Miten asunnon valaistus kannattaa suunnitella?

Olet täällä

Facebookjaa Twittertwiittaa

Valo luo kodin tunnelman

Asunnon ulkonäön kannalta valaistus on tärkeimpiä tekijöitä. Valoa huoneeseen saadaan joko ikkunan kautta luonnonvalona tai valaisimien kautta keinovalona.

Sisällä asunnossa vietetään enemmän aikaa pimeään vuodenaikaan kuin valoisana kautena. Huoneen valaistusta suunnitellessa tulee ottaa huomioon, miten paljon tilan ulkoasu muuttuu luonnonvalosta valoisan kesäaamun tai pimeän talvi-illan välillä.

Valaistuksella voidaan vaikuttaa tilan tuntuun; huone saadaan tuntumaan todellista isommalta tai pienemmältä. Valaistus vaikuttaa myös sisustuksen väreihin; eri materiaalit näyttävät erilaisilta niihin kohdistuvasta valosta riippuen. Kun huoneen valaistusta pohditaan, valaisimen ulkonäön lisäksi kannattaa muistaa myös mahdollisuudet esimerkiksi valon heijastamiseen seinän tai katon kautta. Se on suoraa valaisemista pehmeämpi vaihtoehto – ja näin esimerkiksi seinää, sisustusesineitä tai tauluja voidaan korostaa.

Yleisvalon sijaan tunnelmaa

Keskellä huoneen kattoa sijaitseva huoneen tasainen yleisvalo on monien mielestä tylsä ratkaisu tunnelman luojaksi. Koska tunnelmavalo ei saisi häikäistä, epäsuora valo luo yleensä paremmin fiilistä.

Eri huoneissa valon käyttötarkoitus vaihtelee. Makuuhuone, olohuone, keittiö, lastenhuone, työhuone, kodinhoitohuone ja kylpyhuone tarvitsevat käyttötarkoituksen mukaisen valaisinratkaisun. Etenkin olohuoneessa tilan kokonaisvalaistus muodostuu usein yleis-, kohde- ja koristevalojen erilaisilla yhdistelmillä, jossa valoja voidaan tarvittaessa myös himmentää.

Viihtyvyyttä ja dramatiikkaa saadaan parhaiten seinä- ja lattiavaloilla. Niillä voi myös valaista esimerkiksi esineitä, tauluja tai huonekasveja. Yksi keino, jolla huoneen ilmettä ja tunnelmaa voi muuttaa selkeästi, on suunnata valot alhaalta ylös perinteisestä ylhäältä alaspäin -linjasta poiketen.

Remontoivan sisustajan kannattaa suunnitteluvaiheessa muistaa, että valopisteiden sijoitukseen vaikuttavat esimerkiksi ruokapöydän tai nojatuolin paikat. Lisäksi tulee päättää, haluaako kaikkien tilan valojen toimivan yhdestä vai useammasta katkaisijasta. Jos tyyliin sopivien valokatkaisijoiden valinta kuulostaa haasteelliselta, voi kääntyä sisustusta harrastavan tuttavan tai ammattimaisen sisustussuunnittelijan puoleen.

Huoneen tunnelmaan vaikutetaan värisävyjen ja kirkkauden kautta

Valon värilämpötilaa mitataan asteikolla, jossa mittayksikkö on kelvin. Yleisin värilämpö asunnoissa on neutraali ja lämmin 4000 kelviniä. Tästä alemmat (alle 3000 k) on ”lämpimämmän näköistä” valoa. Valon luomaan tunnelmaan vaikuttaa myös valaisimen varjostin, joka voi tuoda väriä tai kuviota huoneeseen.

Erikoisvaloja on tarjolla kodin eri käyttötarkoituksiin: kohdevalaisimia, huonekasvilamppuja, kynttilälamppuja, pihavaloja – sekä tietenkin kohta koittavan sesongin jouluvaloja.

Pimeinä kaamosaamuina parhaiten herättää valkoinen, lähellä päivänvaloa oleva kirkasvalolamppu, jonka valoteho on 5000-6000 kelviniä. Erikoisratkaisuja tarvitaan myös kylpyhuoneisiin sekä saunatiloihin, jossa esimerkiksi valokuituvalaistus tai sopivat led-valot voivat olla osuva ratkaisu.

Ledit ovat energiatehokkain valinta

Elohopeavapaat ja energiatehokkaat ledit ovat syrjäyttämässä hehkulamppujen tilalle tulleet energiansäästölamput. Ne sopivat myös mainiosti himmennettäviksi eli valoteholtaan säädeltäväksi ratkaisuksi. Ledit eivät kuumene kuten halogeeni- tai hehkulamput. Uutta led-valaisinta hankkiessa kannattaa varmistaa millainen led-lamppu siihen soveltuu. Esimerkiksi himmennettäviin valaisimiin soveltuvat vain tietyn tyyppiset led-lamput. Led-nauhalla taas voi valaista sisustuksen yksityiskohtia tai katveessa oleviin pintoihin asettamalla luoda vaikutelmaa valosta, jonka alkuperä on ”piilossa”.

Uutta valotekniikkaa ovat langattomat älyvalaistusjärjestelmät, jotka mahdollistavat valojen ohjauksen esimerkiksi kännykän kautta. Ulko- tai sisävaloksi voidaan valita myös liikkeentunnistimella reagoiva valo.

Tuoreimpia lampputulokkaita ovat filamenttilamput, joiden sisällä liuskeiset ledit näyttävät vanhalta hehkulampulta. Ne soveltuvat myös ulkovaloiksi.

Luitko jo nämä?