Näin pääset alkuun hyötyviljelyssä

Olet täällä

Facebookjaa Twittertwiittaa

Minkälaisia lajikkeita kotipuutarhurin kannattaa valita? Entä miten hyötyviljelyssä pääsee kätevästi alkuun? Lue asiantuntijan vinkit ja innostu piha- ja parvekeviljelystä.

Tuoreita yrttejä omalta parvekkeelta, itsekasvatettuja perunoita suoraan pihamaalta – kuulostaako hyvältä? Kiinnostus hyötyviljelyyn on viime vuosina kasvanut huimasti. Perinteisempien lajikkeiden rinnalle on noussut myös erikoisempia hyötykasveja itämaisista yrteistä chileihin. Piha- ja parvekeviljely ei ole vaikeaa, kunhan suunnittelun tekee huolella ja lajikevalinnat viljelyolosuhteiden mukaan.

Aloita tarkistamalla ilmansuunta ja valonmäärä

Kotiviljely kannattaa aloittaa huolellisella suunnittelulla. Puutarhurina ja valokuvaajana työskentelevä Riikka Lamminpää kertoo, että ensin on hyvä pohtia, missä haluaa mitäkin viljellä.

”Täysikokoiset kasvit vievät yllättävän paljon tilaa niin pituus- kuin leveyssuunnassakin. Vaikka itse siemen on pieni, kasvaa esimerkiksi tomaatti helposti yli metrin pituiseksi ja vaatii täysikokoisena itselleen ämpärillisen multaa.”

Parvekeviljely onnistuu parhaiten, kun tietää miten valo osuu parvekkeelle ja kuinka korkeaksi lämpötila kohoaa.

“Etelän suuntaan olevalla parvekkeella saattaa olla paahtavan kuuma. Keskipäivän valo voi jopa polttaa herkimpien kasvien lehtiä. Tällöin on hyvä valita kuumuutta kestäviä lajikkeita, suuria ruukkuja tai viljelylava, johon mahtuu paljon kosteutta varastoivaa kasvualustaa. Voi myös hyödyntää katetta ja varjostaa viljelmiä verhoilla.”

Kuumuutta kestävät hyvin esimerkiksi rosmariini ja timjami. Valoisassa ja lämpimässä paikassa viihtyvät pääsääntöisesti kaikki vihannekset, joten aurinkoisen parvekkeen valinta voi olla esimerkiksi tomaatti tai munakoiso.

Lamminpää muistuttaa, että parvekekasvit tarvitsevat yleensä sekä lämpöä että valoa, joten pohjoisen puolella oleva parveke saattaa olla liian kylmä tai pimeä hyötykasveille. Varjoisammalla parvekkeella voi suosia erilaisia koristekasveja köynnöksistä perennoihin, mutta myös tilliä, lipstikkaa, piparjuurta ja raparperia voi kokeilla. Hyötykasvit tarvitsevat kuitenkin valoa päivittäin jopa kuuden tunnin ajan, joten vihanneksia ja marjoja ei kovin varjoisissa olosuhteissa voi kasvattaa.

”Ja jos parveke on lasitettu, ikkunoita on hyvä pitää auki, jotta pölyttäjät pääsevät kukintavaiheessa tekemään oman osuutensa”, Lamminpää muistuttaa vielä.

Tomaattia ja salaatteja vai ehkä jotain erikoisempaa?

Kotipuutarhurien rakastama tomaatti, erilaiset yrtit ja muut perinteisemmät hyötykasvit, kuten salaatti ja mansikat, ovat viime vuosina saaneet rinnalleen esimerkiksi lehtikaalin ja erilaisia kurpitsalajikkeita. Pihoilla ja puutarhoissa kasvaa nyt myös erikoisempia hyötykasveja, kuten chilejä, sitruunaruohoa, inkivääriä ja kurkumaa. Kotipuutarhaan kannattaakin valita sellaisia kasveja, joista itse pitää. Näin sato ei mene hukkaan.

Riikka Lamminpään mukaan viljelyharrastus on hyvä aloittaa helpoista, valmiina ostettavista taimikasveista, kuten tomaateista tai yrteistä. Myös suoraan maahan istutettavat istukkaat, kuten peruna ja sipuli, ovat vaivattomia valintoja aloittelijalle.

Kärsimätön sadonkorjaaja valitsee puolestaan lajikkeen, jonka voi suorakylvää maahan. Tällaisia ovat esimerkiksi porkkanat, retiisit, erilaiset salaatit ja rucolat, jotka kypsyvät nopeasti. Myös taimina ostettavat yrtit ovat nopeaa satoa toivovan suosikkeja. Kun ne istuttaa ruukkuun tai maahan, sadonkorjuuta pääsee tekemään pienissä määrin saman tien.

