Miksi isännöitsijäntodistus on asunnonostajalle tärkeä asiakirja?

Olet täällä

Facebookjaa Twittertwiittaa

Isännöitsijäntodistus on kattava tietopaketti ostettavan huoneiston ja taloyhtiön kokonaistilanteesta. Siksi asiakirjaan onkin syytä paneutua huolella ennen kuin asunnosta antaa ostotarjouksen. Mutta minkälaisiin asioihin isännöitsijäntodistuksessa kannattaa kiinnittää huomiota ja miksi? 

Mikä isännöitsijäntodistus on? 

Isännöitsijäntodistus on asuntokaupan asiakirja, joka sisältää asunnonostajalle tärkeää tietoa paitsi myytävästä huoneistosta myös taloyhtiöstä – isännöitsijäntodistus on ikään kuin tiivistelmä kaikista taloyhtiötä koskevista asiakirjoista. Sen liitteenä ovat myös yhtiöjärjestys, viimeisin vahvistettu tilinpäätös ja kunnossapitotarveselvitys, jotka antavat tarkan kuvan kaupan kohteesta ja taloyhtiön tilanteesta. 

Miten isännöitsijäntodistukseen voi tutustua? 

Isännöitsijäntodistus on nähtävillä asuntoesittelyssä, mutta itselleen asiakirjan saa vasta harkitessaan ostotarjouksen tekemistä. Isännöitsijäntodistuksessa olevien oleellisten tietojen tulee löytyä myös asunnon myyntiesitteestä. Isännöitsijäntodistus on voimassa kolme kuukautta, joten jos asuntokauppa venähtää, tulee päivitetty asiakirja hankkia uudestaan. Kun kohdetta välittää kiinteistönvälittäjä, ei ostajan tarvitse erikseen huolehtia isännöitsijäntodistuksen hankinnasta.  

Mitä tietoja isännöitsijäntodistus sisältää?  

Asuntoyhtiölaki määrittelee, minkälaisia tietoja isännöitsijäntodistuksesta on käytävä ilmi. Todistuksesta voi tarkistaa taloyhtiön perustiedot, mutta sen avulla pääsee perehtymään myös yhtiön talous- ja vastiketietoihin sekä esimerkiksi siihen, minkälaisia peruskorjauksia taloyhtiöön on tehty ja päätetty tehdä tulevaisuudessa. Huoneistokohtaiset tiedot käsittelevät puolestaan sitä, minkälaisia velvoitteita, kuten esimerkiksi yhtiölainaa, ostettavaan huoneistoon kohdistuu. 

Minkälaisia asioita asunnonostajan on syytä tarkistaa isännöitsijäntodistuksesta? 

Ostajan on syytä perehtyä isännöitsijäntodistukseen ja sen kaikkiin liitteisiin huolella ennen ostotarjouksen tekemistä. Erityisen tarkasti ostajan on hyvä syventyä siihen, minkälaisia peruskorjauksia yhtiöön on tehty ja minkälaisia remontteja tulevaisuudessa on tiedossa. Myös taloyhtiön taloustilanteeseen ja lainoihin kannattaa paneutua. Se onnistuu isännöitsijäntodistuksen liitteenä olevien tilinpäätösasiakirjojen avulla. Isännöitsijäntodistuksesta selviää myös, minkälaisia yhtiölainoja ostettavaan huoneistoon kohdistuu. 

Miksi asunnonostajan on tutustuttava isännöitsijäntodistukseen huolella? 

Isännöitsijäntodistus on kattava tietopaketti, jonka avulla saa ajantasaisen käsityksen ostettavasta kohteesta. Mikäli tietoihin ei perehdy huolella, voi tulevina vuosina tulla yllätyksenä esimerkiksi mittavat peruskorjaukset, jotka vaikuttavat merkittävästi myös osakkaan kuukausittaisiin asumiskustannuksiin. Mikäli taloyhtiön historiassa tai asiakirjoissa ylipäätään jokin asia mietityttää, kannattaa olla suoraan yhteydessä isännöitsijään, jonka yhteystiedot löytyvät isännöitsijäntodistuksesta. 

Asunnonostaja, tarkista isännöitsijäntodistuksesta ainakin nämä asiat: 

1. Mitä taloyhtiössä on jo peruskorjattu ja minkälaisia remontteja tulevaisuudessa on tiedossa? 
2. Miltä taloyhtiön taloustilanne näyttää? 
3. Kohdistuuko ostettavaan huoneistoon yhtiölainaosuutta ja minkä suuruinen se on? 

Miksi valita meidät?

Tarjoamme sinulle alan parasta asiantuntijapalvelua satojen asuntokaupan ammattilaisen voimin ympäri Suomen. Välittäjistämme suurin osa on LKV-tutkinnon suorittaneita.

Meille aktiivisen ja asiantuntevan palvelun tarjoaminen on itseisarvo. Takaamme onnistuneen ja turvallisen asuntokaupan tunnistamalla asiakkaan yksilöllisen tarpeen ja tarjoamalla siihen sopivimman ratkaisun.

Tarjoamme sinulle kaikkien välittäjiemme ammattitaidon ja ostajakontaktit yhden välittäjän kautta. YhteismyyntiTM-mallimme ansiosta sinua palvelevalla välittäjällä on käytössään satojen välittäjiemme ostajaverkosto. Meillä kaikki haluavat tehdä yhdessä töitä asuntosi myymiseksi.

Haluatko kuulla lisää? Ota yhteyttä, autamme mielellämme.

Ota yhteyttä

Etunimi *
Sukunimi *
Postinumero *
Puhelin *
Vapaa viesti

Luitko jo nämä?