahdollisesti tehdä. Onko mökillä sähköt ja juokseva vesi? Jos ei, pyri selvittämään miten nämä saisi ja paljonko se maksaisi, mikäli niitä tunnet tarvitsevasi.

Tontti

Sijainnin ohella tonttiakaan et pysty jälkikäteen päivittämään. Selvitä tontin rajat, lähimmät naapurit ja jäljellä oleva rakennusoikeus mahdollisia tulevia rakennuksia varten. Rantatonttien kohdalla selvitä vesistön kunto ja rehevöityneisyys. Tuhansien järvien maana rantatontit ovat maamme luksustuote, joita ei niin vain muualta maailmasta löydä. Siinä missä kuivanmaan mökin voi saada hyvinkin edullisesti, on rantatonteilla aina oma arvonsa. Peilaa siis tonttia myös budjettiisi ja siihen mitä pidät välttämättömänä ja mistä olet valmis tinkimään.

Luvat ja kaavoitus

Ennen kesämökin ostoa on tärkeää selvittää, onko mökille myönnetty tarvittavat luvat ja onko se rakennettu lainmukaisesti. Tarkista myös, että mökki täyttää kaikki paikalliset kaavoitussäännökset. Jos mökki on esimerkiksi rakennettu suojellulle alueelle, saattaa se rajoittaa tulevia korjaus- tai laajennusmahdollisuuksia. Nämä kaikki tiedot saat asiansatuntevalta kiinteistönvälittäjältä. Välittäjän käyttäminen kiinteistökaupoilla luo turvaa sekä ostajalle että myyjälle sekä ulkoistaa myyjän tiedonhankintataakkaa. 

Huoltokustannukset

Kesämökin omistamiseen liittyy myös huoltokustannuksia. Mökin ylläpito ja kunnossapito vaativat aikaa ja rahaa. Varmista, että tiedät, mitä kustannuksia mökin ylläpidosta ja huollosta tulee. Esimerkiksi jätehuolto, vesi, lämmitys ja talvikunnossapito vaativat säännöllistä huoltoa.

Vakuutukset

Kesämökin ostaminen edellyttää usein myös vakuutuksen ottamista. Kokonaiskustannuksia arvioitaessa on niihin hyvä sisällyttää myös kesämökin vakuutus. Tarkista myös, että vakuutus kattaa kaikki tarvitsemasi asiat, kuten esimerkiksi paloturvallisuuden, vastuuvakuutuksen ja varkausvakuutuksen.

Mahdollisuus vuokrata mökkiä

Jos haluat käyttää mökkiä vain osan vuodesta, kannattaa harkita mökin vuokraamista. Soveltuuko mökki vuokraukseen eli onko se tarpeeksi lähellä kasvukeskusta tai vapaa-ajan keskusta ja onhan mökki tarpeeksi tasokas vuokraukseen ja uimakelpoiseen rantaan?

Tartu tilaisuuteen

Kesämökin ostamista kuten muitakaan isoja päätöksiä ei pidä tehdä nopeasti, mutta halutut ja oikein hinnoitellut mökit menevät usein pikaisesti kaupaksi. Pyri siis selvittämään mahdollisimman tarkasti millaisen mökin haluat ja millä budjetilla, mitä siltä ehdottomasti vaadit ja mistä olet valmis joustamaan hyvissä ajoin. Tällöin voit oikean kohteen tullessa myyntiin tarttua tilaisuuteen ja toimia ripeästi, mutta samalla perustellusti ja päästä nauttimaan rentouttavasta mökkielämästä jo tänä suvena.

Olit sitten myymässä tai ostamassa kesämökkiä, ota yhteyttä oheisella lomakkeella ja autamme mielellämme!

Etunimi *
Sukunimi *
Postinumero *
Puhelin *
Vapaa viesti

Miksi valita meidät?

Tarjoamme sinulle alan parasta asiantuntijapalvelua satojen asuntokaupan ammattilaisen voimin ympäri Suomen. Välittäjistämme suurin osa on LKV-tutkinnon suorittaneita.

Meille aktiivisen ja asiantuntevan palvelun tarjoaminen on itseisarvo. Takaamme onnistuneen ja turvallisen asuntokaupan tunnistamalla asiakkaan yksilöllisen tarpeen ja tarjoamalla siihen sopivimman ratkaisun.

Tarjoamme sinulle kaikkien välittäjiemme ammattitaidon ja ostajakontaktit yhden välittäjän kautta. YhteismyyntiTM-mallimme ansiosta sinua palvelevalla välittäjällä on käytössään satojen välittäjiemme ostajaverkosto. Meillä kaikki haluavat tehdä yhdessä töitä asuntosi myymiseksi.

Haluatko kuulla lisää? Ota yhteyttä, autamme mielellämme.

Ota yhteyttä

Etunimi *
Sukunimi *
Postinumero *
Puhelin *
Vapaa viesti

Luitko jo nämä?