Koronan vaikutukset asuntokauppaan

Olet täällä

Facebookjaa Twittertwiittaa

Miten koronatilanne vaikuttaa asuntokauppaan? Onko nyt oikea aika laittaa asuntoa myyntiin tai harkita sen ostamista? Vaikuttaako poikkeustilanne asuntojen hintoihin? Kokosimme vastaukset yleisimpiin kysymyksiin, jotka mietityttävät niin asunnon ostajia kuin myyjiäkin. 

Miten poikkeava tilanne on vaikuttanut asuntokauppaan? 

Maaliskuun lukujen valossa näyttää siltä, että asuntokauppa on hidastunut hieman verrattuna edellisvuoteen. Suurta laskua ei ole nähtävissä, mutta sekä ostajien että myyjien harkinta-aika on pidentynyt.  

Entä miltä asuntokaupan lähitulevaisuus näyttää? 

Mitä lyhyemmäksi poikkeustilanne jää, sitä vähemmän sillä on vaikutusta asuntokauppaan. Huhti- ja toukokuu tulevat näillä näkymin olemaan asuntokaupan saralla kuluvan vuoden haastavimmat.  

Miten koronavirustilanne vaikuttaa asuntojen hintoihin? 

Tilanne on varsin poikkeuksellinen niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa, mutta asuntojen hinnat eivät ole notkahtaneet. Mikäli poikkeustilanne kestää vain muutamia kuukausia ja elpyy kesän kynnyksellä, ei asuntojen hintoihin näillä näkymin kohdistu laskupainetta. 

Kannattaako asuntoa myydä poikkeustilanteessa?  

Kyllä kannattaa – kiinnostus myynnissä olevia asuntoja kohtaan on edelleen runsasta, joten asunnon myymiselle ei ole estettä.  

Entä kannattaako asuntoa ostaa juuri nyt?  

Ostaminenkin kannattaa, mikäli asunnon vaihdolle on tarvetta ja oma taloudellinen tilanne sen sallii. Kaupantekokin hoituu digitaalisesti, joten asuntokauppa onnistuu täysin ajasta ja paikasta riippumatta ilman fyysistä kaupantekotilaisuutta. 

Miten asuntoon tutustuminen onnistuu poikkeustilanteessa? 

Vaikka yleisiä asuntonäyttöjä ei nyt järjestetäkään, onnistuu asuntoon tutustuminen yksityisnäytöllä. Asuntoesittelyjä on mahdollista järjestää myös virtuaalisesti. Hyvien myyntikuvien lisäksi digitaalisin työkaluin järjestetty näyttö antaa ostajalle hyvät valmiudet päättää, haluaako asuntoon tutustua tarkemmin paikan päällä ja sopia yksityisnäytön. 

Onko asunnossa käytävä fyysisesti ennen kuin ostotarjouksen voi antaa? 

Ostajalla on velvollisuus tutustua asuntoon ennen ostopäätöksen tekemistä. Ennakkotarkastusvelvollisuuden mukaan kohde on tarkistettava huolellisesti, jotta ostaja voi havaita mahdolliset virheet ennen kaupantekoa. Jälkikäteen näihin paikan päällä havaittavissa oleviin seikkoihin ei voi enää vedota virheinä.  
 
Entä miten asunnon voi laittaa myyntiin? 

Kiinteistönvälittäjä voi tutustua asuntoon myös virtuaalisesti. Esimerkiksi videopuhelu mahdollistaa arviokäynnin tekemisen ja keskustelun etänä. Hyvän välitystavan mukaisesti kiinteistönvälittäjällä on velvollisuus tutustua asuntoon myös paikan päällä. Tämän voi kuitenkin toteuttaa niin, ettei omistaja ole itse läsnä. 

Miten asuntokauppa onnistuu digitaalisesti? 

Fyysiset kaupantekotilaisuudet voi korvata sähköiseen tunnistautumiseen perustuvalla digitaalisella asuntokaupalla, joka toteutetaan kolmannen osapuolen, DIAS Oy:n tarjoamalla alustalla. Digitaalisessa asuntokaupassa myyjä ja ostaja valtuuttavat oman pankkinsa hoitamaan tarvittavan maksuliikenteen, ilmoitukset ja muun muassa osakekirjan siirtomerkinnät. 

Digitaalinen asuntokauppa ei onnistu kaikissa tapauksissa. Miten tällöin toimitaan? 

Fyysinen kaupanteko on edelleen mahdollista. Toki kaikille tahoille sopivan ajankohdan löytäminen fyysiselle tapaamiselle saattaa kestää hiukan pidempään. Lisäksi kaupantekotilaisuudessa on huolehdittava suositelluista turvaväleistä ja hygieniasta. 

Artikkelin asiantuntijana toimi Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Anu-Elina Hintsa. 

Miksi valita meidät?

Tarjoamme sinulle alan parasta asiantuntijapalvelua satojen asuntokaupan ammattilaisen voimin ympäri Suomen. Välittäjistämme suurin osa on LKV-tutkinnon suorittaneita.

Meille aktiivisen ja asiantuntevan palvelun tarjoaminen on itseisarvo. Takaamme onnistuneen ja turvallisen asuntokaupan tunnistamalla asiakkaan yksilöllisen tarpeen ja tarjoamalla siihen sopivimman ratkaisun.

Tarjoamme sinulle kaikkien välittäjiemme ammattitaidon ja ostajakontaktit yhden välittäjän kautta. YhteismyyntiTM-mallimme ansiosta sinua palvelevalla välittäjällä on käytössään satojen välittäjiemme ostajaverkosto. Meillä kaikki haluavat tehdä yhdessä töitä asuntosi myymiseksi.

Haluatko kuulla lisää? Ota yhteyttä, autamme mielellämme.

Ota yhteyttä

Etunimi *
Sukunimi *
Postinumero *
Puhelin *
Vapaa viesti

Luitko jo nämä?