Lemmikinomistajan ABC – huomioi nämä asiat kotona

Olet täällä

Facebookjaa Twittertwiittaa

Kun kotiin on muuttamassa lemmikki, on asuntoa katsottava ihan uusin silmin. Minkälaisia asioita asunnossa on hyvä ottaa huomioon ennen eläinystävän hankintaa ja miten pitää huolta kodin kunnosta ja turvallisuudesta lemmikkitaloudessa?

Onko asunto lemmikille sopiva?

Pienessä tilassa saattaa isomman koiran hännänheilautus kaataa kukkamaljakon tai yölampun kumoon, kun taas pienemmän koiran kanssa ei yksiössäkään tule tilahaasteita. Huolehdi, että kotona on riittävästi säilytystilaa lemmikin tarvitsemille tavaroille: varusteet, lelut, vaatteet, kuljetuskopat, hiekkalaatikko ja ruoan säilytys vievät yllättävän paljon tilaa. Kodin siisteyttä edistää se, että karvakaverin tavaroille on omat säilytystilansa.

Varsinkin kurakeleillä koiranomistaja arvostaa kylpyhuonetta, johon pääsee isommankin koiran kanssa vaivattomasti. Siksi lähellä sisäänkäyntiä oleva tilava pesuhuone onkin koirataloudessa kätevä. Myös erillinen kuraeteinen tekee arjesta vaivattomampaa, kun likaiset tassut voi pyyhkiä jo ennen sisääntuloa.

Koiranomistajan arkea helpottaa myös, jos asuntoon kuuluu aidattu piha: pentukoira tai vanhempikin lemmikki pääsee pikaisesti tarpeilleen, ja kesäpäivänä koira voi viettää enemmän aikaa ulkona omistajan vaikkapa grillatessa. Aina omaa pihaa ei kuitenkaan ole saatavilla. Kerrostalossa hissi on oiva koiranomistajan apu. Hissittömässä talossa koiran kanssa on kuljettava portaita useita kertoja päivässä. Varaudu kantamaan pentua aina puolivuotissyntymäpäivään asti, jotta sen nivelet eivät rasitu. Huomioi myös, että seniorikoirakaan ei välttämättä pääse kiipeämään portaita omin avuin.

Lemmikkikodissa kestävät pinnat ja pestävät tekstiilit toimivat

Moni lemmikinomistaja kiinnittää lattiamateriaalin valinnassa ulkonäön sijaan enemmän huomiota helppohoitoisuuteen ja kestävyyteen. Pehmeille lattiapinnoille, kuten parketille ja lankkulattialle jää helposti kynsienjälkiä ja huokoinen puumateriaali imee nopeasti itseensä myös lemmikin pissavahinkoja. 

Lemmikkikodin tekstiileissä, kuten matoissa ja sohvakankaissa, kannattaa suosia materiaaleja, jotka on helppo puhdistaa. Kodin siistinä pitäminen on helpompaa, kun sohvan tai nojatuolien verhoilu ei vedä karvoja puoleensa ja matot ovat pestäviä. Myös muissa tekstiileissä, kuten sohvatyynyissä ja päiväpeitoissa, kannattaa suosia pesunkestäviä materiaaleja.

Erityisesti koiran pentuaikana arvokkaat huonekalut saattavat olla vaarassa. Myös sisustuskorit, rottinkihuonekalut ja muut luonnonmateriaalista valmistetut esineet houkuttelevat pentua kokeilemaan hampaita. Jotta huonekalut ja kodin sisustusesineet selviävät ilman hampaanjälkiä, kannattaa ne suojata tai siirtää kokonaan pois pennun lähettyviltä. Myös tietyilla koiran mielestä epämiellyttävillä tuoksuilla ja karkotteilla voi kokeilla suojata huonekaluja suihkimalla tuoksua, kuten etikkaa, pinnoille. Koska raapiminen on osa kissojen luontaista käyttäytymistä, kannattaa kissoille hankkia erillinen raapimapuu, jotta huonekalut säästyvät teräviltä kynsiltä.

Turvallisuus ennen kaikkea

Lemmikkikodin yksi tärkeimmistä asioista on turvallisuus. Jos asunto on kaksikerroksinen, kannattaa tarkistaa, ettei koira pääse kiipeämään rappusia yksikseen. Koiraa tai kissaa ei myöskään kannata jättää vahtimatta silloin, kun ikkuna tai terassin ovi on auki. Parvekkeellekaan ei lemmikkiä tule päästää yksinään. Erityisesti pentuaikana on hyvä olla tarkkana, jotta uusi tulokas ei pääsisi hyppimään ja satuttamaan itseään – myös liukkaan lattian kanssa on oltava tarkkana. Huomioi myös, että keinutuoli ei lemmikkikodissa ole turvallinen, koska tassu tai häntä jää yllättävän nopeasti tuolinjalan alle.

Sähköjohdot, laturit, nappikuulokkeet, korvatulpat ja muut pienet esineet saattavat olla vaarallisia nieltynä. Ne kannattaakin pitää lemmikkien ulottumattomissa. Myös lääkkeet ja koirille vaaralliset ruoka-aineet, kuten xylitol-purukumi tai suklaa, kannattaa säilyttää niin, ettei koirakaveri pääse niihin käsiksi. Myös kodin vahvat siivousaineet sekä myrkylliset leikkokukat ja huonekasvit on pidettävä kaukana eläinystävästä. Roskakori ja eläinruuan säilytysastiakin on järkevää sijoittaa niin, ettei lemmikki pääse niihin käsiksi.

Yksin kotona

Koira kaipaa laumaansa, joten kovin pitkäksi aikaa koiraa ei voi jättää yksin kotiin. Jo koiraa hankkiessa kannattaa miettiä rodun haukkuherkkyyttä – omakotitalossa satunnainen haukunta ei häiritse, mutta kerros- tai rivitaloasunnossa naapurit saattavat pian ärsyyntyä. Naapureita voikin pyytää ilmoittamaan, jos koira haukkuu – näin osaa myös itse reagoida asiaan. Koira kannattaakin totuttaa yksinoloon pienestä pitäen. Monia koira myös rauhoittaa, jos niille on rajattu oma, koko asuntoa pienempi alue.

Muistathan myös, että taloyhtiön pihalla koirat ja kissat on pidettävä kytkettynä ja lemmikkien jätökset on aina korjattava pois. Näin edesautat samalla pihapiirin siisteyttä ja naapurisopua.

 

Miksi valita meidät?

Tarjoamme sinulle alan parasta asiantuntijapalvelua satojen asuntokaupan ammattilaisen voimin ympäri Suomen. Välittäjistämme suurin osa on LKV-tutkinnon suorittaneita.

Meille aktiivisen ja asiantuntevan palvelun tarjoaminen on itseisarvo. Takaamme onnistuneen ja turvallisen asuntokaupan tunnistamalla asiakkaan yksilöllisen tarpeen ja tarjoamalla siihen sopivimman ratkaisun.

Tarjoamme sinulle kaikkien välittäjiemme ammattitaidon ja ostajakontaktit yhden välittäjän kautta. YhteismyyntiTM-mallimme ansiosta sinua palvelevalla välittäjällä on käytössään satojen välittäjiemme ostajaverkosto. Meillä kaikki haluavat tehdä yhdessä töitä asuntosi myymiseksi.

Haluatko kuulla lisää? Ota yhteyttä, autamme mielellämme.

Ota yhteyttä

Etunimi *
Sukunimi *
Postinumero *
Puhelin *
Vapaa viesti

Luitko jo nämä?