Miten asunnon myyntihinta ja velaton hinta eroavat toisistaan?

Olet täällä

Facebookjaa Twittertwiittaa

Ostajan kannalta on tärkeää selvittää, mistä asunnon hinta koostuu. Asuntokaupassa vilisee erilaisia hintaa koskevia termejä, joiden merkitys on oleellista ymmärtää.

Myyntihinta

Asunnon myyntihinta on se hinta, joka ilmoitetaan asunnon myynti-ilmoituksessa ja jonka ostaja maksaa asunnon myyjälle. Myyntihinta ei sisällä taloyhtiön yhtiölainaosuutta, joka maksetaan aina taloyhtiölle.

Velaton hinta

Asunnon velaton hinta sisältää sekä myyntihinnan että mahdollisen yhtiölainaosuuden.  Yhtiölainaosuus on myytävän huoneiston osuus taloyhtiön pitkäaikaisista lainoista. Osakas voi maksaa yhtiölainaosuuden pois tai lyhentää sitä rahoitusvastikkeella. Myös velaton hinta ilmoitetaan asunnon myynti-ilmoituksessa.

Kauppahinta

Myyntihinnalla ja kauppahinnalla tarkoitetaan samaa asiaa. Kauppahinta on se lopullinen hinta, jonka ostaja maksaa asunnon myyjälle.

Muut kulut ja niiden huomioiminen

Kauppahinnan ja yhtiölainaosuuden lisäksi kuluja saattaa tulla myös esimerkiksi tonttivuokrasta. Jos taloyhtiö sijaitsee vuokratontilla eikä vuokraosuus sisälly kuukausittaiseen hoitovastikkeeseen, jää tontinvuokravastike erikseen maksettavaksi. Jos tontti on niin sanottu valinnainen vuokratontti, tonttiosuuden voi kuitenkin maksaa pois kaupanteon yhteydessä tai myöhemminkin. Lisäkuluja saattaa tulla myös käynnissä tai vasta suunnitteilla olevista isoista remonteista, joiden yhtiölainaosuus ei ole vielä tullut osakkaiden maksettavaksi. Myös vesi- ja autopaikkamaksut ovat usein erikseen veloitettavia asumiskuluja, ja joissakin yhtiöissä myös laajakaistasta peritään erillinen maksu.

Hintaan ja muihin asumiskuluihin liittyvät asiat tulee huomioida jo asuntokaupan rahoitusta suunniteltaessa, sillä myös pankki haluaa käydä läpi kaikki kustannuksiin liittyvät asiat ennen mahdollisen asuntolainan myöntämistä. Ostajan kannattaakin selvittää kaikki asumiskulut hoitovastikkeesta rahoitusvastikkeeseen ja mahdollisesta tonttivastikkeesta vesi- ja pysäköintimaksuihin.

Artikkelia varten on haastateltu Huoneistokeskuksen asiakkuusjohtaja Tarja Hagmania.

Miksi valita meidät?

Tarjoamme sinulle alan parasta asiantuntijapalvelua satojen asuntokaupan ammattilaisen voimin ympäri Suomen. Välittäjistämme suurin osa on LKV-tutkinnon suorittaneita.

Meille aktiivisen ja asiantuntevan palvelun tarjoaminen on itseisarvo. Takaamme onnistuneen ja turvallisen asuntokaupan tunnistamalla asiakkaan yksilöllisen tarpeen ja tarjoamalla siihen sopivimman ratkaisun.

Tarjoamme sinulle kaikkien välittäjiemme ammattitaidon ja ostajakontaktit yhden välittäjän kautta. YhteismyyntiTM-mallimme ansiosta sinua palvelevalla välittäjällä on käytössään satojen välittäjiemme ostajaverkosto. Meillä kaikki haluavat tehdä yhdessä töitä asuntosi myymiseksi.

Haluatko kuulla lisää? Ota yhteyttä, autamme mielellämme.

Ota yhteyttä

Etunimi *
Sukunimi *
Postinumero *
Puhelin *
Vapaa viesti

Luitko jo nämä?