Omakotitalojen kiinnitykset: Mitä kiinnitykset ovat ja miten ne vaikuttavat kauppaan?

Olet täällä

Facebookjaa Twittertwiittaa

Kiinteistöön kohdistuva kiinnitys voi kuulostaa monimutkaiselta ja hankalalta. Mitä kiinnitys tarkoittaa ja miten kiinnitykset tulisi huomioida omakotitaloa ostettaessa?
                                                                                              
Kiinnitystä haetaan, jos kiinteistöä tai sen osaa halutaan käyttää lainan vakuutena.
Jos on ostamassa asuntoa ja ostettavaan kohteeseen kohdistuu kiinnitys, on ostajan varmistettava, että kiinnitykset ovat velattomia. Olemassa olevat kiinnitykset voivat lopulta kuitenkin helpottaa ostajaa; ne saattavat jo itsessään riittää ostettavan kohteen lainan vakuudeksi.

Kiinnitys toimii velan vakuutena

Yksinkertaistetusti kiinnitys tarkoittaa kiinteistön (tai sen osan, määräalan tai määräosan) merkintää lainan vakuudeksi. Samaan kiinteistöön voi kohdistua myös useampia kiinnityksiä, ja niiden arvo määräytyy aina kiinteistön arvon mukaisesti. Kiinnitys vapautuu, kun siihen kohdistuva laina suoritetaan. Kiinnitystä voi käyttää myös muun kuin ostettavan kiinteistön velan vakuutena – kiinnitystä voi hyödyntää vaikkapa veneen tai auton lainavakuutena.

Kiinteistön kiinnitystä haetaan aina Maanmittauslaitokselta. Toimenpiteen voi tehdä verkon kautta ja sen kautta saa myös kiinnitystä koskevan panttikirjan. Kiinnitykset eivät vanhene, joten ne tulee aina erikseen kuolettaa – myös siinä tapauksessa, jos vanha paperinen panttikirja on kadonnut.

Ostajan kannattaa selvittää kiinnitykset ennen kauppoja

Jos on ostajana kiinnostunut kiinteistöstä, johon kohdistuu kiinnityksiä, kannattaa ostovaiheessa olla tarkkana.
On tärkeää varmistaa, että kiinnitykset vapautuvat ostohetkellä siten, ettei niihin kohdistu enää myyjän velkaa. Kiinnitykset siirtyvät kaupassa, joten niiden tulisi olla lainavapaita ostajalle siirtyessään. Kannattaa varmistaa, että kiinnitykset koskevat vain ostettavaa kohdetta eivätkä ole useampaan kiinteistöön kohdistuvia yhteiskiinnityksiä. Jos kohteeseen kohdistuu yhteiskiinnityksiä, tulee ne purkaa ennen kaupantekoa. Myös mahdollisesti hävinneet kirjalliset panttikirjat kuoletetaan ennen omistusoikeuden siirtymistä.

Ostajan kannalta kiinnitykset eivät kuitenkaan ole huono asia: kiinteistöön kohdistuvia vapautuneita kiinnityksiä voi hyödyntää oman lainan vakuutena.

Kaikki kiinteistöön liittyvät kiinnitykset selviävät kiinteistön kiinteistörekisteriotteesta. Omatoimisesti kiinnityksiä ei kuitenkaan tarvitse selvitellä: kiinteistönvälittäjältä saa aina tarkan tiedon kohteen kiinnityksistä.

Artikkelin asiantuntijana toimi Huoneistokeskuksen myyntijohtaja Panu Paanila.

Miksi valita meidät?

Tarjoamme sinulle alan parasta asiantuntijapalvelua satojen asuntokaupan ammattilaisen voimin ympäri Suomen. Välittäjistämme suurin osa on LKV-tutkinnon suorittaneita.

Meille aktiivisen ja asiantuntevan palvelun tarjoaminen on itseisarvo. Takaamme onnistuneen ja turvallisen asuntokaupan tunnistamalla asiakkaan yksilöllisen tarpeen ja tarjoamalla siihen sopivimman ratkaisun.

Tarjoamme sinulle kaikkien välittäjiemme ammattitaidon ja ostajakontaktit yhden välittäjän kautta. YhteismyyntiTM-mallimme ansiosta sinua palvelevalla välittäjällä on käytössään satojen välittäjiemme ostajaverkosto. Meillä kaikki haluavat tehdä yhdessä töitä asuntosi myymiseksi.

Haluatko kuulla lisää? Ota yhteyttä, autamme mielellämme.

Ota yhteyttä

Etunimi *
Sukunimi *
Postinumero *
Puhelin *
Vapaa viesti

Luitko jo nämä?