Muistilista rivitalo-osakkeen myyntiin

Rivitalon myynti – Myyjän muistilista | Huoneistokeskus

Olet täällä

Facebookjaa Twittertwiittaa

Rivitalon myynti on asunto-osakkeen myyntiä siinä missä kerrostalo-osakkeenkin myynti. Rivitalon myymiseen liittyy kuitenkin muutamia ominaispiirteitä, jotka on hyvä ottaa huomioon rivitalon myyntiä suunnitellessa.

Tarvittavat asiakirjat sekä kuntotarkastus rivitalo-osakkeen myyntiä varten

Rivitalo-osakkeen myyntiin tarvitset samat asiakirjat kuin minkä tahansa asunto-osakkeen myyntiin eli isännöitsijäntodistuksen, yhtiöjärjestyksen, tilinpäätöksen sekä talousarvion. Lisäksi kerrostalo-osakkeita useammin rivitalon myynnissä käytetään koko kiinteistön tai kohteen kuntotarkastusta ja/tai kosteusmittausta varsinkin vanhoissa rivitaloissa, sillä niissä mittavan kosteusvaurion tai rakennusteknisen virheen riski on kerrostalo-osakkeita tai uusia rivitalokohteita suurempi. Vanhan rivitalo-osakkeen myynnissä onkin hyvä varautua siihen, että ostaja voi vaatia ostotarjouksen ehdoissa kuntotarkastusta tai kosteusmittausta. Myyjä voi toki teetättää tällaisen valmiiksikin, varsinkin jos on syytä epäillä, että kyseisen kohteen kaupassa sellaista voitaisiin tarvita. Tämä voi toimia hyvänä myyntivalttina varsinkin vanhaa rivitalokohdetta myytäessä.

Toisin kuin kerrostaloyhtiöissä, rivitaloyhtiöissä kiinteistön kunnossapito kuten lumien luonti, hiekoitus, nurmikon leikkuu, yhteisten tilojen siivoukset jne. saatetaan toteuttaa talkoina osakkeen omistajien kesken. Kerrostaloyhtiöt ovat ulkoistaneet nämä työt liki poikkeuksetta huoltoyhtiöille tai joissakin harvoissa tapauksissa vielä talonmiehelle. Talkoina toteutettu kiinteistön kunnossapito laskee luonnollisesti hoitomenoja, mutta toisaalta nykyään moni rivitalo-osakkeen ostaja ei ole kiinnostunut yhteisistä lumen luontivuoroista, taloyhtiön kevätsiivouksista tai autokatoksen huoltomaalauksesta talkoina vaan hakee huoletonta asumista omalla pienellä pihalla. Rivitalon myynnissä onkin hyvä tietää kiinteistön korjaushistorian ja tulevien korjausten lisäksi myös, miten kiinteistöä hoidetaan ja korostaa ratkaisun parhaita puolia kuten esimerkiksi kustannustehokkuutta tai huoletonta asumista.

Myyntikuntoon laittaminen ja asunnon kuvaaminen

Huolellisella siivouksella sekä pienellä ehostuksella on iso merkitys asunnon myynnissä, oli sitten kyseessä asunto-osake tai kiinteistö. Täältä voit lukea lisää asunnon stailauksesta ja myyntistailauksesta. Rivitalon myynnissä katse kääntyy usein pihaan. Pihan kokoa tai ilmansuuntaa ei voi muuttaa, mutta sen siisteyteen ja yleisilmeeseen voi vaikuttaa mm. siivoamalla turhat tavarat pihalta, huoltamalla mahdollisen terassilaudoituksen tai aidan sekä leikkaamalla nurmen ja siistimällä mahdolliset kukkapenkit ja viherkasvit.

Kuvilla on iso merkitys asiakkaan alkukiinnostuksessa asunnosta varsinkin ostettaessa asuntoa omaan pitkäaikaiseen käyttöön kuten rivitalo-osakkeiden kohdalla usein tehdään. Siksi me Huoneistokeskuksessa käytämme aina ammattilaisia kohteen valokuvauksessa tuoden asuntojen parhaat puolet esiin. Piirrämme myös asunnosta tarkan ja edustavan pohjapiirustuksen auttamaan ostajia hahmottamaan miten asunnon sisustaisi ja miten sitä käyttäisi. Tyhjien asuntojen kohdalla voimme käyttää apuna digitaalista stailausta asunnon hahmottamiseen potentiaalisille ostajille.   

Oikea ajankohta rivitalon myyntiin

Erotuksena asunto-osakkeisiin kiinteistöille kuten omakotitaloille paras myyntiaika on keväällä lumien sulettua tai alkusyksystä, sillä potentiaaliset ostajat haluavat usein nähdä kiinteistön pihan ja sen kunnon koko laajuudessaan. Tämä pätee osittain myös rivitalo-osakkeisiin, sillä myös niissä ostajia kiinnostaa kohteen piha, mikäli sillä sellainen on. Myytäessä rivitaloa keskellä talvea lumiseen aikaan olisi hyvä olla pihasta kuvia myös kesältä, jolloin mahdollinen ostaja voi hahmottaa miltä piha näyttäisi lumien sulettua.

Suunnitelletko rivitalo-osakkeen myyntiä? Ota yhteyttä alla olevalla lomakkeella ja ideoidaan yhdessä, miten saisimme juuri sinun asuntosi parhaat puolet esiin asuntosi myyntiä varten.

 

Etunimi *
Sukunimi *
Postinumero *
Puhelin *
Vapaa viesti