Näin älylaitteet muuttavat kodin arkea

Olet täällä

Facebookjaa Twittertwiittaa

Älylaitteiden keräämä data auttaa suunnittelemaan ja kehittämään asumistarpeita paremmin palvelevia koteja.

Verkko on muuttanut käyttäytymistämme: hoidamme arkiasioita yhä enemmän etänä mobiililaitteen tai tietokoneen kautta. Yhä useampi on myös jo tottunut esimerkiksi älyrannekkeeseen, joka ilmoittaa onko päivän liikunta ja energiankulutus riittävää vai liian vähäistä. Tulevaisuudessa myös yhä uusia kodin palveluita siirtyy verkkoyhteyden päähän.

Etähallintaa ja ennakointia kotona

Uudisrakennukset ovat älykotien edelläkävijöitä. Asioiden internet eli IoT (Internet of Things) tuo koteihin uusia palveluita etäkäyttöön sovellusten kautta. Niin kutsutut "kodin käyttöliitymät" mahdollistavat älykodin seurannan ja hallinnoinnin verkkoyhteydellä. Älypuhelimella voi esimerkiksi kytkeä päälle sähkösaunan tai robotti-imurin, säätää ilmanlämpöpumpun toimintaa ja eri huoneiden lämpötilaa. Myös sähköiset turvalaitteet sähkölukoista valvontakameroihin ovat hallinnoitavissa etänä. Saatavilla on myös palveluita, jotka seuraavat kodin lämpö-, vesi- ja ilmastointilaitteita. Laitteen lähettämän datan perusteella sovellus voi suositella toimenpiteitä vaikkapa energiankulutusta koskien.

Laitevalmistajat lämpöpattereista keittiökoneiden kautta viihdelaitteisiin, valaisimiin ja kylpyhuonekalusteisiin kehittävät tapoja kytkeä laite verkkoon ja hyödyntää tätä kautta mahdollisuuksia hallinnoida, etäkäyttää ja automatisoida laitteita – sekä saada ne informoimaan toiminnastaan ja mahdollisista vioistaan. Näin kertyy dataa tilastoja, analytiikkaa ja tuotekehitystä varten.

Asumis- ja käyttäytymisdataa voidaan jo nyt hyödyntää monipuolisesti. Kun tiedon määrä kasvaa kaiken aikaa ja siitä kertyvää ns. big dataa tutkitaan, löydökset tulevat todennäköisesti muuttamaan arkitoimintojamme.

Iloa, hyötyä ja helpotusta asumiseen

Markkinoilla on jo tekoälylaitteita, jotka toimivat puheohjauksella ja hoitavat käskystä esimerkiksi verkkokauppatilauksia tai matkavarauksia. Tämäntyyppisten "kodin assistenttipalveluiden" ideana on, että enää ei tarvita kymmeniä erilaisia sovelluksia asioiden hoitamiseen, vaan ne voi hoitaa yhden "virtuaaliassistentin" kautta. Omaa aikaa ei tarvitse käyttää tiedon etsimiseen, vertailuun ja tilausten tekemiseen – riittää kun pyytää juuri oman profiilinsa mukaan toimivaa robottia hoitamaan ne.

Älykodit yleistyvät myös uudisrakentamisen myötä. Mitä enemmän IoT pystyy tuottamaan hyötyä sekä helpottamaan asukkaiden arkea, sitä laajemmalle se levittäytyy.

Asumisprofiilin ja mieltymysten mukaan muokkautuvat kodin älylaitteet ovat tulevaisuudessa arkipäivää. Myös esimerkiksi asumiseen linkittyvät vanhuspalvelut kehittyvät: laitteet kykenevät informoimaan sairauksista ja ennakoimaan tarvittavaa apua. Älylaitteiden tieto auttaa suunnittelemaan ja kehittämään tulevaisuudessa paremmin asumistarpeita palvelevia koteja.

Tutustu muihin asumisen ideoihimme TÄÄLLÄ>>

Miksi valita meidät?

Tarjoamme sinulle alan parasta asiantuntijapalvelua satojen asuntokaupan ammattilaisen voimin ympäri Suomen. Välittäjistämme suurin osa on LKV-tutkinnon suorittaneita.

Meille aktiivisen ja asiantuntevan palvelun tarjoaminen on itseisarvo. Takaamme onnistuneen ja turvallisen asuntokaupan tunnistamalla asiakkaan yksilöllisen tarpeen ja tarjoamalla siihen sopivimman ratkaisun.

Tarjoamme sinulle kaikkien välittäjiemme ammattitaidon ja ostajakontaktit yhden välittäjän kautta. YhteismyyntiTM-mallimme ansiosta sinua palvelevalla välittäjällä on käytössään satojen välittäjiemme ostajaverkosto. Meillä kaikki haluavat tehdä yhdessä töitä asuntosi myymiseksi.

Haluatko kuulla lisää? Ota yhteyttä, autamme mielellämme.

Ota yhteyttä

Luitko jo nämä?