Mitä kaupanvahvistaja tekee ja milloin vahvistajaa tarvitaan?

Olet täällä

Facebookjaa Twittertwiittaa

Kaupanvahvistajan tehtävä on varmistaa, että kaupassa kaikki tehdään oikein. Kauppa ei ole lainvoimainen, jos sitä ei ole tehty voimassa olevien pykälien mukaisesti. Mutta tiesitkö, että asunto-osakekaupassa kaupanvahvistajan käyttö ei ole pakollista?

Kauppaa voidaan tehdä asunto-osakkeista tai kiinteistöistä. Asuntokauppoja tehdään asuntokauppalain mukaan, kiinteistökauppaa puolestaan määrittelevät maakaaren säännökset, koska kiinteistökauppa kohdistuu myös maahan. Kiinteistökauppa on asuntokauppaa säädellympää, ja kiinteistökaupan osalta kaupanvahvistajan käyttäminen on lain mukaan pakollista. Tavallisessa asuntokaupassa ei erillistä kaupanvahvistusta tarvita.

Kaupanvahvistajan ilmoitus ja muut vahvistajan tehtävät

Kaupanvahvistaja varmistaa, että kauppa tehdään kaikin puolin oikein ja on paikan päällä vahvistamassa kaupan omalla todistuksellaan. Kaupanvahvistajan on varmistettava, että kaikki kauppaa koskevat asiakirjat ovat kunnossa ja että osapuolet allekirjoittavat sopimukset vahvistajan läsnä ollessa. Myyjän juridisuus ja kaupan osapuolten henkilöllisyys tarkistetaan kaupanvahvistajan toimesta. Paitsi kiinteistön myyntitilanteessa, tarvitaan kaupanvahvistaja myös silloin, kun kiinteistö luovutetaan lahjana tai vaihdolla.

Kaupanvahvistaja pitää päiväkirjaa kaikista vahvistamistaan luovutuksista ja on velvollinen tekemään niistä kaupanvahvistajan ilmoituksen maanmittauslaitokselle ja sille kunnalle, jonka alueella luovutettava kohde sijaitsee.

Jos kauppa tehdään sähköisen kaupankäyntijärjestelmän kautta, ei kaupanvahvistajaa tarvita. Tällöin maanmittauslaitos toimii kaupan kontrollerina. Tällöin myyjän vastuulle jää varmistaa asiakirjojen oikeellisuus.

Miten kaupanvahvistajan palkkio muodostuu?

Kaikki Suomessa toimivat kaupanvahvistajat löytyvät maanmittauslaitoksen ylläpitämästä kaupanvahvistajarekisteristä. Vuonna 2010 voimaan tullut laki määrittelee, kuka voi toimia kaupanvahvistajana. Yleensä he ovat virkamiehiä, kuten maistraattien päälliköitä, notaareja, poliisipäälliköitä tai esimerkiksi maanmittauslaitoksen virkamiehiä. Kaupanvahvistajana voi toimia myös maanmittauslaitoksen määräyksen perusteella. Tällaiset kaupanvahvistajat ovat yleensä yksityisellä puolella toimivia henkilöitä, kuten kiinteistönvälittäjiä.

Kaupanvahvistajan tulee olla alle 68-vuotias. Vahvistaja ei myöskään saa olla esteellinen: jos esimerkiksi myy kiinteistön omalle vaimolleen, ei voi itse toimia kaupanvahvistajana.

Kaupanvahvistajan palkkio määräytyy valtion tekemän asetuksen mukaan ja on kauppaa kohden 120 euroa. Toisinaan kaupanvahvistajalle maksetaan myös matkakulukorvauksia ja asiakirjakopiomaksuja. Yleensä kaupanvahvistajan palkkio maksetaan puoliksi myyjä- ja ostajaosapuolten välillä.

Tämän artikkelin asiantuntijana toimi Huoneistokeskuksen myyntipäällikkö Matti Kupari.

Miksi valita meidät?

Tarjoamme sinulle alan parasta asiantuntijapalvelua satojen asuntokaupan ammattilaisen voimin ympäri Suomen. Välittäjistämme suurin osa on LKV-tutkinnon suorittaneita.

Meille aktiivisen ja asiantuntevan palvelun tarjoaminen on itseisarvo. Takaamme onnistuneen ja turvallisen asuntokaupan tunnistamalla asiakkaan yksilöllisen tarpeen ja tarjoamalla siihen sopivimman ratkaisun.

Tarjoamme sinulle kaikkien välittäjiemme ammattitaidon ja ostajakontaktit yhden välittäjän kautta. YhteismyyntiTM-mallimme ansiosta sinua palvelevalla välittäjällä on käytössään satojen välittäjiemme ostajaverkosto. Meillä kaikki haluavat tehdä yhdessä töitä asuntosi myymiseksi.

Haluatko kuulla lisää? Ota yhteyttä, autamme mielellämme.

Ota yhteyttä

Etunimi *
Sukunimi *
Postinumero *
Puhelin *
Vapaa viesti

Luitko jo nämä?