Korkojen nousu hiipuu, asuntomarkkinoilla piristymisen merkkejä

Korkojen nousu hiipuu, asuntomarkkinoilla piristymisen merkkejä

Olet täällä

Facebookjaa Twittertwiittaa

Vuoden 2022 loppu jää asuntokaupan osalta muistiin erityisen tahmeana korkotason ja elinkustannusten ripeän nousun takia. Inflaatio-odotukset ovat kuitenkin tasoittuneet ja Euroopan keskuspankin koronnostoista huolimatta korkojen nousun odotetaan tasaantuvan kevään edetessä. Asuntomarkkinoilla tämä tarkoittaisi piristymistä patoutuneen kysynnän alkaessa pikkuhiljaa realisoitua markkinoille.

Euribor ennuste 2023-2025

Vuosi sitten uumoiltiin euribor-korkojen kääntyvän vihdoin hitaaseen nousuun ja puhkaisevan nollatason lähivuosina. Sitten alkoi Venäjän hyökkäyssota ja aluksi ennakoitiin korkojen nousun pysähtyvän. Näin kävikin ja mm. 12 kk euribor kävi pohjilla maaliskuun alussa, kunnes herättiin sodan myötä kuvaan astuneeseen energiakriisiin ja korkoennusteet menivät jälleen uusiksi. Maaliskuussa alkanut historiallisen ripeä korkotason nousu johti lopulta 12 kk euribor-koron nousuun yli kolmeen prosenttiin vuoden 2022 loppuun mennessä. Tämän vuoden alussa nousu on toistaiseksi jatkunut ja 12 kk euribor on nyt 3,5 prosentin tuntumassa.

Pitkällä tähtäimellä rahapolitiikkakoron ja sitä myötä vuoden euribor-koron odotetaan asettuvan 2-3 prosentin tuntumaan. Hetkellisesti korot voivat käydä sitä selvästi korkeammallakin, mutta finanssikriisiä edeltäneelle yli 4 prosentin tasolle korkojen ei uskota pysyvästi nousevan, sillä rakenteelliset muutokset kuten väestön ikääntyminen ja hidas tuottavuuden kasvu eivät ole markkinoilta poistuneet. Asuntovelallisen on hyvä varautua kuitenkin ainakin hetkellisesti 4 prosentin korkoon, vaikka korko pitkällä tähtäimellä tämän alle tasoittuisikin.

Asuntojen hintakehitys 2023

Viime vuoden lopulla asuntojen hinnoissa tapahtui pitkään jatkuneen nousuputken jälkeen maltillista laskua, joka näkyi varsinkin asuntosijoittajien suosimissa yksiöissä ja pienissä kaksioissa kasvukeskuksissa. Lainarahan ja vastikkeiden nousun myötä asuntosijoittaminen ei ole enää yhtä houkuttelevaa kuin ennen ja helppojen tuottojen aika on takanapäin. Sijoittajan on tehtävä nyt kotiläksynsä tarkasti tuottojen takaamiseksi.

Lisäksi pääkaupunkiseudulla ja erityisesti Helsingissä vuokrat ovat polkeneet liki paikallaan nousten vain hivenen. Pääkaupunkiseudun ulkopuolisissa suurissa kaupungeissa vuokrat ovat nousseet selvästi nopeammin. Asuntosijoittamisen suosion laskusta pienten asuntojen myyntitarjonta onkin lisääntynyt vuoden aikana, ja tämä on avannut ensiasunnon ostajille oivan tilaisuuden päästä kiinni omistusasumiseen hieman viime vuosia huokeammalla asunnon ostohinnalla.

Suuremmissa asunnoissa sen sijaan muutokset ovat pienempiä ja paljon sidoksissa alueen markkinatilanteeseen ja väestökehitykseen sekä kohteen ominaispiirteisiin kuten omakotitalojen kohdalla lämmitysmuotoon. Koronavuosien jälkeen vuosi 2022 näyttäytyi paluuna aikaisemmin nähtyyn muuttoliikkeeseen haja-asutusalueilta kohti kasvukeskuksia. Hieman yllättäen muuttovetovoimaisimmissa kunnissa pk-seutua lukuun ottamatta asuntojen myyntiajat lyhenivätkin viime vuonna. 

Asuntojen hintojen hienoisen laskun uskotaan pysähtyvän kevään edetessä ja korkojen nousun hiipuessa. Asuntomarkkinoilla tämä tarkoittaa piristymistä monien asuntokauppaansa taloudellisen kehityksen vuoksi pantanneiden astuessa markkinoille. Asunnon myymistä tai vaihtoa pohtivan onkin nyt hyvä aika keskustella rauhassa alueen markkinatilanteesta ja asunnon myynnin/vaihdon ajankohdasta asiantuntijan kanssa. Huoneistokeskuksen välittäjillä on vahva paikallistuntemus, kokemusta ja tarkkaa tietoa alueen asuntomarkkinoista ja toteutuneista kauppahinnoista sekä silmää asunnon hinnoitteluun yksilönä juuri sen ominaispiirteitä huomioiden.

Jätä arviokäyntipyyntö alla olevalla lomakkeella ja olemme sinuun yhteydessä. Se on ilmainen eikä sido sinua mihinkään.

 

Etunimi *
Sukunimi *
Postinumero *
Puhelin *
Vapaa viesti

Miksi valita meidät?

Tarjoamme sinulle alan parasta asiantuntijapalvelua satojen asuntokaupan ammattilaisen voimin ympäri Suomen. Välittäjistämme suurin osa on LKV-tutkinnon suorittaneita.

Meille aktiivisen ja asiantuntevan palvelun tarjoaminen on itseisarvo. Takaamme onnistuneen ja turvallisen asuntokaupan tunnistamalla asiakkaan yksilöllisen tarpeen ja tarjoamalla siihen sopivimman ratkaisun.

Tarjoamme sinulle kaikkien välittäjiemme ammattitaidon ja ostajakontaktit yhden välittäjän kautta. YhteismyyntiTM-mallimme ansiosta sinua palvelevalla välittäjällä on käytössään satojen välittäjiemme ostajaverkosto. Meillä kaikki haluavat tehdä yhdessä töitä asuntosi myymiseksi.

Haluatko kuulla lisää? Ota yhteyttä, autamme mielellämme.

Ota yhteyttä

Etunimi *
Sukunimi *
Postinumero *
Puhelin *
Vapaa viesti

Luitko jo nämä?