Omakotitalon hinnoittelussa sijainti ratkaisee

Olet täällä

Facebookjaa Twittertwiittaa

Omakotitaloa myytäessä oikea hinta-arvio on tärkeää, sillä kun hinta on oikea, sopiva ostajakin löytyy nopeammin. Mutta mikä on oikea hinta ja mistä tekijöistä omakotitalon hinta-arvio muodostuu?

Omakotitalon hinta-arvioon vaikuttavat sen ikä, sijainti, koko ja kunto. Nykyään myös energiatehokkuus on merkittävä tekijä. Tärkein vaikuttaja on kuitenkin sijainti. Huonokuntoinen talo hyvällä paikalla voi olla halutumpi ja siten arvokkaampi, kuin upea talo haja-asutusalueella. Myös markkinatilanne sekä alueen hintataso vaikuttavat hintaan. Joissakin kohteissa saattaa olla myös jokin yksilöllinen ominaisuus, kuten upea piha tai puutarha, joka vaikuttaa hintaan positiivisesti.

Hintaa määriteltäessä myös kuntotarkastuksen merkitys korostuu. Omakotitalokauppoja tehdään hyvin harvoin ilman kuntokartoitusta. Kiinteistökaupoissa myyjällä on viiden vuoden vastuu, ja jossain tapauksissa ostajan pankki saattaa vaatia kuntotarkastusta ennen lainalupausta. Siksi myyjän kannattaa tehdä kuntotarkastus ennen hintapyynnin määrittelyä; tarkastuksessa voi tulla ilmi asioita, jotka vaikuttavat hintaan merkittävästi. Jos esimerkiksi talon piilosokkelissa, alapohjassa tai vesikatossa on vikaa, vaikuttaa se automaattisesti myös hinta-arvioon.

Mitä jos myyjän hintatoive ja välittäjän hinta-arvio eivät kohtaa?

Joskus kiinteistönvälittäjän antama hinta-arvio ei ole samalla tasolla kuin myyjä on toivonut – ero voi olla jopa kymmeniä tuhansia. Kiinteistönvälittäjän tehtävä on perustella, mihin hänen hinta-arvionsa pohjautuu. Arvioinnin perusteena voidaan käyttää esimerkiksi ajantasaisia hintatilastoja kyseiseltä alueelta.

Yleisesti ottaen realistista tasoa korkeammat hintapyyntökokeilut eivät kannata. Jos myynnillä ei esimerkiksi ole kiire, saattaa myyjä kuitenkin kallistua pyytämään välittäjän arviota korkeampaa hintaa. Tällaisissa tapauksissa sovitaan hinnantarkistus tietyn ajanjakson päähän. Myös toimeksiantosopimukseen kirjataan aina välittäjän arvio kauppahinnasta.

Entä jos kauppa ei käy?

Lähes mikä tahansa kohde menee kaupaksi, jos sillä on oikea hinta. Jos kysyntää ei ole, hinta on otettava uudelleen tarkasteluun.

Joskus ajatellaan, että hinnanalennus vaikuttaa negatiivisesti mielikuviin myytävästä kohteesta. Näin ei kuitenkaan aina ole: ostajalla on useimmiten mielessä tietty budjetti hankinnalleen ja hinnanalennus saattaa olla ratkaiseva tekijä ostopäätökselle. Hinnanalennusta enemmän ostopäätökseen vaikuttaa, jos kohde on myynnissä pitkiä aikoja – myyntikohde ikään kuin menettää vetovoimansa, jos se seisoo myynnissä kuukaudesta toiseen ilman, että sen houkuttelevuutta pyrittäisiin lisäämään hintaa laskemalla.

Omakotitalon hinta-arviosta ja mahdollisista hinnanalennuksista kannattaa puhua avoimesti. Ammattitaitoinen välittäjä osaa asettaa hinnan kysyntää vastaavalle tasolle ja perustella arvioinsa. Kun hinta on oikea, kaupat tehdään yleensä nopeasti.

Miksi valita meidät?

Tarjoamme sinulle alan parasta asiantuntijapalvelua satojen asuntokaupan ammattilaisen voimin ympäri Suomen. Välittäjistämme suurin osa on LKV-tutkinnon suorittaneita.

Meille aktiivisen ja asiantuntevan palvelun tarjoaminen on itseisarvo. Takaamme onnistuneen ja turvallisen asuntokaupan tunnistamalla asiakkaan yksilöllisen tarpeen ja tarjoamalla siihen sopivimman ratkaisun.

Tarjoamme sinulle kaikkien välittäjiemme ammattitaidon ja ostajakontaktit yhden välittäjän kautta. YhteismyyntiTM-mallimme ansiosta sinua palvelevalla välittäjällä on käytössään satojen välittäjiemme ostajaverkosto. Meillä kaikki haluavat tehdä yhdessä töitä asuntosi myymiseksi.

Haluatko kuulla lisää? Ota yhteyttä, autamme mielellämme.

Ota yhteyttä

Etunimi *
Sukunimi *
Postinumero *
Puhelin *
Vapaa viesti

Luitko jo nämä?