Omakotitalon lämmitykseen on useita vaihtoehtoja

Olet täällä

Facebookjaa Twittertwiittaa

Omakotitalon lämmitysratkaisua valitessa voi mietityttää lämmityksen käyttövarmuus, kustannukset ja ympäristötekijät. Minkälaisia vaihtoehtoja omakotitalon lämmittämiseen on?

Menneinä vuosikymmeninä omakotitalojen lämmityksessä on käytetty esimerkiksi puuta, koksia, öljyä tai sähköä. 2000-luvulla ovat valikoimaan tulleet vesikiertoinen lattialämmitys maalämmöllä sekä aurinkoenergia.

Nykyisin lämmitysratkaisua valitessa kannattaa pitää mielessä myös se, että käyttöveden lämmitys muodostaa suuren osan lämmityksen käyttökustannuksista. Jos lämpimän veden käyttöä on runsaasti, lämmitysmuotoakin kannattaa miettiä sen mukaisesti.

Lämmitysvaihtoehtoja on useita erilaisia, mutta ne voidaan jakaa karkeasti kahteen: vesikiertoiset lämmitysratkaisut ja suora sähkölämmitys. Vesikiertoisessa lämmitysmuodossa lämmön lähteenä voi olla kaukolämpö, maalämpö, öljy, aurinkoenergia, puu, pelletti tai sähkö. Vesikiertoisessa talossa käytettävän lämmönlähteen voi myös vaihtaa. Kun talo lämmitetään suoralla sähköllä, lämmitykseen hyödynnetään lattialämmityskaapeleita tai sähkökäyttöisiä pattereita, joissakin 80-luvun taloissa esiintyy myös sähkökäyttöistä kattolämmitystä. Jos talossa hyödynnetään suorasähkölämmitystä, lämmitysjärjestelmää ei voi myöhemmin muuttaa. Tueksi voi sen sijaan ottaa esimerkiksi ilmalämpöpumpun, varaavan takan tai ns. PILP-poistoilmalämpöpumpun tietyin edellytyksin.

Lämmitysmuotojen plussat ja miinukset

Sähkö

Sähkölämmitys on helppo, mutta erityisesti isoimmissa ja vanhemmissa taloissa käyttökustannuksiltaan melko kallis ratkaisu.

Öljy

Öljylämmön sanotaan olevan miellyttävää, mutta lämmön lähteenä se ei ole vastuullisimmasta päästä. Öljy on uusiutumaton luonnonvara ja vaihtelut hinnassa voivat olla merkittäviä.

Kaukolämpö

Kaupungin lämpöverkon kautta tuleva lämpö voidaan tuottaa monella tavalla, sen käyttövarmuus on hyvä ja hinta on yleensä kohtuullinen. Kaukolämpökanavia löytyy aina vain tietyistä osista kaupunkia, joten ihan kaikkialle sitä ei ole mahdollista vetää.

Puulämmitys

Jos raaka-ainetta on saatavilla, on puulämmitys edullista varsinkin, jos täydentämään on mahdollista käyttää varaavaa takkaa tai ilmaa kierrättävää ilmalämpöpumppua. Puulämmitteisyyden miinuspuoli on ympäristöä kuormittavat hiukkaspäästöt.

Maalämpö

Maalämpö on käyttökustannuksiltaan edullista: sadan neliön talokin voidaan saada lämmitettyä noin 60 eurolla kuukaudessa. Maalämmön negatiivinen puoli on sen kalliit alkuinvestointikustannukset.

Aurinko, vesi ja tuuli

Ympäristöystävälliset ja energiatehokkaat vaihtoehdot, mutta kuitenkin vielä varsin kalliit ratkaisut perustamiskustannuksiltaan.

Vaikuttaako lämmitysjärjestelmä omakotitalon hintaan tai houkuttelevuuteen?

Energiatehokkuus ja vastuullisuus kiinnostavat kuluttajia nykyisin hyvin paljon. Lämmityksestä aiheutuu myös paljon säännöllisiä käyttökustannuksia, joten lämmitysratkaisu on siksikin merkittävä tekijä. Tällä hetkellä kuluttajaa puhuttelee eniten maalämpö – onhan se ylivoimaisesti vastuullisin ja energiatehokkain ratkaisu. Aurinkoenergia, vesi- ja tuulienergia kiinnostavat myös ympäristöystävällisyytensä vuoksi.

Suoralla sähköllä lämmitettävät talot eivät ole tällä hetkellä kovinkaan suuressa suosiossa – myöskään siksi, että tällöin lämmitysratkaisua ei voi enää vaihtaa. Vesikiertoisesti lämmitettävät talot kiinnostavatkin ostajia enemmän, koska niissä on aina mahdollisuus tuoda lämmönlähde tähän päivään. Poistoilmalämpöpumppuja ja muita lämmitystä tukevia ratkaisuja yleensä arvostetaan ja näin niillä saattaa olla houkuttelevuuden kannalta positiivinen vaikutus asuntoa myytäessä.

Lämmitys ja luvat

Lämmitysjärjestelmää valittaessa on huomioitava myös erilaisia lupa-asioita, jotka vaihtelevat kuntakohtaisesti. Joillakin paikkakunnilla esimerkiksi pohjavesialueet rajoittavat maalämpökaivojen poraamista. Niin ikään öljysäiliöiden sijaintia säädellään kuntakohtaisesti. Johtuen voimassa olevista energiatehokkuussäädöksistä, suoraa sähkölämmitystäkään ei ole enää luvallista tehdä ilman varaavaa takkaa tai ilmalämpöpumppua tai PILPiä. Määräykset muuttuvat jatkuvasti, joten tiedonhaussa kannattaa olla aktiivinen.

Artikkelin asiantuntijana on toiminut Huoneistokeskuksen Porin toimiston myyntijohtaja Marja Mykrä.
 

Miksi valita meidät?

Tarjoamme sinulle alan parasta asiantuntijapalvelua satojen asuntokaupan ammattilaisen voimin ympäri Suomen. Välittäjistämme suurin osa on LKV-tutkinnon suorittaneita.

Meille aktiivisen ja asiantuntevan palvelun tarjoaminen on itseisarvo. Takaamme onnistuneen ja turvallisen asuntokaupan tunnistamalla asiakkaan yksilöllisen tarpeen ja tarjoamalla siihen sopivimman ratkaisun.

Tarjoamme sinulle kaikkien välittäjiemme ammattitaidon ja ostajakontaktit yhden välittäjän kautta. YhteismyyntiTM-mallimme ansiosta sinua palvelevalla välittäjällä on käytössään satojen välittäjiemme ostajaverkosto. Meillä kaikki haluavat tehdä yhdessä töitä asuntosi myymiseksi.

Haluatko kuulla lisää? Ota yhteyttä, autamme mielellämme.

Ota yhteyttä

Etunimi *
Sukunimi *
Postinumero *
Puhelin *
Vapaa viesti

Luitko jo nämä?