”Jopa ruokakaupasta ostettuja yrttejä voi istuttaa ruukkuun tai maahan: tämä taitaa olla matalimman kynnyksen kotiviljelyä,” Lamminpää vinkkaa.

Toiset hyötykasvit tarvitset pidemmän kasvukauden tuottaakseen satoa. Tällaiset lajikkeet ovat esikasvatettavia, kuten chilit tai paprikat.

”Esikasvatukset aloitetaan tällöin sisällä jo lopputalvesta tai maalis–huhtikuussa. Esikasvatus voi tuntua monimutkaiselta tai haastavalta, mutta tekemällä oppii”, Lamminpää rohkaisee.

Vettä, valoa, ravinteita ja kärsivällisyyttä

Parvekeviljely voi alkaa, kun lämpötila pysyttelee ympäri vuorokauden yli 10 asteessa. Parvekeviljelijä valitsee pienempiä, ruukkuihin sopivia lajikkeita tai amppelikasveja. Parvekkeelle sopivat myös suloiset ja makeat minivihannekset, jotka valmistuvat täysikokoisia kasviksia nopeammin.

Pihalle suorakylvöjä voi tehdä yleensä jo toukokuussa. Taimien kanssa on hyvä odottaa kesäkuulle, jotta hallanvaaraa ei enää ole. Pihaviljelyyn sopivat parhaiten vaihtelevia sääolosuhteita kestävät ja paljon tilaa tarvitsevat lajikkeet, kuten avomaankurkku, kurpitsat, juurekset ja jättiauringonkukat. Valmistelut voi kuitenkin aloittaa pihallakin jo aiemmin.

”Pihalle päästään kasvuvyöhykkeestä riippuen lumien sulettua, Etelä-Suomessa usein jo huhtikuussa. Tällöin kunnostetaan ja käännetään maa, herätellään komposti ja valmistellaan piha tulevaan kauteen”, Riikka Lamminpää kertoo.

Kotipuutarhuri pääsee alkuun lapiolla, kastelukannulla, rikkaruohojen kitkentävälineillä ja haravalla. Lisäksi on hankittava kasvien siemenet tai taimet, kasvatusalustaa kuten puutarhamultaa, kasvatusastiat ja tarvittavat lannoitteet. Myös pihalla maata voi olla tarpeen parannella mullalla, kompostilla tai hiekalla.  

”Ravinteet eli erilaiset lannoitteet ovat hyvin tärkeitä. Tätä ei yleensä aloitteleva puutarhuri heti ymmärrä ja kasvu päättyy ravinteiden puutoksen takia”, Lamminpää painottaa.

Yksi tärkeimmistä puutarhanhoidon elementeistä on kuitenkin vesi, jota tarvitaan päivittäin.

”Pihalla kannattaakin kerätä sadevettä, jos se on mahdollista”, Lamminpää vinkkaa.

Helteisenä kesänä kasveja on kasteltava runsaasti. Jos viljelijä on paljon poissa kotoa, on mietittävä, miten kastelu hoituu.

Lamminpää muistuttaa, että vaikka kotiviljely on hauskaa ja helppoa, vaaditaan kotipuutarhurilta myös kärsivällisyyttä:

”Kasvit tarvitsevat hoivaa veden, ravinteiden ja muiden hoitotoimenpiteiden muodossa. Niitä ei voi jättää useaksi päiväksi yksin.”

”Hyötykasvien kasvatus on kuitenkin todella palkitsevaa. Vihannekset on toki helppo ostaa kaupasta, mutta itse kasvatettujen tuoreiden kasvisten maku on taatusti parempi”, Lamminpää innostaa.

Lisää viljelyvinkkejä löydät Riikka Lamminpään Instagram-tililtä @puutarhuriikka
 

Miksi valita meidät?

Tarjoamme sinulle alan parasta asiantuntijapalvelua satojen asuntokaupan ammattilaisen voimin ympäri Suomen. Välittäjistämme suurin osa on LKV-tutkinnon suorittaneita.

Meille aktiivisen ja asiantuntevan palvelun tarjoaminen on itseisarvo. Takaamme onnistuneen ja turvallisen asuntokaupan tunnistamalla asiakkaan yksilöllisen tarpeen ja tarjoamalla siihen sopivimman ratkaisun.

Tarjoamme sinulle kaikkien välittäjiemme ammattitaidon ja ostajakontaktit yhden välittäjän kautta. YhteismyyntiTM-mallimme ansiosta sinua palvelevalla välittäjällä on käytössään satojen välittäjiemme ostajaverkosto. Meillä kaikki haluavat tehdä yhdessä töitä asuntosi myymiseksi.

Haluatko kuulla lisää? Ota yhteyttä, autamme mielellämme.

Ota yhteyttä

Etunimi *
Sukunimi *
Postinumero *
Puhelin *
Vapaa viesti

Luitko jo nämä?