Mistä asunnon hinta muodostuu – huomio nämä asiat ostotarjousta tehdessäsi

Olet täällä

Facebookjaa Twittertwiittaa

Asunnon hintaan vaikuttavat paitsi kohteen sijainti myös yleinen markkinatilanne ja alueen hintataso. Miten asunnon hintaan vaikuttavat tekijät tulisi huomioida ostopäätöstä tehdessä?

Sijainti on yksi asunnon hintaan eniten vaikuttavista tekijöistä. Lisäksi taloyhtiön ikä ja kunto sekä tietenkin itse asunnon kunto vaikuttavat oleellisesti hintaan. Myös tulevilla remonteilla on vaikutuksensa – erityisesti taloyhtiön isot peruskorjaukset kuten julkisivu-, katto- tai putkiremontti tulee huomioida asunnon myyntihinnassa. Toisinaan myös pienemmillä tekijöillä on merkitystä: esimerkiksi hieno näkymä, kerrosnumero, iso lasitettu terassiparveke tai muut asunnon ominaispiirteet saattavat vaikuttaa hintaan. Sen sijaan yksittäisillä sisustusratkaisuilla ei yleensä ole juurikaan merkitystä hinnan kannalta.

Asuntojen hintoja on järkevää vertailla

Monesti ostajaa mietityttää, onko asunnon hinta oikealla tasolla – mistä oikein tietää, onko hintapyyntö kohdillaan ja mitä asunnosta olisi järkevää tarjota?

Ensinnäkin kannattaa perehtyä alueen yleiseen hintatasoon: tutustu alueella myytävien ja myytyjen kohteiden hintoihin ja selvitä neliöiden keskihintoja. Esimerkiksi asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen sekä ympäristöministeriön kehittämästä nettipalvelusta voi hakea toteutuneiden asuntokauppojen tietoja viimeisen vuoden ajalta. Toinen ostajan kannalta hyödyllinen tieto on asunnon myyntiaika: jos asunto roikkuu pitkään myynnissä, ei hinta todennäköisesti vastaa kysyntää.  

Myös vertailu on järkevää, ja siksi alueen muihin myynnissä oleviin kohteisiin voi käydä tutustumassa. Vertailla kannattaa erityisesti tehtyjen ja suunnitteilla olevien peruskorjauksien vaikutusta hintaan: jos peruskorjaamattoman taloyhtiön asunnosta pyydetään samaa hintaa kuin toisen, jo remontoidun taloyhtiön samankokoisesta asunnosta, voi hinnassa olla tarkistamisen varaa.

Jos hintapyyntö mietityttää, kannattaa asiasta kysyä suoraan kiinteistönvälittäjältä. Välittäjä osaa kertoa, mihin hinta perustuu. Jos asunto on juuri tullut myyntiin, ei hintaa yleensä heti lähdetä tarkistamaan alaspäin. Mutta jos myyntiaika on jo venynyt, voi välittäjän kanssa keskustella järkevästä tarjouksesta.

Ostotarjouksen kanssa ei kannata viivytellä

Asuntonäytöille kannattaa lähteä markkinahinnoista tietoisena ja niin, että oma rahoitus on jo kunnossa. Ennen ostotarjouksen tekemistä kohteeseen on hyvä tutustua huolella kiinnittäen huomiota erityisesti taloyhtiön kuntoon ja remontteihin.

Jos näytöllä on paljon kävijöitä, on asunnolla todennäköisesti myös kysyntää. Jos kiinnostava asunto löytyy, ei ostotarjouksen kannassa kannata aikailla. Siksi rahoituksen onkin hyvä olla varmistettuna jo ennen asuntonäytölle lähtemistä. Mitä enemmän asunnolla on kysyntää, sitä todennäköisemmin siitä tarjotaan myyjän pyytämä hinta. Jos unelmien asunto osuu kohdalle, hintapyyntö vaikuttaa alueen hintatasoon ja taloyhtiön kuntoon verrattuna järkevältä ja se vieläpä sopii omaan budjettiin, voi olla järkevää tarjota suoraan pyyntihinta. Saattaa nimittäin käydä niinkin, että myyjä saa pyyntönsä mukaisen tarjouksen ja unelmien asunto jää siksi saamatta.

Ostotarjousta ei kuitenkaan kannata tehdä hetken mielijohteesta – ostotarjous on nimittäin aina sitova. Ennen ostotarjouksen antamista asuntoon on siis syytä tutustua huolella ja varmistaa sen sopivuus omaan budjettiin. Lue lisää ostotarjouksen tekemisestä Ostotarjouksen pikaoppaastamme>

Artikkelia varten on haastateltu Huoneistokeskuksen myyntijohtaja Anne Sundqvist-Hellstedtiä.

 

Miksi valita meidät?

Tarjoamme sinulle alan parasta asiantuntijapalvelua satojen asuntokaupan ammattilaisen voimin ympäri Suomen. Välittäjistämme suurin osa on LKV-tutkinnon suorittaneita.

Meille aktiivisen ja asiantuntevan palvelun tarjoaminen on itseisarvo. Takaamme onnistuneen ja turvallisen asuntokaupan tunnistamalla asiakkaan yksilöllisen tarpeen ja tarjoamalla siihen sopivimman ratkaisun.

Tarjoamme sinulle kaikkien välittäjiemme ammattitaidon ja ostajakontaktit yhden välittäjän kautta. YhteismyyntiTM-mallimme ansiosta sinua palvelevalla välittäjällä on käytössään satojen välittäjiemme ostajaverkosto. Meillä kaikki haluavat tehdä yhdessä töitä asuntosi myymiseksi.

Haluatko kuulla lisää? Ota yhteyttä, autamme mielellämme.

Ota yhteyttä

Etunimi *
Sukunimi *
Postinumero *
Puhelin *
Vapaa viesti

Luitko jo nämä?