Mistä omakotitalon kustannukset muodostuvat?

Olet täällä

Facebookjaa Twittertwiittaa

Omakotitalossa asumiseen liittyy erilaisia kustannuksia, joista osa saattaa tulla yllätyksenä uudelle omakotitalon omistajalle. Minkälaisista asumiskuluista omakotitalon kustannukset muodostuvat ja miten omakotitalon ostoa suunnittelevan kannattaa nämä huomioida?

Omakotitaloasujalle syntyy sekä ylläpito- ja käyttökuluja että säännöllisestä huollosta syntyviä kustannuksia. Omakotitalon kustannukset vaihtelevat esimerkiksi käytettävän lämmitysmuodon ja sähköntoimittajan mukaan, mutta myös omilla käyttötottumuksilla voi vaikuttaa asumiskuluihin.

Omakotitalon asumiskustannuksiin voi vaikuttaa itse 

Omakotitaloasumiseen kuuluu käytöstä ja ylläpidosta aiheutuvia säännöllisiä asumiskustannuksia. Tällaisia kustannuksia ovat sähkö- ja lämmityskulut, vesimaksu, jätehuoltokulut, kiinteistövero ja mahdollinen tonttivuokra.

Sähkönkulutus muodostaa oleellisen osan omakotiasujan kokonaiskustannuksista. Sähkölaskun suuruuteen voi kuitenkin vaikuttaa paitsi sähköntoimittajan valinnalla, myös omilla energiankulutustottumuksillaan. Säästöä on mahdollista saada esimerkiksi hyödyntämällä energiatehokasta elektroniikkaa ja välttämällä sähkölaitteiden tarpeetonta käyttöä.

Lämmityskustannukset riippuvat omakotitalossa käytettävästä lämmitysmuodosta. Se, lämpiääkö talo sähköllä, kaukolämmöllä vai esimerkiksi maalämmöllä, vaikuttaa oleellisesti lämmityskuluihin. Lämmityskustannukset voivat yllättää: talviaikaan lasku saattaa olla huomattavasti suurempi kuin kesäkuukausina. Omakotiasumista harkitsevan kannattaakin laskea tulevat lämmityskustannukset jo etukäteen – kiinteistönvälitystoimistot antavat tyypillisesti edellisiin vuosiin perustuvan arvion lämmityskustannusta ostajan kustannuslaskelmia helpottamaan. Lämmityskuluihin on myös helppo vaikuttaa itse. Jo puolen asteen lämpötilan laskulla voi saada euromääräisesti huomattavia säästöjä.

Vesihuoltomaksuihin vaikuttaa kulloisenkin paikkakunnan vesilaitoksen hinnat. Veden kuutiohinta ja muut mahdolliset kulut vaihtelevat asuinkuntakohtaisesti. Myös vedenkulutukseen asukkaan on mahdollista vaikuttaa omilla valinnoillaan ja näin säästää kokonaiskustannuksissa.

Jätehuoltokuluja syntyy jäteastioiden tyhjennyksestä, jätteiden kuljetuksesta ja käsittelystä. Kustannusten suuruus määräytyy tyhjennettävien jäteastioiden määrästä ja tyhjennyssyklistä.

Kiinteistövero, joka lasketaan kiinteistön arvon perusteella, maksetaan aina loppuvuodesta. Kiinteistöveroprosentti määräytyy puolestaan asuinkunnan mukaan.

Mikäli omakotitalo sijaitsee vuokratontilla, myös tonttivuokrasta kertyy kustannuksia vuosittain. Koska tonttien vuokrat on sidottu elinkustannusindeksiin, mahdollisia vuokrankorjauksia ja -korotuksia saattaa tulla sopimuksen voimassaoloaikana. Omakotitalo-ostajan kannattaa myös huomioida vuokrasopimuksen voimassaoloaika: jos sopimus on lähivuosina umpeutumassa, myös vuokrankorotukset ovat sopimuksen uusimisen yhteydessä mahdollisia.

Huolto- ja korjauskustannuksiin on hyvä varautua etukäteen

Omakotitalo vaatii säännöllistä huoltoa ja aika ajoin isompia tai pienempiä kunnostus- ja korjaustoimenpiteitä. Toisin kuin taloyhtiössä, omakotitalossa kuluja ei ole jakamassa kukaan muu. Silloin isot kunnostustyöt, kuten ikkuna- tai kattoremontit, vaativat omistajalta yksittäisiä, suuriakin investointeja. Omakotitaloa ostaessa kannattaakin käydä läpi jo toteutetut perusparannukset ja arvioida, minkälaisiin korjauksiin lähivuosina on syytä varautua.

On hyvä muistaa, että myös pienemmät huoltotyöt vaativat jonkinlaisia taloudellisia panostuksia: aidan maalaus, piha- ja puutarhatyöt tai esimerkiksi talviajan lumenluonti ja hiekoitus eivät onnistu ilman asianmukaisia tarvikkeita ja työvälineitä.

 

Miksi valita meidät?

Tarjoamme sinulle alan parasta asiantuntijapalvelua satojen asuntokaupan ammattilaisen voimin ympäri Suomen. Välittäjistämme suurin osa on LKV-tutkinnon suorittaneita.

Meille aktiivisen ja asiantuntevan palvelun tarjoaminen on itseisarvo. Takaamme onnistuneen ja turvallisen asuntokaupan tunnistamalla asiakkaan yksilöllisen tarpeen ja tarjoamalla siihen sopivimman ratkaisun.

Tarjoamme sinulle kaikkien välittäjiemme ammattitaidon ja ostajakontaktit yhden välittäjän kautta. YhteismyyntiTM-mallimme ansiosta sinua palvelevalla välittäjällä on käytössään satojen välittäjiemme ostajaverkosto. Meillä kaikki haluavat tehdä yhdessä töitä asuntosi myymiseksi.

Haluatko kuulla lisää? Ota yhteyttä, autamme mielellämme.

Ota yhteyttä

Etunimi *
Sukunimi *
Postinumero *
Puhelin *
Vapaa viesti

Luitko jo nämä?